Hopp til innhold

Japan: Satser alt på strømkabel ved atomkraftverket

Elektrisitetsselskapet i Tokyo som driver atomkraftverket i Fukushima, sier det konsentrerer alle krefter om å gjenopprette strømforbindelsen til det lammede kjølesystemet. Følg utviklingen i Japan minutt for minutt her.

Reaktor 4 (i midten) og 3 (t.v.) i Fukushima Daiichi-kjernekraftverket

Reaktor 4 (i midten) og 3 (t.v.) i Fukushima Daiichi-kjernekraftverket.

Foto: Tokyo Electric Power Co./Handout / Reuters

Følg situasjonen i Japan her! Artikkelen oppdateres fortløpende (alle klokkeslett er oppgitt i norsk tid).

Slik er situasjonen onsdag: Myndighetene har i dag kjempet videre mot atomkrisen i Japan. Det er nå morgen i Japan. Strålingen fra atomanlegget i Fukushima utgjør i dag ingen fare utenfor den evakuerte sonen, men skaper likevel uro.

22.57: Mange flyselskaper kansellerer nå sine flygninger til Japan, melder BBC. Samtidig samler det seg flere og flere folk på flyplassene som ønsker å forlate landet.

22.52: Også Tyskland advarer nå sine landsmenn om å vurdere og forlate Tokyo på grunn av stråle- og jordskjelvfaren. Flere og flere land gjør det samme.

22.10: Ifølge Jacques Repussard, sjef for det franske Instituttet for radiologisk beskyttelse og atomsikkerhet (IRSN), har det blitt dannet en radioaktiv røyksky i området rundt Fukushima-reaktorene som sannsynligvis kommer til å utvide seg noe de kommende dagene.

21.20: Mer om kraftledningen som skal gjenopprette kjølesystemene i Fukushima-anlegget: Talsmannen for Tepco, Naoki Tsunoda, sier at strømkabelen snart er komplett og at ingeniører har tenkt å teste den så fort som mulig, ifølge AP.

Får de dette til å virke, vil den elektriske pumpen igjen fungere og man kan endelig starte nedkjølingen av brenselstavene.

– Vi kan ikke si når, men vi ønsker å gjenopprette strømforsyningen så raskt som mulig, sier Naohiro Omura, talsmann for Tokyo Electric Power Co. (Tepco), til nyhetsbyrået AFP.

20.55: Nesten 80.000 japanske soldater, politifolk og brannmenn har blitt sendt ut i de katastroferammede områdene de siste dagene, opplyser nyhetsbyrået Kyodo.

420.000 mennesker er fordrevet fra hjemmene sine, og bor nå på ulike krisesentre.

20:44: Statens strålevern sier at det er unødvendig for nordmenn å ta jodtabletter. Norske apotek har merket økt etterspørsel etter jodtabletter i forbindelse med katastrofen i Japan.

Inntak av jodtabletter hindrer at skjoldbruskkjertelen tar opp radioaktivt jod, men virker ikke på andre radioaktive stoffer.

19:46: Tepco, som driver Fukushima-anlegget, sier at en ny kraftledning snart skal være på plass for å stoppe krisen. Grunnen til overoppheting i reaktorene er strømbruddet som førte til at pumpene ikke klarte å sende kjølevannet gjennom.

19.37: BBCs reporter Rupert Wingfield-Hayes sier at hundrevis av mennesker prøver å få billetter til togene som skal sørover i landet.

– Familier med små barn vil komme så langt vekk fra strålefaren som mulig, sier han.

19.35: Amerikanske atommyndigheter sier at det ikke er noe vann i reaktor 4. Strålingen er ekstremt høy, ifølge sjefen for USA atomsikkerhetsmyndighet NRC.

– Vi tror det er høyt strålingsnivå rundt reaktorstedet, sa Gregory Jaczko, sjef for NRC (Nuclear Regulatory Commission) til energi og handelskomiteen i Representantenes hus i Washington onsdag.

Det vil være svært vanskelig for krisearbeidere å komme nær reaktoren. Strålingsdosene de ville få, vil potensielt være dødelige på svært kort tid, tilføyde han.

Han bemerket at NRC hadde svært begrensede opplysninger om hva som foregår i Japan og sa han ikke ønsket å spekulere.

19.12: Storbritannia anbefaler også sine landsmenn å forlate Tokyo og områdene nord for Tokyo.

19.08: Ødeleggelsene etter jordskjelvet og tsunamien har hittil ført til økonomiske tap på mellom 12 og 25 milliarder dollar, melder riskiovurderingsfirmaet EQECAT onsdag.

Ødeleggelser etter jordskjelvkatastrofen i Japan

Snø gjør rednings- og opprdyningsarbeidet i de katastroferammede områdene i Japan svært vanskelig.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

18:44: Se BBCs grafiske oversikt over Fukushima-anlegget her.

18.40: Nå går også sveitsiske myndigheter ut og ber alle sine landsmenn om å forlate de jordskjelvutsatte områdene i Japan. Grunnen er frykt for atomkrise og flere jordskjelv, opplyser presidenten i en kunngjøring.

18.30: USAs utenriksminister Hillary Clinton sier onsdag et den kjernefysiske krisen i Japan reiser spørsmål om USAs bruk av atomenergi.

– Akkurat nå får vi 20 prosent av energien vår fra atomkraft, så dette må vi diskutere, sier Clinton i et intervju med MSNBC.

18.22: Amerikanske militærstyrker vil sende ubemannede fly over det katastroferammede Fukushima-anlegget for å se nærmere på reaktorskadene, melder nyhetsbyrået Kyodo.

18.12: Ifølge Statens strålevern, er strålingssituasjonen de fleste steder i Japan nå slik at de som kommer tilbake til Norge ikke trenger å bli fulgt opp med målinger.

18.00: – Det er ikke riktig å si at situasjonen er ute av kontroll, sa generaldirektør Yukiya Amano onsdag ettermiddag.

Tidligere i dag sa EUs energikommissær Günther Oettinger at det virket som om japanske myndigheter hadde mistet kontroll over situasjonen.

17:45: Siste tall: 4314 er døde, 8606 mennesker er savnet og 2282 er skadet.

17.40: BBC-reporter Mike Wooldridge sier at det nå snør veldig mye i de katastroferammede områdene, noe som gjør rednings- og opprydningarbeidet vanskelig.

17:26: EU anbefaler alle sine medlemsland å sjekke japanske matvarer for stråling, melder AFP.

Yukiya Amano

Yukiya Amano, generaldirektøren ved FNs atomenergibyrå (IAEA).

Foto: Ronald Zak / Ap

17:16: Utviklingen på den skadede reaktor 3 ved Fukushima-anlegget er svært alvorlig, sa Yukiya Amano, generaldirektøren ved FNs atomenergibyrå (IAEA), på en pressekonferanse i dag.

Amano sier han håper å fly til Japan allerede torsdag. Her planlegger han en dagstur, hvor han ønsker å få mest mulig informasjon fra japanske myndigheter.

17:05: Pentagon har onsdag ettermiddag gitt beskjed om at amerikanske militærstyrker i Japan ikke får lov til å bevege seg nærmere enn 80 kilometer fra Fukushima-kraftverket, melder Reuters.

17:00: Det japanske nyhetsbyrået Kyodo rapporterer om nye røykskyer fra bygningen hvor reaktor 3 befinner seg.

16.59: Tepco, som driver Fukushima-anlegget, sier de vil gjøre et nytt forsøk med å slippe vann fra helikoptre over de ødelagte reaktorene torsdag.

Video Heller vann over atomreaktorene

Japanske TV-bilder viser et helikopter på vei til kjernekraftverket i Fukushima. Senere måtte helikoptret snu på grunn av svært høye stråleverdier.

16.52: Antall boliger og andre bygninger som ble ødelagt i jordskjelvet og tsunamien, ble onsdag oppdatert til 55.380.

16.50: Japan har offisielt informert Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om at man er bekymret for en samling brukte brenselstaver ved atomkraftverket i Fukushima. Planene om å sprøyte samlingene av brenselstaver med vann fra helikopter måtte oppgis tidligere i dag.

16.43: EUs energi-sjef varsler om ytterligere katastrofale hendelser ved Fukushima-anlegget i løpet av de kommende timene, ifølge BBC.

16.35: Russland starter fredag evakuering av sine diplomatiske ansatte i Tokyo, deriblant familier til offentlige ansatte ved Russlands ambassade og andre næringslivsansatte i landet, skriver AFP.

Kriseteamet ved Fukushima-kraftverket

Fukushima-kraftverkets kriseteam har kjempet desperat for å hindre en atomkatastrofe. Dette bildet er tatt av kriseteamet i 2008.

Foto: Ap

16.26: Antall døde og savnede etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan, har passert 12.000, oppgir japansk politi. Men tallet vil sannsynligvis stige.

15.50: Borgermesteren i byen Ishinomaki, i Miyagi-distriktet sier at det er rundt 10 000 mennesker savnet i byen, melder nyhetsbyrået Kyodo News.

15.46: Falske tekstmeldinger og e-poster om radioaktiv stråling spredte seg som ild i tørt gress i asiatiske land og bidro til økt engstelse for situasjonen ved kjernekraftverket i Japan.

I meldingene, som har spredd seg så langt som til India, blir folk blant annet bedt om å holde seg innendørs og å pensle skjoldbruskkjertlene sine med jod for å beskytte seg mot strålingssyke.

Meldingene har trolig sitt opphav på Filippinene og gir seg ut for å være en nyhetsmelding fra den britiske kringkasteren BBC. BBC har avvist at meldingen kommer fra dem.

15.01: Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) varslet i 2008 Japan om at landets kjernekraftverk ikke ville tåle kraftige jordskjelv, ifølge lekkede dokumenter publisert av WikiLeaks, skriver The Daily Telegraph.

En tjenestemann fra IAEA skal i desember for over to år siden ha sagt at sikkerhetsforskriftene var utdaterte og at sterke jordskjelv ville bli et «alvorlig problem» for atomkraftverk.

WikiLeaks-dokumentene avdekker også at den japanske regjeringen motsatte seg å stenge et annet kraftverk vest i Japan.

14.58: – Panikk og masseflukt fra millionbyen Tokyo vil utgjøre en større fare for folks helse enn et massivt radioaktivt utslipp, sier atomfysiker og leder i Bellona Nils Bøhmer i et intervju med NTB.

Video 64748291-4baa-4acc-9702-407541b3a64b.jpg

Video: Folk står som i en maurtue på Narita-flyplassen i Tokyo i håp om å få en flybillett ut av Japan. NRKs Anders Tvegård rapporterer.

14.42: Ifølge tv-bilder fra japanske tv-kanalen NHK, stiger det hvit røyk opp fra reaktor nummer 3, ved Fukushima kjernekraftverk.

14.36: Japan har hevet maksimal stråledose tillatt for kjernefysiske arbeidere, fra 100 millisieverts til 250 millisieverts, melder AP.

Ifølge myndighetene var dette «unngåelig på grunn av omstendighetene.»

13.49: Utenriksdepartementet har sendt et norsk kriseteam til Tokyo. Teamet kom til Japan onsdag og skal bistå Norges ambassade. Teamet, som består av ti personer, skal avlaste ambassadepersonellet og bistå nordmenn i Japan.

– Det er tre personer fra politiet, to fra Helsedirektoratet, to fra Statens strålevern og tre fra UD. De reiste ned tirsdag og kom fram til Tokyo onsdag, forteller kommunikasjonsrådgiver i UD, Marte Lerberg Kopstad, til NTB.

Se grafikk over nedsmelting

12.49: Kina gir 10.000 tonn diesel og 10.000 tonn bensin gratis til Japan for å hjelpe det katastroferammede landet, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Video Leter etter overlevende i snøværet

Video: Strålingsfaren og snøværet gjør hjelpearbeidet i Japan ekstra utfordrende.

12.16: Japans Røde Kors sier at det med tanke på strålingsfaren er trygt å besøke Tokyo.

12.07: Politiet i Japan skal bruke vannkanoner for å forsøke å kjøle ned reaktor nummer fire ved Fukushima-kraftverket.

11.56: Frankrike kaller inn G7-landenes finansministre og sentralbanksjefer til et møte i forbindelse med krisen i Japan, sier den franske finansministeren Christine Lagarde.

11.43: Franske myndigheter sier Japan ikke har kontroll over situasjonen, og setter inn fly for å hente hjem franskmenn i landet.

11.40: Kinesiske myndigheter beordret en inspeksjon av kjernekraftverkene i Kina.

11.10: Det er helt uaktuelt å evakuere nordmenn fra Japan slik situasjonen er nå, slår Norges ambassadør Arne Walther fast overfor NTB.

10.48: Ifølge japanske myndigheter er det ikke særlig høye radioaktive verdier utenfor området rundt kjernekraftverket.

10.17: Militære helikoptrene kan ikke droppe vann over reaktorene ved kjernekraftverkene på grunn av høye radioaktive verdier.

10.10: Alle arbeiderne evakueres på nytt fra kjernekraftverket. De høyeste radioaktive verdiene er målt i området siden utslippet. Det melder Sky News.
Ifølge japanske myndigheter er det ikke helsefarlige radioaktive verdier i området.

09.42: Kinas representant for Verdens helseorganisasjon melder at det ikke er målt radioaktive verdier i Kina.

08:56: Australia oppgraderte reiserådet for Japan og oppfordrer autraliere uten essensielle roller i landet om å forlate Tokyo og områdene rammet av tsumanien.

08.34: Keiser Akihito opptrer på japansk TV og uttaler seg for første gang om katastrofen som har rammet Japan. Han sier han er dypt bekymret for situasjonen på kjernekraftverkene og at han ber for folks sikkerhet.

(Saken fortsetter under videoen.)

Video Keiseren ber for folket

SE VIDEO: Keiser Akihito er bekymret over atomsituasjonen i landet.

08.18: Et militært helikopter fra det japanske forsvaret er på vei for å droppe vann over kjernekraftverket i Fukushima.

08.13: Toyota melder at de gjenopptar produksjonen torsdag for første gang etter at tsumanien rammet landet. Fra 21. mars vil de også ta opp eksport av bildeler, melder selskapet.

07.37: Japan skal sende reservestyrker fra det japanske forsvaret for å bistå i hjelpearbeidet nordøst i Japan, der tusenvis av mennesker er savnet etter jordskjelvet og tsunamien.

07.03: Tokyo-børsen stengte med en oppgang på 5,68 prosent.

06.30: Mange innbyggere flykter fra Tokyo i frykt for hva som kan skje med atomkraftverkene i de jordskjelvrammede områdene, forteller NRKs utenriksmedarbeider Anders Tvegård fra Japans største flyplass.

06.02: Lokale myndigheter i byen Koriyama, som er rundt 50 kilometer vest for Fukushima, ber om hjelp til å håndtere de mange tusen menneskene som har søkt tilflukt i byen etter å ha blitt evakuert fra hjemmene sine.

05.40: Franske myndigheter ber sine borgere som bor i Tokyo til å forlate landet eller dra lenger sør i Japan på grunn av risikoen for stråling. Den franske ambassaden sier at rådet gjelder umiddelbart. Ambassaden har også spurt flyselskapet Air France om å være klar til å evakuere franskmenn fra Japan.

To kinesiske flyselskaper sier at de har satt opp ekstra flyvninger fra Japan for å bistå i Kinas arbeid med å evakuere sine borgere fra Japan.

04.59: Et etterskjelv som målte 6,0 rystet det østlige Japan onsdag, opplyser TV-kanalen NHK. Skjelvet gjorde at bygninger i millionbyen Tokyo svaiet.

04.58: Arbeiderne som måtte evakueres fra Fukushima, har returnert til arbeidet ved kraftverket etter at strålingsnivået der har falt.

Sjøvann pumpes inn i reaktor nummer 1, 2 og 3. Det gjøres også forsøk på å få ned temperaturen i reaktor nummer 5 og 6.

04.37: Japan ber om amerikansk militærhjelp i arbeidet med å forsøke å forhindre en atomkatastrofe.

04.23: Arbeidet med å kjøle ned atomkraftverkets reaktorer har stanset som følge av evakueringen, opplyser en talsmann for Japans atomsikkerhetsdirektorat.

04.15: Arbeiderne ved atomkraftverket Fukushima er midlertidig evakuert og bragt i sikkerhet på grunn av at det er målt for høye verdier av radioaktiv stråling.

03.19: Strålingsnivået i den japanske hovedstaden Tokyo var ti ganger høyere enn normalt tirsdag kveld.

Fukushima-kraftverket

Slik så reaktor nummer fire ved Fukushima-kraftverket ut tirsdag.

Foto: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt