Hopp til innhold

- Boligblokk truffet i Ras Lanuf

Libyske kampfly skal ha truffet ei boligblokk under et bomberaid mot byen Ras Lanuf som opprørerne kontrollerer. Ingen mennesker skal ha blitt skadd.

Video - Vi er "musene" Gaddafi snakker om

Opprørerne i Ras Lanuf sier anti-luftskytset deres er godt forberedt på flyangrep.

Det melder nyhetsbyrået AFP.

Treffet på den to etasjer høye bygningen blåste vekk en sidevegg i første etasje. En ueksplodert bombe skal ha blitt funnet på gata, rundt 100 meter fra blokka. En fotograf fra nyhetsbyrået AFP sier at en person ble skadd i et av de andre flyangrepene i dag.

Hittil i dag har Gaddafis jagerfly angrepet byen fire ganger. Det begynte med at flyvåpenet skjøt en rakett mot en av opprørernes stillinger ved Ras Lanuf. Nedslaget skjedde like ved hovedveien, og bare 100 meter fra en husklynge. Vitner opplyser at verken mennesker eller bygninger ble skadd i dette flyraidet.

I går bombet jagerfly også opprørsstillinger ved oljebyen som ligger øst i landet, rundt 600 kilometer fra hovedstaden Tipoli. Flere skal ha blitt drept i går, blant dem en familie som forsøkte å flykte fra kamphandlingene, skriver Al Jazeera på TV-stasjonens nettsider.

I blir også byen Zawiyah med 200.000 innbyggere beskutt med artilleri. Det har vært harde kamper i flere dager. Regjeringsstyrkene skal ha omringet Zawiyah, men vitner opplyser at opprørerne fortsatt kontrollerer sentrum.

Flyforbudsone

Støtten til forslaget om en flyforbudsone over Libya øker i takt med luftvåpenets fortsatte bombing av opprørskontrollerte områder.

Storbritannia og Frankrike ønsker en flyforbudsone for å hindre at flyvåpenet skal kunne fortsette å bombe den libyske befolkningen. FN-diplomater fra de to landene arbeider med et resolusjonsforslag som sikkerhetsrådet kan behandle, og NATOs forsvarsministre skal drøfte spørsmålet torsdag.

Storbritannias utenriksminister William Hague sier britene diskuterer med andre land mulighetene for en FN-resolusjon om en slik forbudsone, men sier den må bygge på klare forutsetninger.

Blant annet vil en slik plan være avhengig av arabisk og afrikansk støtte, og det må oppstå en utløsende situasjon, mest sannsynlig at situasjonen for sivilbefolkningen i Libya forverrer seg drastisk i forholden til hvordan den er nå.

Hague sier også at planen forutsetter at FNs sikkerhetsråd godkjenner den. Det har også NATO og USA understreket.

- Jeg kan ikke tenke meg at verdenssamfunnet vil stå og se på at Gaddafi-regimet fortsetter å angripe sitt eget folk, sier NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Han sier NATO har bedt alliansens militære ledere om å planlegge en operasjon, slik at den kan gjennomføres på kort varsel.

USA vurderer fortsatt en mulig militær innsats mot regimet i Libya i samarbeid med landets samarbeidspartnere. På hjemmebane er president Barack Obama under press fra flere framstående politikere

Internasjonal godkjennelse

Talsmannen for Det hvite hus, Jay Carney, sier at en rekke muligheter blir vurdert. En av dem er å gi opprørerne våpenhjelp.

Forsvarsminister Robert Gates sier at oppfatningen nå er at ethvert tiltak forutsetter en internasjonal godkjennelse.

Den islamske konferanseorganisasjonen med 57 medlemsland er den forløpig siste som har støttet et flyforbud. Det gjør også opprørerne i Libya og de arabiske gulfstatene som har bedt om et hastemøte i Den arabiske liga for å diskutere spørsmålet. Det internasjonale samfunnet er fortsatt splittet, skriver BBC på sine nettsider.

Av de faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd er Russland og Kina foreløpig motvilje til å støtte et slikt forslag.

Bekrefter Gaddafi-tilbud

I dag bekrefter den tidligere justisministeren Mustafa Abdel Jalil, som er med i opprørsledelsen, at oberst Gaddafi har tilbudt seg å gå av på klare betingelser som opprørerne har avvist.

Betingelsene skal være garantier for Gaddafis og familien sikkerhet, samt et løfte om ikke å bli stilt for retten.

Jalil sier imidlertid at opprørerne ikke vil rettsforfølge Gaddafi dersom han drar i eksil.

Allerede i går kveld avviste opprørerne oberstens betingelser gjennom mediene, og mener det ville innebære å gi Gaddafi en ærefull avgang, og være en fornærmelsse mot hans ofre.

Etter at opprørerne hadde avvist tilbudet, nektet Gadaffi-regimet for at det var framsatt. En talsmann for libysk UD kalte meldingen om Gaddafis tilbud «absolutt nonsnes».

SISTE NYTT

Siste nytt