Hopp til innhold

Frankrike og Italia gir milliarder til Libya-opprørere

Frankrike og Italia har bestemt seg for å gi flere milliarder i støtte til opprørne i Libya, som mener de trenger tre milliarder dollar de neste fire månedene for å bli kvitt Muammar Gaddafi.

Fransk utenriksminister Alain Juppe

Gir milliarder: Frankrike og utenriksminister Alain Juppe vil gi 2,3 milliarder til opprørerne i Libya.

Foto: JACQUES DEMARTHON / Afp

Vestlige ledere klamrer seg til et håp om at Muammar Gaddafis dager som Libyas leder snart er talte. Opprørerne i landet sier de trenger 16 milliarder kroner de neste fire månedene.

Vestlige og arabiske tjenestemenn samlet seg torsdag i Abu Dhabi for å drøfte neste fase i Libya-konflikten.

Italia gir fire milliarder

Regjeringen i Italia vil gi opptil fire milliarder i støtte til opprørne i Libya. Støtten vil bli gitt i form av lån med gunstige betingelser, i tillegg til drivstoffleveranser, opplyser Italias utenriksminister Franco Frattini, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Frattini sier at libyiske verdier tilsvarende åtte milliarder kroner har blitt frosset i Italia.

Pengene blir gitt gjennom et internasjonalt fond som nå har blitt opprettet for å hjelpe opprørerne i Libya.'

Franco Frattini

Fire milliarder: Utenriksminister Franco Frattini og Italia gire fire milliarder til opprørerne.

Foto: Mauro Scrobogna / Ap

– Et internasjonalt fond etablert for å hjelpe opprørerne i Libya er nå i drift, sier et medlem av Det nasjonale overgangsrådet til nyhetsbyrået AFP.

Uttalelsen kom etter et møte om Libya i Abu Dhabi, et av sju emirater som utgjør De forente arabiske emirater. Det nasjonale overgangsrådet er et provisorisk maktorgan opprettet av Muammar Gaddafis motstandere.

Frankrike gir 290 millioner euro

Torsdag ble det også klart at Frankrike vil frigi 290 millioner euro, ( om lag 2,3 milliarder norske kroner) i fryste midler til opprørerne i Libya.

Det bekrefter Frankrikes utenriksminister Alain Juppe torsdag. Også disse pengene skal gå til Det nasjonale overgangsrådet i Libya.

– Hjelp på om lag 290 millioner euro, penger som forvaltes gjennom den største banken i Libya, har vi funnet ut at tilhører Det nasjonale overgangsrådet, sier Juppe til journalister i Abu Dhabi.

Pengene skal brukes til humanitære forhold.

– De skal brukes til å gjøre levevilkårene bedre i byer som er under Det nasjonale overgangsrådets kontroll, sier Juppe.

– Dette er penger som tilhører folket i Libya.

– Trenger tre milliarder dollar

Libyas tidligere utenriksminister Abdurrahman Mohamed, som nå har brutt med Gaddafi-regimet, fremholder at opprørerne har behov for omfattende bistand.

– De neste fire månedene trenger vi 3 milliarder dollar. Vi trenger å utbetale lønn til folket i Benghazi, sa han, med henvisning til byen hvor opprørerne har etablert sitt styre.

Kuwait overførte allerede torsdag 180 millioner dollar til opprørernes nasjonale overgangsråd via det nye fondet.

– Gaddafi er ferdig

USAs utenriksminister Hillary Clinton var blant deltakerne på møtet i emiratet ved Persiabukta, skriver NTB. Også utsendinger fra FN, NATO, EU, Den arabiske liga, Samarbeidsrådet for Persiabukta (GCC) og Den afrikanske union (AU) deltok.

– Gaddafis dager er talte. Vi jobber sammen med våre internasjonale partnere gjennom FN for å planlegge det uunngåelige: et Libya etter Gaddafi, sier Clinton.

Hun får støtte fra utenriksminister Franco Frattini fra Libyas tidligere kolonimakt Italia.''

Hillary Clinton

Er ferdig: Hillary Clinton mener folket i Libya må forberede seg på tiden etter Gaddafi.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

– Gaddafis styre nærmer seg slutten. Libyerne har vist verden sin besluttsomhet i kampen for demokrati og frihet, mener han.

I Tripoli sa Gaddafi-regimets talsmann Mussa Ibrahim at 31 mennesker ble drept og flere titalls skadd da NATO-fly kvelden før angrep sentrum av byen. Flyene slapp mer enn 60 bomber, tilføyde han.

Skal produsere olje

De libyske opprørernes sjef for olje- og finansieringsspørsmål, Ali Tarhoni, sa i Abu Dhabi at opprørerne snart vil begynne å produsere 100.000 fat råolje per dag.

Han tilføyde at han håpet kontaktgruppen på sitt møte ville få på plass en finansieringsmekanisme.

Denne mekanismen er nødvendig for å skaffe penger til opprørsrådets virksomhet, framholdt Tarhoni.

Libya produserte rundt 1,7 millioner fat råolje per dag før opprøret i landet brøt ut i februar i år. Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) ble omkring 1,49 millioner fat av denne oljen eksportert, og 85 prosent av eksporten gikk til Europa.

SISTE NYTT

Siste nytt