Hopp til innhold

– 20.000 væpnede ungdommer venter på dere i Sirte

Saadi Gaddafi, en av Muammar Gaddafis sønner, sier han har fått fullmakt til å forhandle med opprørsbevegelsen. Samtidig sier broren Saif al-Islam at kampen mot opprørerne fortsetter for fullt.

Saif al-Islam Gaddafi

Saif al-Islam Gaddafi sier at over 20.000 væpnede ungdommer står klar i byen Sirte, et av stedene opprørerne ennå ikke har full kontroll.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Saadi Gaddafi sa til TV-stasjonen Al Arabiya onsdag kveld at han har tatt kontakt med øverstkommanderende for opprørsstyrken for «å få en slutt på blodbadet».

Opprørerne sier at de lover at Saadi Gaddafis liv vil bli spart dersom han overgir seg, og at han vil være trygg.

– Hvis vi inngår en avtale, vil det ikke bli noen problemer, sier Mehdi Harati talsmann for opprørsstyrken.

Omtrent samtidig ble et lydopptak med Saadis eldre bror Saif al-Islam sendt på den Damaskus-baserte TV-stasjonen Al-Rai. Der oppfordrer han alle libyere om å fortsette kampen «mot rottene» og drepe alle som kjemper mot Gaddafis regime.

– Seieren er nær

– Jeg snakker fra en forstad i utkanten av Tripoli. Vi har det bra alle sammen, sa Saif videre og la til at «seieren er nær».

– Vi kommer snart for å frigjøre Den grønne plass i Tripoli.

Saif al-Islam sa også at over 20.000 væpnede ungdommer står klar i byen Sirte. Muammar Gaddafis fødeby og et av få steder der opprørerne ennå ikke har full kontroll.

– Vet hvor de er

Saadi Gaddafi

Saadi al-Gaddafi, her på et arkivbilde fra 2003, sier han har fått mandat til å forhandle med opprørsbevegelsen på vegne av Gaddafi-regimet.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO / Reuters

Tidligere på onsdag meldte TV-stasjonen Al Jazeera at Saadi Gaddafi hadde tatt kontakt med opprørsstyrkens øverstkommanderende i Tripoli og sagt at han var villig til å overgi seg.

– Saadi Gaddafi har sagt at han ikke ønsker å forlate Libya, men at han vil snakke med overgangsrådet og forhandle om overgivelse, sier Abdelhakim Belhaj, ifølge Al Jazeera.

Ifølge CNN avviser imidlertid Saadi Gaddafi at han vil overgi seg. Belhaj sier også at opprørsbevegelsen «med sikkerhet» vet hvor flere av Gaddafi-regimets ledere er, deriblant ubekreftede meldinger om hvor Gaddafi selv skjuler seg.

– Min far har det bra

– Vi har lyst til å forsikre folk om at sjefen har det bra, sa Saif al-Islam Gaddafi i lydopptaket.

Han fordømte også NATO som har bidratt med flere luftangrep i kampene mellom opprørerne og Gaddafi-lojale.

– Dette vil dere angre på, sa han.

Utenriksministeren arrestert

LIBYA-CONFLICT-TRIPOLI-OBEIDI -

Abdelati al-Obeidi, utenriksministeren i Gaddafi-regimet skal være arrestert i dag.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

Samtidig med meldingene fra Gaddafis sønner, opplyste opprørere i kveld at utenriksministeren Abdelati al-Obeidi, som har hatt en sentral rolle i Gaddafi-regimet, er tatt til fange av opprørerne.

– Ja, han ble arrestert i dag, sa Mahdi al-Harati fra Det Libyske overgangsrådet til journalister i hovedstaden i dag, uten å gi flere detaljer rundt dette.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige sammenstøt på universitet i California

Proisraelske og propalestinske studenter gikk natt til onsdag løs på hverandre på universitetsområdet til UCLA. Demonstrasjonene er på kokepunktet i 25 amerikanske byer.

Politiet gjekk inn på universitet med store styrkar

Samstundes som demonstrantane vart arresterte av politiet, vart dei heia fram av unge palestinarar på Gazastripa.