Hopp til innhold

Obama hyllet mannen i gata

President Barack Obama brukte søndagens minnemarkering til å hylle «hverdagsheltene» etter tornadoen som drepte minst 140 personer i Missouri for en uke siden.

Presidentens følge kjørte søndag gjennom noen av områdene som ble aller hardest rammet. Mange av husene Obama så var totalskadet som følge av tornadoen som beveget seg i 300 kilometer i timen.

Obama snakket også med flere av de overlevende, og etterpå kunne han fortelle at han hadde hørt «grufulle historier», men også «noen mirakuløse». Flere av disse historiene delte han med de fremmøtte ved Missouri State University søndag.

– Da stormen rykket inn ble vanlige mennsker testet, mennesker som sa: «Jeg er villig til å dø nå, for at andre skal få leve.»

Obama snakket blant annet med en 85 år gammel mann som akkurat hadde tatt en kyllingpai ut av ovnen da stormen var på vei.

– Han gikk inn i et skap på kjøkkenet, og kom ut igjen uten én skramme, fortalte Obama.

– Reddet et dusin mennesker

Mest inntrykk gjorde likevl historien om 26 år gamle Christopher Lucas. Lucas var på skift som daglig leder ved en pizzarestaurant da han hørte at tornadoen kom.

– Lucas, far til to og med en datter på vei, gikk ut i og hentet folk, som han ledet inn på restaurantens fryselager. Problemet var bare at døren ikke ville lukke seg på utsiden. Da tornadoen kom gikk Christopher ut for å finne noe han kunne stenge døren med, fortalte presidenten med innlevelse.

– Han kom seg tilbake akkurat i tide, og bandt et tykt gummibånd rundt håndtaket på døren på utsiden. Den andre enden bandt han rundt håndleddet sitt, og så sto han og holdt igjen med all sin makt. Christopher holdt ut så lenge han kunne, men ble til slutt revet med av stormen, sa Obama, og la til:

– Han døde mens han reddet mer enn et dusin mennesker i den fryseren, avsluttet Obama, til øredøvende applaus fra de fremmøtte ved Missouri State University.

– Nasjonal tragedie

President Obama kaller ifølge nyhetsbyrået AFP en "nasjonal tragedie". Ordene falt før Obama skulle være med på en minnesmarkering for de 142 som hittil har blitt bekreftet omkommet.

– Dette er ikke bare deres tragedie. Dette er en nasjonal tragedie, og det vil få en nasjonal respons, sier president Obama.

44 mennesker er fortsatt savnet etter det voldsomme uværet som knuste hus og drepte mennsker i den lille byen Joplin, der det bor 50.000 mennesker.

– Vi kommer til å være her lenge etter at kameraene er borte. Vi kommer ikke til å gi oss for Joplin hopper tilbake på føttene, sa Obama, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Se video av Obamas tale her: '

Video Obama talte til Joplin

Snakket til Joplin: President Obama sier til innbyggerne i Joplin at tragedien vil få en 'nasjonal respons'.

En av de aller verste

Tornadoen i Missouri omtales som en av de aller verste i USAs historie. Ikke siden 1953, da en tornado drepte 115 mennesker i Flint, har så mange mennesker mistet livet.

Minnemarkeringen ble holdt på Missouri State University, og senere søndag blir det også avholdt et minutts stillhet.

Den amerikanske presidenten var for én måned siden i Alabama for å se på ødeleggelsene etter en tornado der.

– Vi var i Tuscasloosa for noen uker siden, jeg snakket om at jeg ikke hadde sett ødeleggelser som det i min levetid, sa den amerikanske presidenten.

– Når man kommer hit til Joplin er det like hjerteskjærende, og på mange måter mer hjerteskjærende, fortsatte Obama, som også snakket om at det kommer til å ta år å bygge opp igjen det tornadoen har revet ned.

Se innslag fra Dagsrevyen:

Video Obama takket heltene i Joplin

Dagsrevyen: Obama takket heltene i Joplin.

Takket letemannskapene

Lørdag holdt familien til Will Norton en pressekonferanse der de takket de frivillige som lette etter 18-åringen, som ble sugd ut av farens bil da de kjørte hjem fra Wills avgangsseremoni etter fullført videregående opplæring.

Letemannskaper fant 18-åringens kropp i et tjern i nærheten av stedet bilen kjørte på, fortalte familien.

Letemannskaper fortsetter å lete etter overlevende og omkomne, syv daget etter at tornadoen slo til. I tillegg jobber mannskaper 24 timer i døgnet med å finne identiteten til de 44 som ennå ikke har blitt identifisert.

Mer enn 8.000 bygninger ble ødelagt i Joplin da tornadoen sveipet inn over byen, bare 24 minutter etter at den ble varslet.

SISTE NYTT

Siste nytt