Hopp til innhold

– 121 kvinner voldtatt på tre dager i landsby

Væpnede kongolesiske opprørere har i løpet av tre dager stått bak 121 voldtekter i Kongo. Det opplyser FN fredag, to uker etter at de groteske overfallene skal ha skjedd.

Kvinne Uganda

FN bekrefter rapportene om at over 120 kvinner ble voldtatt øst i Kongo i juni.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Massevoldtektene skjedde mellom 11. og 13. juni i landsbyen Nyakiele i Sør-Kivu-provinsen, skriver The Washington Post.

Ifølge hjelpearbeiderne som oppdaget overgrepene, skal de ha foregått i tre dager, etter at de kongolesiske styrkene tok seg inn i landsbyen. Gjerningsmennene mistenkes å være en gruppe på om lag 100 menn som har hoppet av fra den kongolesiske hæren.

– Et FN-team som besøkte landsbyen har bekreftet at det har foregått massevoldtekter, plyndring og groteske og nedverdigende angrep, sier FN-talsmann, Rupert Colville fredag.

Sender etterforskere

FN skal sende etterforskere til landsbyen neste uke for å samle informasjon i saken, som først ble rapportert forrige uke av hjelpearbeidorganisasjonen MSF (Medicins Sans Frontieres).

Væpnede grupper i Uganda har flere ganger brukt voldtekt som et våpen i krig.

Regionen har blitt rystet av massevoldtekter og vold siden folkemordet i Rwanda i 1994, der cirka 800.000 mennesker ble drept. Hutu-militser tok på seg oppgaven om å renske landet for tutsiene, og moderate Hutus søkte tilflukt i Kongo.

Ban Ki-Moon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sender spesialutsendinger til Kongo for å etterforske de siste voldtektene.

Foto: Anja Niedringhaus / AP

SISTE NYTT

Siste nytt