Hopp til innhold

Kan bli aktuelt å gi Fukushima-reaktorene en «kalddusj»

Flere tonn salt etter kokt sjøvann skaper hodebry for ingeniørene ved Fukushima-kjernekraftverket. Nå vurderer eksperter nye løsninger for å hindre nedsmelting.

Arbeidere med beskyttelsesutstyr mot stråling skal jobbe med to kjernekraftarbeidere

Det er risikabelt å jobbe for å få kontroll over situasjonen ved kjernekraftverket. Arbeidere har her gjort seg klar med beskyttelsesutstyr for å ta seg av to kjernekraftarbeidere utsatt for stråling.

Foto: YOMIURI SHIMBUN / AFP

Rundt 300 kjernekraftingeniører strever med å få kontroll over det jordskjelv- og tsunamirammede kraftverket i Japan. Akkurat nå er forholdene mest kritisk ved reaktor nummer tre, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Noen av de vanskeligste oppgavene gjenstår, konstaterer The New York Times, og peker på tre store utfordringer for ingeniørene:

  • Flere hundre, kanskje flere tusen liter med radioaktivt vann må håndteres.
  • Radioaktiv gass fra pumper og rør i nødkjølesystemene tilknyttet reaktorene må vekk.
  • Flere tonn salt fra avkokt sjøvann kan få brenselsstaver til å sprekke, og føre til mer radioaktivt utslipp.

At det er viktig å stanse spredningen av radioaktivitet ble understreket onsdag: Da kom anbefalingen om at spedbarn ikke burde drikke springvann i Tokyo.

To ansatte ved kjernekraftverket ble torsdag innlagt på sykehus etter å ha blitt utsatt for radioaktiv stråling.

Et barn holder en flaske mineralvann med lang holdbarhetsdato på en førskole i Tokyo

Barn i Tokyo må nå drikke mineralvann som har vært lagret lenge, slik som dette barnet på en førskole.

Foto: KYODO / Reuters

Flere tonn salt

New York-avisen har snakket med Richard T. Lahey Jr., som var forskningssjef for sikkerhet i General Electric da selskapet installerte reaktorene ved kjernekraftverket.

Ettersom sjøvann blir pumpet inn i reaktorene og kokt vekk, blir det igjen stadig mer salt, forklarer han.

Lahey antar at det er samlet opp nesten 25,9 tonn salt i rektor nummer én, og 44,9 tonn salt i hver av reaktorene to og tre, som er større enn nummer én.

Saltet skaper ikke store problemer hvis det er blandet med vann. Hvis det derimot legger seg som en skorpe utenpå brenselsstavene, kan det gå langt verre.

(Saken fortsetter under bildet)

Røyk stiger opp fra reaktorer ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi

Røyk stiger opp fra reaktorer ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi.

Foto: NHK via Reuters TV / Reuters

Brenselsstaver kan sprekke

Saltskorpene kan nemlig komme til å isolere brenselsstavene fra vannet, og føre til at stavene opphetes. Hvis skorpene er tykke nok, kan de blokkere vannet fra å sirkluere mellom brenselsstavene, skriver The New York Times.

Ettersom stavene varmes opp, kan metallaget utenpå dem sprekke. Det kan igjen føre til at radioaktiv gass slipper ut, og også til at uranet smelter og slipper ut enda mer radioaktivt materiale.

Det kan likevel hende at noe av saltet legger seg i bunnen av reaktorbeholderen, fremfor å feste seg til brenselsstavene.

Noe av sjøvannet brukt til nedkjøling har havnet i havet igjen, har japanske myndigheter opplyst om. De antyder dermed at noe av saltet kan ha kommet ut av reaktorer igjen, sammen med noe radioaktivt materiale. Det er likevel klart at en betydelig andel salt er igjen, skriver avisen.

(Saken fortsetter under animasjonen)

Video Spredning av radioaktive partikler

Animasjonen viser hvordan radioaktivitet fra Fukushimakraftverket avsettes på jordens overflate (land og hav) i tiden etter starten av utslippet den 12. mars. De radioaktive partiklene som svever i lufta kan avsettes på bakken enten ved turbulens (tørravsetning) eller ved at de fanges opp av fallende nedbør (regndråper eller snøkrystaller). Etter hvert som de radioaktive skyene forflytter seg med vinden, berøres nye områder av nedfallet.

Kan anbefale «kalddusj»

En tjenestemann ved et japansk atomsikkerhetsbyrå sa onsdag at det jobbes med planer om å pumpe ferskvann inn i reaktorer, fremfor sjøvann.

Ifølge tjenestemannen blir en gruppe internasjonale eksperter på kokvannreaktorer, reaktortypen brukt ved Fukushima-kraftverket, stadig mer bekymret over oppsamlingen av salt.

Ekspertgruppen, som ikke er offisielt oppnevnt, ser ut til å ville anbefale en ny løsning: At japanerne forsøker å flomme over hver reaktorbeholder med kaldt vann, i et forsøk på å forhindre at uranet smelter ned.

Et slikt forsøk kan gjøre det vanskeligere å slippe ut damp fra reaktorene for å kjøle dem ned. Dette anses likevel som en risiko det er verdt å ta.

TEPCO-ansatte jobber med å koble til strømmen på Fukushima-anlegget

Ansatte fra operatørselskapet TEPCO i sving for å koble strømmen til Fukushima-anlegget onsdag.

Foto: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt