Hopp til innhold

Giffords overrasket Kongressen

For første gang siden drapsforsøket mot henne i Tucson i den amerikanske delstaten Arizona 8. januar i år, kom Gabrielle Giffords tilbake til Kongressen.

Video Gabrielle Giffords tilbake i Kongressen

Seks personer ble drept under skytingen i Tucson i januar. Kongressmedlemmet Gabrielle Giffords ble skutt i hodet, men overlevde. Etter flere operasjoner var hun i går tilbake på jobb.

Giffords ble møtt med tordnende applaus fra sine kolleger i Representantenes hus, der hun kom uanmeldt for å delta i avstemningen om forliket om sparetiltak og heving av USAs gjeldstak.

Møtt med stående applaus

Både republikanere og demokrater reiste seg da Giffords kom inn, og ga demokraten stående ovasjoner før avstemningen.

Kongressmedlemmet Giffords, som har gjennomgått intens rehabilitering og holdt seg utenfor offentligheten siden massakren i Tucson, hadde ikke gitt beskjed om at hun ville stille opp.

Med to minutter igjen av avstemningen som varte 15 minutter, kom Giffords inn og ga Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, en klem. Deretter ga hun sitt «yea» til lovforslaget.

Giffords, med kort mørkt hår etter flere hodeoperasjoner, ble så omringet av medlemmer fra begge partiene. Alle ønsket å gi henne et håndtrykk eller en klem.

Speaker i Representantenes hus, republikaneren John Boehner, kunne etterpå fortelle at han møtte Giffords da hun kom ut av heisen på vei inn, og at han sa «velkommen tilbake».

Varsomme bevegelser

Etter avstemningen kalte Pelosi henne for «personifisert mot». En strålende glad Giffords vinket tilbake da hun sto på gulvet. Hun hilste også på visepresident Joe Biden, som var til stede for å følge avstemningen.

Skytingen utenfor et kjøpesenter i Tucson 8. januar i år, tok livet av seks personer og såret 12 andre. En mann fra Arizona, Jared Lee Loughner, er tiltalt i saken.

Selv om Giffords snakket villig i vei med sine kolleger og hele tiden vinket til andre i huset, var hun varsom i bevegelsene sine. Hennes medhjelpere fulgte nøye med for å se til at alt gikk bra eller tilby henne en hånd.

Foran avstemningen varslet kontoret hennes på Twitter at «Gabrielle har kommet tilbake til Washington for å støtte et forslag for å forhindre økonomisk krise».

Noen minutter senere, etter at hun hadde gitt sin stemme, skrev Giffords selv på Twitter: «Capitol er så vakker, og jeg er stolt over å være på jobb i kveld».

SISTE NYTT

Siste nytt