Hopp til innhold

– Libyas ideologiske styre fører til et hardere oppgjør

I Libya sloss bilvaskere og revisorer side om side mot regimet. – At vanlige folk griper til våpen sier noe om frustrasjonsnivået, sier Midtøsten-forsker.

Video - Vi er "musene" Gaddafi snakker om

NETT-TV: Opprørerne i Ras Lanuf sier anti-luftskytset deres er godt forberedt på flyangrep.

I løpet av kort tid har opprørerne i Libya massemobilisert i kampen mot Muammar al-Gaddafis regime.

Rasende unge menn har sikret seg store mengder våpen, og har de siste dagene tatt kontroll over by etter by i de østlige delene av landet.

Den svenske avisen Expressen har besøkt et treningssenter for unge libyere som vil slutte seg til opprøret.

Hundrevis av mennesker møter daglig opp for å få en hurtiggjennomgang i bruk av våpen og antiluftskyts.

– Hver dag registrerer rundt 500 mennesker seg. De fleste er studenter og unge menn, sier Mansour Hussein Belaama som har lagt revisor-jobben på vent for å organisere opprørerne.

– Vi som dør i denne krigen havner direkte i himmelen. Vi kjemper mot en blodtørstig diktator som dreper sitt eget folk, sier bilvaskeren Massoud Abdulsalam Bonseir.

Likhetstrekk

Lars Gule

Førsteamanuensis Lars Gule.

Foto: Arkivfoto: Knut Falch / Scanpix

Protestene i Nord-Afrika og Midtøsten startet i Tunisia i januar i år og har spredt seg til flere land i regionen. I både Tunisia og Egypt har opptøyene ført til at hardt pressede statsledere har måttet trekke seg.

– Libya er befolkningsmessig et lite land, men mange har nok blitt inspirert av det som har skjedd i nabolandene og sett muligheten til et opprør, sier førsteamanuensis og Midtøsten-forsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo til NRK.no.

Han sier landet i likhet med flere av de andre i regionen er preget av en høyt utdannet, ung befolkning som har hentet inspirasjonen gjennom sosiale medier og internasjonale tv-stasjoner for å planlegge og mobilisere til opprør.

– Men i Libya er betingelsene radikalt forskjellige fra for eksempel Egypt og Tunisia. Det libyske regimet er et ideologisk regime, i motsetning til de andre hvor statslederne har vært mer opptatt av å berike seg selv.

– Det er noe av forklaringen på hvorfor du får dette mye hardere oppgjøret i Libya. Når vanlige folk tar til våpen, sier det noe om nivået på frustrasjonen, sier Gule.

– Kan ha vært planlagt

Den øyensynlige spontane massemønstringen mot Gaddafi har uten tvil revet med seg et klart flertall i befolkningen, og særlig i Bengazi og det østlige Libya, sier Gule.

– Men hvis frustasjonen har vært så stor over tid, hvorfor skjer dette først nå?

– Det virker som om vi står overfor et spontanopprør, kan vi ikke utelukke at det har vært mer organiserte forberedelser. Men akkurat nå kan vi bare svare på hvorfor det skjer, og ikke hvorfor akkurat nå, sier Gule.

Ved den opprører-kontrollerte oljebyen Ras Lanuf møtte en reporter fra dansk TV2 tungt bevæpnede opprøre i går. Og ut fra uttalelsene deres, tyder det på at kampviljen fortsatt er stor.

– Vi har masse antiluftskyts som vi bruker for å stå i mot angrepene. Vi er «musene» som Gaddafi snakker så nedsettende om, sier elektrikeren Ismail Ben Halim til TV2.

SISTE NYTT

Siste nytt