Hopp til innhold

Vil la Nato overta ledelsen i Libya

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

USA, Storbritannia og Frankrike har blitt enige om at Nato skal ha ansvaret for å håndheve flyforbudsonen over Libya.

De tre landene har vært uenige om styringen av de militære operasjonene etter at USA ba om å overlate ledelsen av operasjonen til noen andre.

Alle de 28 medlemmene i Nato må imidlertid bli enige på et møte senere i dag dersom forslaget skal gå igjennom, skriver den britiske avisen The Guardian.

Splittet Nato

Men selv om USA, Storbritannia og Frankrike er enige om at Nato skal lede overta kommandoen, så preges fortsatt Nato av splittelse.

Tyskland støtter fortsatt ikke den internasjonale aksjonen i Libya. Tyrkia har også vært veldig skeptisk til å la Nato overta kommandoen.

– Tyrkia vil aldri være med på å rette våpen mot det libyske folk, sa statsminister Recep Tayyip Erdogan i en tale tirsdag.

Norge har sluttet seg til operasjonen og sendte seks F-16-jagerfly til Kreta.

Norge positive til Nato-ledelse

Statsminister Jens Stoltenberg sier Norge er åpne for at Nato tar over ledelsen av operasjonene i Libya.

– Det avgjørende for oss er at det er en klar og tydelig kommandostruktur, sier Stoltenberg, som legger vekt på Natos erfaring med å lede slike operasjoner.

Stoltenberg er opptatt av at operasjonene i Libya ikke blir oppfattet som en Nato-operasjon som blir gjennomført av vestlige land. Han sier det er viktig at en slik overføring ikke svekker inntrykket av at det er en bred allianse av land som står bak.

Norske fly under amerikansk ledelse

I dagens spørretime på Stortingen sa Stoltenberg at jagerflyene blir satt under militær ledelse av den amerikanske Nord-Afrika-kommandoen.

– Det er ingen grunn til å konstruere noen form for uenighet på dette punktet. Vi ønsker å bevare en bred allianse av land, som går ut over Nato men som kan bruke Nato-ressurser, sa statsministeren.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) sier at de norske flyene vil være på vingene i løpet av få dager.

– De norske styrkene er godt trent og utstyrt. De deltar for å oppfylle alle delene av sikkerhetsrådets resolusjon 1973, forsikrer hun.

SISTE NYTT

Siste nytt