Hopp til innhold

Forsker mener Tysklands bakteriejakt er en katastrofe

En amerikansk smitteforsker mener feil og treghet i undersøkelsesprosessen kan gjøre det umulig å finne årsaken til bakterieutbruddet.

E.coli

Tyske myndigheter sliter med å finne årsaken til E.coli-smitten som har tatt 24 liv.

Foto: Afp / Scanpix

– Hadde vi hatt 200 tilfeller på fem dager, burde vi greid å oppklare utbruddet, sier Michael Osterholm, som leder Minnesotas universitetssenter for smitteforskning.

Ifølge nyhetsbyrået AP kritiserer han tyskernes innsats for å finne årsaken til den dødelige bakteriestammen enteroaggregative E.coli (EAEC).

Så langt er 24 personer bekrefta omkommet etter å ha blitt smitta av den farlige bakterien. 23 av dem døde i Tyskland, mens én svensk kvinne som hadde vært på ferie i Tyskland døde da hun kom hjem.

Famler i mørket

Det er fremdeles uklart hva som utløste E.coli-utbruddet. Myndighetene i Hamburg utpekte først spanske, økologiske agurker som smittekilde. Dette ble tilbakevist etter laboratorieundersøkelser. Denne uka ble tyske bønnespirer lansert som mulig smittekilde, men foreløpige analyser viser ingen spor av E.coli-bakterier.

Det kan virke som ekspertene famler i mørket etter svar på det dødeligste E.coli-utbruddet i moderne historie. Samtidig blir stadig flere smitta av den farlige bakterien.

Tirsdag økte antall smittetilfeller i Tyskland til 2325, 642 av dem mottar behandling på intensivavdelinger rundt om på landets sykehus. I tillegg til Tyskland, har ti andre europeiske land og USA fått påvist til sammen hundre E.coli-tilfeller. I Norge har en 40 år gammel mann fra Kristiansand fått påvist smitte.

– En katastrofe

Den amerikanske forskeren omtaler Tysklands jakt på smittekilden som tilfeldig og katastrofal. Han kritiserer samtidig myndighetene i landet for å utpeke diverse grønnsaker som smittekilder uten å ha tilstrekkelig bevis.

EUs helsekommissær har forsvart de tyske etterforskerne som gikk ut med mistankene, og sagt at de har vært under ekstremt press og at det under slike utbrudd er viktig å informere borgerne så tidlig som mulig.

Osterholm mener myndighetene burde gått i gang med utspørringer av ofrene så snart utbruddet ble kjent.

– Det burde vært mulig å finne fram til smittekilden nå, sier Osterholm, ifølge den danske avisa Politiken.

– Brukte uker på reseach

Den medisinske direktøren ved Berlins Charité-sykehus, Ulrich Fey, sier til AP at de tyske helsemyndighetene brukte flere uker på å sende ut spørreskjemaer til pasientene som var smitta av den farlige bakterien.

– Det er det samme som å se på videobilder fra et veikryss i dag for å se hva som utløste et uhell for tre dager siden, hevder Osterholm.

Han understreker imidlertid at å oppklare et slikt utbrudd er krevende og vanskelig, men at det slett ikke er en umulig oppgave.

Lederen for Tysklands føderale institutt for risikovurdering har allerede advart om muligheten for at man aldri vil finne smittekilden.

Gir millionstøtte til berørte bønner

I et ekstraordinært møte mellom EUs landbruksministre i dag ble det beslutta å gi minst 150 millioner euro i kompensasjon til bøndene som har blitt ramma økonomisk av E.coli-utbruddet.

Det er særlig spanske grønnsaksprodusenter som har blitt hardt ramma etter at spanske agurker tidlig ble utpekt som smittekilde. Spanske myndigheter har varsla erstatningssøksmål mot Tyskland, og krever full kompensasjon for tapene.

Men også bønder i andre europeiske land merker at kundenes smittefrykt går utover salget. I tillegg til at forbrukerne har holdt seg unna grønnsaker, skal også prisen på frukt ha falt med 35 prosent.

Pasient behandles for E.coli-smitte

En pasient behandles for E.coli-smitte ved et sykehus i Lübeck i Tyskland. Så langt har 2325 personer fått påvist smitte.

Foto: MARKUS SCHOLZ / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt