Hopp til innhold

Her bæres offiseren på gullstol av demonstranter

I Egypt er tonen mellom demonstrantene og hæren langtfra så ille som man skulle tro.

Demonstrasjoner i Kairo

Denne egyptiske offiseren roper slagord mens han bæres på gullstol av demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo.

Foto: CHARLES ONIANS / Afp

Odd Karsten Tveit

NRKs Odd Karsten Tveit er nå i Kairo.

Foto: Lise Aserud / Scanpix

Til tross for over 100 drepte og flere tusen sårede: For sjette dag på rad er det nye demonstrasjoner mot Egypts president Hosni Mubarak og hans regime.

Søndag morgen begynte stille i Kairos gater, men utover formiddagen har tusenvis av mennesker samlet seg i sentrum av byen og ropt «Hosni Mubarak, Omar Suleiman, dere er begge amerikanske agenter».

NRKs reporter Odd Karsten Tveit er vitne til dette:

- Jeg ser at nye grupper egyptere strømmer inn på plassen der opprøret mot Mubarak startet i forrige uke. De har gått gjennom en jernring som hæren har satt opp, og vifter med egyptiske flagg og viser plakater der det står at Mubarak må gå, sier han.

Demonstrasjoner søndag morgen i Kairo

Flere tusen mennesker er samlet til nye demonstrasjoner i Kairo søndag formiddag.

Foto: EVN

Bærer offiserer på skuldrene

Stemningen mellom demonstranter og hæren er ikke så anspent som man skulle tro.

- Jeg ser at demonstrantene bærer en kaptein i full uniform på skuldrene sine. Og det er tydelig at de som protesterer mot Mubarak har full tiltro til at hæren skal hjelpe dem med å få et nytt regime. Mubarak har selvsagt støtte fra hæren, men nå venter demonstrantene at hæren skal hjelpe dem ved et eventuelt overgangsstyre, og at Mubarak etter hvert må gå av, sier Tveit.

Tveit sier at ingen lengre hører på Mubarak, og det at etterretningssjef Omar Suleiman i går ble utnevnt til visepresident , var åpenbart ikke nok til å gjøre folk tilfredse.

- Ingen jeg har snakket med tror at Mubarak kan fortsette. Selv folk som støttet ham, sier at hans tid er over. Folk håper nå på en overgangsregjering og nyvalg.

Demonstrerte makt med jagerfly

Mubarak har søndag møtt lederne for hæren i landet, i tillegg til landets nyutnevnte visepresident Omar Suleiman og forsvarsminister Mohamed Hussein Tantawi .

I ettermiddag har den egyptiske hæren vist muskler ved å fly jagerfly lavt over demonstrantene Kairo sentrum.

Samtidig har Det muslimske brorskapet og andre opposisjonsgrupper i Egypt i dag gått sammen om å støtte opposisjonsleder Mohamed ElBaradei i eventuelle forhandlinger med president Hosni Mubarak

Kairo søndag morgen

Hæren vokter en kontrollpost i Kairo sentrum søndag morgen.

Foto: EVN

Plyndring i natt

Natt til søndag har de fleste holdt seg hjemme etter advarsler fra myndighetene mot bander på plyndringstokt. Fraværet av politi har nemlig ført til utstrakt plyndring , og mange har - på oppfordring fra hæren - opprettet borgervernfor å beskytte seg selv, sine butikker og boliger.

Øyenvitner forteller at en horde med mennesker skal ha røsket med seg TV-apparat, høyttaleranlegg og ventilatorere før de tente på hovedkvarteret til regjeringspartiet NDP.

Innbyggere har flere steder gått sammen i selvforsvarsgrupper, og beskytter seg mot inntrengere med skytevåpen, balltre, kniver og jernstenger. De militære styrkene har varslet at de ikke har kapasitet til å gripe inn, og politiet er ikke synlig i gatene.

- Folk har blitt skremt av egyptisk, offisiell TV, og holdt seg hjemme i natt, sier Tveit.

Militser i Kairo

I Kairo har væpnede militser i natt forsøkt å beskytte egne eiendommer mot plyndring.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

Egyptiske demonstranter mener imidlertid at myndighetene har iscenesatt plyndringene.

- Vi beskytter landet, og vi har tatt til fange flere politifolk som bedrev plyndring. Bare spør de militære troppene om du ikke tror meg, sier Medhat Shaker til BBC.

En annen demonstrant, ved navn Ahmed sier:

- Myndighetene kommer til å si at demonstrantene skaper kaos, og når de selv ikke noe for å beskytte infrastrukturen, så blir det nettopp det.

Masseflukt fra fengsel

I løpet av natta har tusenvis av fanger klart å rømme fra Wadi Natrun-fengselet nord for Kairo. Ifølge egyptiske myndigheter klarte de innsatte - mange av dem islamistiske, politiske fanger - å overmanne fengselsvaktene og komme seg i frihet. Åtte innsatte ble drept i opptøyene, melder AFP.

Enkelte egyptere tror at politiet har sluppet fanger ut av fengselet med vilje for å spre kaos og dermed vise at det er behov for å gjenopprette lov og orden i landet.

Odd Karsten Tveit sier at hæren kontrollerer hovedveiene inn til Kairo, og at folk har måttet ta store omveier for å komme seg på jobb i dag.

Mange bensinstasjoner er nå uten drivstoff, og minibanker er enten tømt eller ute av drift. Egyptiske banker og vekslekontorer er beordret til å holde stengt, til tross for at søndag er ukas første arbeidsdag i landet.

Våpenbutikk plyndret i Kairo

Denne våpenbutikken i Kairo ble lørdag rundtsjålet i forbindelse med opptøyene.

Foto: AMR AHMAD / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt