Hopp til innhold

- En historisk dag er over

- Demonstrantene har holdt jernkontroll sammen med soldatene, og den store millionmarsjen endte i en egyptisk lykkerus av stolthet, forteller NRKs korrespondent Sidsel Wold fra Kairo.

Egypt

En mann hever tre egyptiske flagg i solnedgangen over Tahrir-plassen midt i Kairo.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

På det meste ble det anslått at to millioner befant seg på Tahrir-plassen i Kairo sentrum for å protestere mot president Hosni Mubarak og hans styre.

- Plassen er fortsatt stappfull av folk. Noen begynner å gå hjem fordi portforbudet har trådt i kraft, andre kommer til. Så det er tydeligvis et vaktskifte på gang, forteller Sidsel Wold på telefon fra Kairo sentrum.

Et kjempstort egyptisk flagg, minst 20 meter langt, vaier fortsatt over plassen og demonstrantene.

Soldatene avslappet

Video Sissel Wold oppsummerer fra dagens "Million"-demonstrasjon i Egypt

NRKs Sissel Wold var tilstede under demonstrasjonene på tirsdag. Hun forklarer hvorfor fredag kan være en avgjørende dag for Egypts fremtid.

Wold forteller om en innholdsrik, men lang og fredelig dag.

- Det har vært en elektrisk atmosfære. Folk er så glad og lettet, både fordi det kom så mange og at det samtidig gikk så fredelig for seg.

- Ingen har stelt i stand bråk, ingen har satt fyr på biler eller tydd til vold, sier Wold.

Dermed ble det markeringen arrangørene drømte om.

Jeg er så glad at jeg tror jeg flyr.

Vi viser at vi kan ta Egypt tilbake. At vi kan styre dette landet.

Biologistudent Muhamed Saleh til NRKs korrespondent

Åpnet mer av plassen

- Stemningen har vært en helt annen enn i går, da var den langt mer anspent. Ikke har det sirklet så mange helikoptre i lufta, og soldatene har vært mye mer avslappet, de har vært i godt humør gjennom hele dagen og vært svært hyggelige, både mot pressefolk og demonstranter, sier Wold.

Protester i Egypt

Stemningen minnet til tider mer om en folkefest enn en rasende protest mot landets leder.

Foto: Victoria Hazou / Ap

- Soldatene går rundt og holder vakt, eller de sitter og observerer i stridsvognene.

- Da det begynte å bli trangt, ble deler av plassen - som har vært sperret med en ring av stridsvogner - åpnet for at flere kunne delta, forteller korrespondenten.

I går var det soldatene som sjekket folks identitetspapirer og bagger. I dag hadde sivile vakter overtatt.

- Unge jenter med hjemmelaget armbind, med påskriften «vakt» kontrollerte det folk skulle ha med seg inn. Alle bråkmakere ble luket ut.

- I ytterkant av plassen var det laget to kjempestore ringer av personer som holdt hverandre i hendene, og som vi måtte slippes inn av. Det var tydelig at arrangørene satte alt inn på at millionmarsjen skulle foregå på en ordentlig og verdig måte, sier Wold.

- Til og med søppelplukkere hadde de organisert slik at plassen ikke skal bli helt forslummet i løpet av disse dagene.

Ville ikke skyte

På vei inn til plassen fikk alle forbipasserende utdelt flygeblader av soldatene.

Demonstranter har "hengt" en dukke av president Hosni Mubarak

Noen ønsker uten tvil president Mubarak til galgen.

Foto: Victoria Hazou / Ap

- Der stod det at det militære respekterer folkets rett til å demonstrere, men at de demonstrerende måtte respektere reglene, at de ikke måtte ødelegge noe, lage trøbbel eller ty til voldsbruk.

- Da ville de bli arrestert, men at maktmidler som våpen ikke ville bli benyttet, sier Wold.

Kun et fåtall ble vist bort. Politiet har ikke vært synlig i denne delen av Kairo, spesielt ikke det sterkt mislikte opprørspolitiet.

- Det at de holdes borte tolkes som en gest fra regimet, sier Wold.

Presidenten i galgen

Drivkraften i demonstrasjonene er fortsatt unge mennesker.

- Jeg traff svært mange studenter i dag. En av dem, en biologistudent, fortalte meg at han var så lykkelig. «Jeg er så glad at jeg tror jeg flyr» beskrev han det som.

- «Jeg er så stolt av det egyptiske folket. At så mange kommer i dag, for å vise at vi kan ta Egypt tilbake, gjør meg så glad. Vi viser med dette at vi kan styre dette landet - vi har så mange kloke hoder å ta av. Hele araberverdenen ser nå mot oss. Det vi gjør her, gir håp. Men nå er jeg så rørt og glad at jeg ikke klarer å snakke mer» sa han mens tårene trillet nedover kinnene hans, forteller Wold.

Niqab-kledd kvinne demonstrerer i Kairo

Heller ikke dette budskapet er å misforstå.

Foto: Victoria Hazou / Ap

Egypt

Andre ønsker at han skal ta fatt på veien ut av Egypt.

Foto: PATRICK BAZ / Afp
Over hele plassen ble det ropt slagord, som «Game over Mubarak» eller «Han går, vi går ikke».

Andre bar plakater med teksten «Mubarak, have a nice trip to Saudi Arabia» med henvisning til Tunisias flyktede president Zine El Abidine Ben Ali.

- Men selv om stemningen har vært fredelig, har demonstrantene blitt betydelig mer selvsikre og aggresive i budskapet. Blant annet hadde noen med seg galger hvor de hang opp to dukker - hvorav den ene skulle forestille president Hosni Mubarak.

Kvinnene ut i gatene

Blant dem som deltok på Tahrir-plassen i dag, var svært mange kvinner.

- I motsetning til de foregående dagene, har det vært svært mange kvinner til stede i dag. Også mange religiøse kvinner har sluttet seg til protestene, i sine hijaber og niqaber.

- Jeg spurte om de var mobilisert av Det muslimske brorskapet, men alle svarte at nei, de kom på egenhånd fordi de ønsket å vise sin protest og sin solidaritet med de som startet kampen for å bli kvitt Mubaraks regime.

- «At vi er her, betyr at alle sosiale lag står sammen», var det en som forklarte meg.

- Nå i ettermiddag har menn strømmet til, for å være her i kveld og i natt. Mange av dem har vært hjemme i nabolaget og passet på, for å hindre plyndring.

Kravet til demonstrantene er fortsatt det samme: «Mubarak må gå».

Egypt

Etter endt økt, sover noen ut.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

- Når jeg spør hvem som skal komme i stedet, svarer de «det må vi avgjøre i demokratiske valg».

- Men svært mange mener at fredag er dommedagen. Noen tror at plassen da vil bli ryddet og demonstrantene stanset. Andre tror at hæren vil la folket holde på så lenge de orker. Etter fredagsbønnen vet man muligens mer hvilken vei det går, sier Sidsel Wold.

SISTE NYTT

Siste nytt