Hopp til innhold

– Stort hinder for Serbias EU-sjanser nå fjernet

EUs kommissær for utvidelse av unionen sier at arrestasjonen av Ratko Mladic fjerner et stort hinder for at Serbia skal kunne bli medlem.

EU-kommisær Stefan Füle

EU kan åpne for forhandlinger når Mladic er tatt. Kommisæren for utvidelse Stefan Füle (t.h.) sier et stort hinder nå er fjernet.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Ratko Mladic

Den tidligere generalen Ratko Mladic anklages for krigsforbrytelser, og en utleveringsprosess til Haag er i gang.

Foto: RANKO CUKOVIC / SCANPIX

Den ettersøkte bosnisk-serbiske generalen Ratko Mladic ble pågrepet i Serbia ved 11-tiden i dag, og prosessen med å sende ham til Haag er i gang.

Dermed er det bare én ettersøkt krigsforbryter igjen etter krigene i det tidligere Jugoslavia.

Mangelen på utlevering av tidligere politiske og militære ledere fra Serbia har vært et problem for landet som vurderer å bli medlem av EU.

Nå uttrykker EUs egen kommisær for utvidelse av unionen at dagens pågripelse er et viktig skritt i riktig retning som fjernet et stort hinder.

– Rettferdigheten har seiret, og et stort hinder har blitt fjernet på Serbias vei mot EU-medlemskap, sier EU-kommissæren Stefan Füle.

Nicolas Sarkozy på G8-møtet i Deauville

Sarkozy ser for seg Serbia som EU-medlem i framtida.

Foto: DAMIEN MEYER / Afp

Serbia får også sterk støtte for sitt forsøk på å bli EU-medlem fra Frankrike etter arrestasjonen. Frankrikes president Nicolas Sarkozy sier at landets fremtid ligger som en del av unionen.

– Frankrike ønsker at EU nå reagerer på denne historiske pågripelsen ved å klart og tydelig indikere at framtiden for Serbia er å bli integrert i unionen, sa Sarkozy fra G8-møtet som han er vertskap for.

Presidenten understreket at det var svært positivt at det serbiske lederskapet hadde gått inn for og lyktes med å pågripe den ettersøkte generalen.

– Vi kan ikke be Serbia ta vanskelige avgjørelser, som kan være i strid med ønskene til mange i deres eget land, og samtidig lukke døren. Nei nei, Serbias framtid ligger i å bli med i EU, sa Sarkozy til journalister ifølge Reuters.

Krever reformer

Likevel understreker EU-kommisær Füle at Serbia må sette fart i arbeidet med reformer for å eventuelt kunne oppnå medlemskap i unionen. Serbia startet sitt arbeid for å kunne bli medlem i 2009, og EU-kommisjonen er ventet å komme med sin anbefaling i oktober.

Hovedkravet fra EU har vært at Serbia fullt ut samarbeider med krigsforbrytertribunalet i Haag, men det er også ytterligere krav til politiske reformer.

– Betyr denne pågripelsen at listen med reformer og målsettinger som må oppnås før kommisjonen kan gi sin støtte, nei. Den listen er bare blitt kortet ned med ett punkt, sier Füle.

Blant områdene EU har pekt på at Serbia må forbedre seg er rettssystemet og den offentlige administrasjonen i landet.

Blitt nektet forhandlinger om medlemskap

Serbia har blitt nektet forhandlinger om EU-medlemskap på grunn av kravet om at krigsforbrytere som Mladic og Goran Hadzic skal arresteres og sendes til krigsforbrytertribunalet i Haag.

Nå er det bare Hadzic som gjenstår, og EU-kommissæren tror serberne vil fortsette arbeidet for å ta også ham.

– Det er ingen grunn til å tvile på at Serbia vil fortsette for å også arrestere Hadzic, sier den tsjekkeren Füle.

Forventer demonstrasjoner

Ljubisa Rajic

Ljubisa Rajic tror pågripelsen kan åpne mer for EU-medlemskapet til Serbia.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Professor Ljubisa Rajic sier til NRK at utleveringen av Mladic er selve nøkkelen for at Nederland og Belgia skal gi tommelen opp for serbisk forhandling om EU-medlemska. p.

Les også: EU åpner for serbisk medlemskap

Serberen er professor i nordiske språk og litteratur, og er kjent for mange for sine rapporter fra bombingen av Serbia i 1999. Han sier at pågripelsen vil splitte Serbia.

– Dette vil for mange serbere være et stort pluss, mens for nasjonalistene vil det være et minus. Det er delte meninger om dette, og nasjonalistene vil helt sikkert demonstrere både i kveld og i morgen her i Beograd, sier Rajic til NRK.

Les mer: - Serbia må få noe i retur

SISTE NYTT

Siste nytt