Hopp til innhold

Politiet står bom stille i overvåkingssaken

Både norsk og svensk politi mangler nå sentrale avhør på grunn av amerikansk taushetsløfte.

USA drev overvåking fra Handelsbygningen ved Den amerikanske ambassaden

OVERVÅKTE FRA DENNE BYGÅRDEN: I toppetasjene i denne bygården overvåkte SDU-gruppa folk utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Et løfte om taushet overfor amerikanske myndigheter skaper nå problemer for både norsk og svensk politi.

Politiet i begge landene etterforsker omstendighetene rundt overvåkingen som ble gjort av folk i Oslo og Stockholm.

Hensikten er å komme til bunns i hva som egentlig skjedde da tidligere polititopper og folk med bakgrunn fra Forsvaret registrerte og tok bilder av folk i nærheten utenfor ambassadene i Oslo og Stockholm.

Sjokkbølger

Overvåkerne i Oslo ble kalt «Surveillance Detection Unit», eller såkalt "SDU", og holdt til i en leilighet like ved USAs ambassade.

Informasjonen de hentet inn, ble sendt til et register hos amerikanske myndigheter. De som gjorde dette skal altså ha overvåket folk i sine egne land på vegne av USA.

Saken sendte store sjokkbølger gjennom både den norske og svenske offentligheten da TV2 avslørte overvåkingen 3. november i fjor.

Skaper problemer også for svenskene

Thomas Lindstrand

Leder av overvåkingssaken i Sverige, Thomas Linstrand.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Overvåkerne i SDU-gruppa i Oslo har lenge nektet å forklare seg for norsk politi.

De har vist til en taushetserklæring de har gjort overfor amerikanske myndigheter, og sier de må løses fra denne før de kan si noe. Etterforskningen av saken i Norge står derfor nå bom stille.

Nå viser det seg at også svensk politi har det samme problemet.

– Vi har kalt inn de som jobbet i SDU-gruppa utenfor den amerikanske ambassaden i Stockholm nå i løpet av de siste ukene. De sier de ikke kan forklare seg på grunn av en taushetsplikt de har gjort med amerikanske myndigheter, sier Thomas Linstrand, som leder politietterforskningen i Sverige.

Han liker dårlig at de ikke får avhørt dem som jobbet i overvåkingsgruppa.

– Det er trist. Hvis de kunne ha forklart seg åpent og fritt ville de nok kunne forklart mye om omfanget av denne overvåkingen, og hva den har gått ut på, sier Linstrand.

– Må få ja fra amerikansk UD

Akkurat nå ser det ut til at det neste steget i oppklaringen av overvåkingssaken i Norge og Sverige avgjøres av sjefene i de øvre etasjene i det amerikanske utenriksdepartementet i Washington i USA.

De skal nå vurdere om de skal løse folk som har jobbet i overvåkingsgrupper i land rundt omkring i verden fra taushetsplikten de sier at de har.

– Dette er en stor og komplisert avgjørelse. Derfor tar den tid, sier Patrick Geraghty, som er assisterende talsperson ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

Han sier amerikanske diplomater i Washington jobber for å få et svar på saken nå.

– Vi håper på et svar så fort det lar seg gjøre, sier Geraghty.

Justispolitikere reagerer

Både norske og svenske justispolitikere krever nå at amerikanerne lar overvåkerne legge alle kortene på bordet.

– Hvis det stemmer at politiet ikke får gjort disse avhørene synes jeg det er for jævlig, sier Lena Olsson, som sitter i det som tilsvarer justiskomiteen for Vänsterpartiet på Riksdagen i Sverige.

Hun mener norske og svenske myndigheter må legge mer press på USA i saken.

– Man kan ikke la dem bære på disse hemmelighetene. De er jo svenske og norske statsborgene, sier Olsson.

Justispolitisk talsmann for Høyre i Norge, Anders B. Werp, mener det er på høy tid at politiet får gjøre disse avhørene i Norge.

– Saken har vakt stor oppmerksomhet og reist mange spørsmål. Derfor er det viktig at vi kommer til bunns i saken. Mitt råd til den amerikanske ambassaden er at den bidrar til at denne saken får en snarlig løsning, sier Werp.

SISTE NYTT

Siste nytt