Hopp til innhold

CIA-mannen som ble forsvarsdue

Robert Gates er mannen som skulle gjenopprette USAs rykte og snu to kriger. Jobben gjorde han så bra at demokraten Barack Obama valgte å arve republikaneren. Nå er det over. 30. juni blir den 67 år gamle forsvarsministeren pensjonist.

Robert Gates

Forsvarsminister Robert Gates har sin siste arbeidsdag som forsvarsminister torsdag 30. juni. President Barack Obama har overtalt ham til å sitte lenger én gang, men denne gangen gikk det ikke.

Foto: Virginia Mayo / Ap

Jobben Robert Gates gikk på i 2006 var alt annet enn enkel.

Robert Gates og Barack Obama

Republikaneren Robert Gates har blitt en av demokraten Barack Obamas mest betrodde medarbeidere.

Foto: LARRY DOWNING / REUTERS

President George W. Bush valgte den tidligere CIA-direktøren til å erstatte forsvarsminister Donald Rumsfeld, da sistnevnte og Irak-krigen var blitt så omstridt og upopulær at Rumsfeld av politiske kommentatorer nærmest alene fikk skylden for Republikanernes elendige valgresultat ved Kongressvalget i 2006.

Arven var amerikansk alenegang, en håpløs hengemyr av en krig i Irak, en like håpløs hengemyr i Afghanistan, en omstridt terrorfangeleir på Guantanamo og bruk av tvilsomme avhørsmetoder.

Da Barack Obama overtok Det hvite hus tre år senere, valgte den nye demokratiske presidenten å beholde den erfarne republikaneren som forsvarsminister.

Soldatenes mann

Robert Gates er blitt kjent som soldatenes mann. Han bruker knapt en dag som forsvarsminister uten å snakke om dem som gjør jobben i felten når USA er i krig - noe landet kontinuerlig har vært siden 2001.

- Det er jeg som må skrive under på kondolansebrevet til familien når en soldat er drept. Det er jeg som må besøke de sårede på sykehuset, sa Robert Gates til den kjente CBS-journalisten Katie Couric i et slags avskjedsintervju.

Og det er når han snakker om soldatene at den amerikanske forsvarsministeren en sjelden gang viser følelser

- Jeg har lovet at de drepte soldatene aldri bare blir tall i en statistikk. Jeg anstrenger meg derfor for å få vite så mye som mulig om de falne, sier Gates.

Robert Gates

Robert Gates har de siste ukene vært hos mange av de amerikanske troppene stasjonert i Afghanistan. Han sier han vil ta farvel personlig med så mange av dem som mulig.

Foto: JASON REED / Reuters

CIA-mann

Han har levd et liv med forsvar og etterretning, med en liten avstikker til akademia, som sjef for Texas A&M University.

Allerede i 1966, 23 år gammel, begynte Robert Gates som analytiker i etterretningsorganisasjonen CIA der han senere ble direktør (1991-1993).

Jobben han har nå, betegner han som den vanskeligste.

- USA har deltatt i to kriger i hele min tid som forsvarsminister. Denne jobben er ingen spøk, sier Robert Gates.

Selv om han har vært sjefen i det mektige forsvarsdepartementet Pentagon, har han ikke vært redd for å kritisere de som arbeider der. Han har ofte måttet gå utenom byråkratene for å få gjort alt han ville, særlig når det gjelder å få til det beste for dem som kjemper i felten.

- Det vanskeligste har vært å lede et departement som er giret inn på å planlegge krig, men ikke på selve kampen, sier han.

Obamas betrodde

Republikaneren Gates er blitt en av demokraten Obamas mest betrodde medarbeidere. Til tross for ulike politiske ståsted har de samarbeidet godt politisk.

Hillary Clinton og Robert Gates

Hillary Clinton og Robert Gates har vært uenig om noe, men enig om det meste.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Gates har også hatt et konstruktivt forhold til utenriksminister Hillary Clinton.

De var alle blant dem som for noen uker siden satt i The Situation Room i Det hvite hus og fulgte operasjonen mot Al Qaida-lederen Osama bin Laden i Abbotabad i Pakistan.

- Det var en perfekt blanding av etterretning, analyse og militær innsats, sier Robert Gates om aksjonen mot Osama bin Laden.

Spenningen i presidentens innerste sirkel i Det hvite hus var nesten uutholdelig, ifølge forsvarsministeren.

- Jeg fikk hjertet i halsen da helikopteret landet inne i gården der bin Laden var, for det var jo ikke planlagt, fortalte Gates i CBS-intervjuet.

Forsvarsminister Robert Gates beskriver en følelse av redsel der han satt sammen med presidenten og de andre medarbeiderne og fulgte aksjonen mot Osama bin Laden.

For de var ikke sikre på at bin Laden virkelig var i huset. De hadde mange indisier, men ingen fakta.

Robert Gates har arbeidet under åtte presidenter og øverstkommanderende: Lyndon B. Johnson, Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, George H.W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush og nå Barack Obama.

Da han så hvordan Obama tok avgjørelsen om å gå for bin Laden, ble den erfarne Gates imponert.

- Obamas avgjørelse om å angripe bin Laden, er en av de tøffeste avgjørelsene jeg har sett noen president ta, nettopp fordi vi ikke var sikre på om han i det hele tatt var der, sier Gates.

Bin Laden drept

Den innerste sirkelen av betrodde ministre, militære og etterretningsfolk satt sammen med president Barack Obama og så jakten og drapet på Osama bin Laden 'live'.

Foto: HO / Reuters

Iran-Contras-spøkelset

Den amerikanske forsvarsministeren har noen riper i lakken fra sin tid i CIA. Gates var den første i etterretningsorganisasjonens historie som gikk gradene fra bunn av og endte på toppen.

Han var på tale som CIA-sjef allerede i 1987. Men han trakk seg da det ble klart at han ville bli kryssforhørt av Senatet som skulle godkjenne ham om sin rolle i Iran-Contras-skandalen.

Reagan-regjeringen innga seg på å selge våpen til Iran - på tross av USAs våpenblokade av landet - for å skaffe penger til våpen til den høyrerevolusjonære gruppen Contras i Nicaragua. Målet for Contras - og USA - var å velte den venstreorienterte Sandinist-regjeringen som hadde styrtet diktatoren Anastasio Somoza Debayle, som var venn med USA og en alliert i regionen under Den kalde krigen.

Gates, som da var visedirektør i CIA, skal ha jobbet tett med personer som hadde sentrale roller i den hemmelige affæren.

Gates skal også ha forsvart planer om aksjoner utenom direkte invasjon, for å få vekk Sandinistene.

Nicaragua var ikke det eneste landet i Sør-Amerika hvor CIA var «i virksomhet» for å demme opp for sosialistisk innflytelse slik amerikanerne så det.

I den Kongress-oppnevnte granskingen av Iran-Contras-affæren, ble det ikke funnet holdepunkter for å tiltale Gates for noe ulovlig.

Da han ble kryssjekket i forbindelse med utnevnelsen til direktør i 1991, beskyldte tidligere CIA-agenter ham for å ha bidratt til å tøye de profesjonelle grensene til organisasjonen. Dette gjaldt blant annet korrupsjon. Han ble også beskyldt for å ville skjule sannheten da Iran-Contras-skandalen ble kjent.

Gates var da visedirektør og William Casey, en Reagan-venn som ble regnet som et republikansk råskinn i utenrikspolitikken, direktør.

Gates innrømmet at han hadde begått feilgrep og sa han burde ha gjort mer for å avdekke sannheten.

Ingen hauk

Men den nå 67 år gamle Gates kommer til å få et godt ettermæle etter tiden i Pentagon.

Han har, sammen med general David Petraeus, fått mye av æren for opptrappingen som snudde krigen i Irak og den senere tilbaketrekningen, og var sterkt medvirkende til at Obama sendte flere soldater til Afghanistan - etter samme plan.

Robert Gates, David Petraeus

Robert Gates og David Petraeus har stått sammen i to kriger. Petraeus skal ta over Gates gamle jobb som CIA-direktør.

Foto: Mandel Ngan / Ap

Teorien er at militærmakten skal brukes til å slå Al Qaida, og sørge for at Taliban kommer til forhandlingsbordet.

Gates legger vekt på alle ressursene som nå er pøst inn i Afghanistan, og han håper det militære presset i løpet av året vil føre til et fredeligere Afghanistan, der ulike grupperinger, også Taliban, forhandler om fremtiden. Og da kan soldatene begynne å reise hjem - også derfra.

En amerikansk forsvarsminister er i utgangspunktet en hauk og ikke en due. Men Robert Gates fremstår, også utad, som langt mer reflektert enn mange av sine forgjengere.

- Vi må aldri glemme alt det som kan gå galt og som fører til at unge mennesker blir drept, sier han.

Gates skrev en gang at de største duene, er de som bærer uniform. At de militære er de som er absolutt mest skeptiske til krig, fordi de kjenner konsekvensene.

Og slik er også Robert Gates selv blitt, sier han.

Han var opprinnelig imot USAs engasjement i Libya, men tapte for utenriksminister Hillary Clinton.

Da han var på militærakademiet West Point i februar, fyrte han av en avskjedsrakett til sine fremtidige etterfølgere.

«Den forsvarsminister som enda en gang oppmuntrer sin president til å sende soldater til land i Asia, Midtøsten eller Afrika, bør snarest finne seg en psykiater».

SISTE NYTT

Siste nytt