Hopp til innhold

– Fikk vite om bin Laden-aksjonen da den var i gang

Pakistans innenriksminister Rehman Malik sier han fikk vite om amerikanernes aksjon mot Osama bin Laden 15 minutter etter at den var i gang, men at han ikke visste at målet var terrorlederen.

Vraket av et helikopter etter bin Laden-aksjonen

Den pakistanske innenriksministeren visste om det skjedde noe ved Osama bin Ladens eiendom, men ikke hva.

Foto: Reuters

Rehman Malik

Pakistans innenriksminister Rehman Malik sier han fikk vite om USAs aksjon da den var i gang.

Foto: FAROOQ NAEEM / Afp

I et intervju med den arabiske tv-kanalen Al-Arabiya forteller ministeren at han selv først var klar over aksjonen fra amerikanske kommandosoldater på pakistansk jord etter at aksjonen var i gang.

– Jeg ble gjort kjent med operasjonen 15 minutter etter at den var igangsatt, sier Rehman Malik til tv-kanalen.

Ministeren understreket likevel at han aldri fikk vite at Osama bin Laden faktisk var målet for de amerikanske elitesoldatene.

Osama bin Laden

Osama bin Laden ble drept av amerikanske elitesoldater etter en flere år lang jakt.

Foto: AP

Det var sent søndag kveld for litt over en uke siden at amerikanske soldater gikk til aksjon for å drepe eller ta til fange terroristlederen Osama bin Laden.

Trolig flere pakistanske svar

Flere svar på spørsmålet om hva pakistanske myndigheter visste og ikke visste om den amerikanske militæroperasjonen mot Osama bin Laden får vi trolig seinere i dag når statsminister Yusuf Raza Gilani skal orientere nasjonalforsamlingen.

– Gilani vil snakke i detalj om ulike sider ved operasjonen, Pakistans offer i krigen mot terror og landets fremtidige strategi for å håndtere trusselen, sier en ikke navngitt tjenestemann til nyhetsbyrået AFP. Han sier også at orienteringen skal bidra til å skape tillit.

Bin Laden hadde da vært ansett som USAs fiende nummer én siden angrepet på World Trade Center den 11. september 2001. I nesten ti år hadde den verdenskjente terroristen klart å unnslippe amerikanernes jakt på ham, men til slutt ble han tatt og drept.'

– Fortsatt samarbeid med USA

Aksjonen mot bin Ladens eiendom i den pakistanske militærbyen Abbottabad skal ha vart i under 40 minutter, og under ett døgn etter var mannen begravet i Det indiske hav.

Det har i ettertid blitt reist mange spørsmål rundt hvordan Osama bin Laden kunne holde seg skjult midt i en av Pakistans mest militære byer.

Les også: Kan ha vært i Pakistan i sju år

Byen Abbottabad ikke langt fra hovedstaden Islamabad huser landets militærakademi, og mange har spurt seg om bin Laden kan ha blitt beskyttet personer med innflytelse i landet.

Les også: Pakistan: Verden må dele skylden

Den pakistanske innenriksministeren fastholder likevel at samarbeidet mellom USA og Pakistan i «kampen mot terror» fortsetter.

Barack Obama og Tom Donilon

Obama vil ha svar på hvem som visste hva om at bin Laden var i Pakistan.

Foto: Pete Souza / The White House

– Samarbeidet om sikkerhetspolitikken fortsetter, sa Malik i intervjuet med Al-Arabiya.

– Bin Laden hadde støttenettverk

USAs president Barack Obama har også bedt om undersøkelser av hvordan bin Laden kunne holde seg skjult langt inne i Pakistan så lenge.

Ifølge Obama er det sannsynlig at bin Laden hadde et støttenettverk i Pakistan som gjorde det mulig for ham å oppholde seg i Abbottabad i en årrekke.

Les også: - Bin Laden fikk som fortjent

– Men vi vet ikke hvem eller hva dette støttenettverket besto av. Vi vet ikke om det var folk i regjeringsapparatet eller utenfor regjeringsapparatet, og det er noe vi må etterforske, og som ikke minst pakistanske myndigheter må etterforske.

SISTE NYTT

Siste nytt