Hopp til innhold

Kan dømmes til døden på Guantanamo Bay

For første gang siden Barack Obama ble president kan en person bli dømt i en militær domsstol på Guantanamo Bay. Abd al-Rahim Hussayn al-Nashiri risikerer dødsstraff hvis han blir funnet skyldig.

Kan dømmes til døden på Guantanamo

Abd al-Rahim Hussayn al-Nashiri (innfelt) er tiltalt for å være hovedmannen bak angrepet på marinefartøyet «USS Cole» i Adenbukta i 2000. 17 marinesoldater ble drept i angrepet, 40 ble skadet.

Foto: HASAN JAMALI/HO / Ap/Reuters

Anklagene mot al-Nashiri går ut på at han skal ha hatt «ansvaret for å planlegge og forberede angrepet på USS Cole», marinefartøyet som ble angrepet i Aden-bukta i Jemen 12. oktober 2000.

17 marinesoldater ble drept i selvmordsangrepet og mer enn 40 personer ble såret.

– Abd al-Rahim Hussayn al-Nashiri risikerer dødsstraff hvis han blir funnet skyldig, sier en tjenestemenn i det amerikanske forsvarsdepartementet.

Guantanamo

«Camp X-Ray» på Guantanamo. Bildet er fra januar 2002.

Foto: STR / Reuters

Vanntortur

Pentagon annonserte i forrige uke at de hadde tatt ut tiltale mot al-Nashiri, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Saken mot al-Nashiri vil gå for den militære «krigen mot terror»-domstolen i den omstridte Guantano-leiren. Det er ventet at rettsprosessen vil kaste nytt lys over forhørsmetodene CIA brukte da George W. Bush var president i USA.

Al-Nashiri, som er født i Saudi-Arabia, er en av tre fanger på Guantanamo Bay som CIA har innrømmet at man har brukt vanntortur mot i avhør.

Vanntortur, eller «waterboarding» går ut på at man binder den personen man avhører til et fast underlag, mens man heller vann over ett tøystykke lagt over pusteåpningene.

Ifølge leger er det i praksis snakk om en form for kontrollert kvelning. Personen som blir avhørt vil få en følelse som ligner drukningsdøden, uten at vann faktisk kommer inn i lungene.

Nyhetsbyrået AFP skriver at CIA-dokumenter som ble frigitt i 2009 viste at Al-Nashiri måtte gjennom avhør med vanntortur et titall ganger.

Barack Obama

Barack Obama kunngjorde i 2009 at han ville stoppe rettsakene på Guantanamo, en avgjørelse han reverserte i mars 2011.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Truet med drill

Vanntortur fordømmes som tortur av de fleste nasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner internasjonalt, og har i senere tid også blitt forbudt i USA.

Vanntortur var imidlertid godkjent av det amerikanske justisdepartementet da det ble brukt mot al-Nashiri, og flere i Bush-administrasjonen, deriblant visepresident Dick Cheney, gikk god for metoden.

Ifølge CIA-dokumentene fra 2009 skal al-Nashiri også ha blitt truet med en drill, av den typen man normalt bruker som verktøy.

I en lukkt høring i 2007 skal al-Nashiri ha fortalt at han innrømmet å stå bak angrepet på «USS Cole» fordi han ble utsatt for tortur.

Nye regler for miltære domstoler i USA sier at bevis som har blitt fremskaffet under tortur ikke kan brues, noe som kan utelukke bruken av informasjon som har kommet frem under CIAs avhør.

Drepte 17 mennesker

Angrepet mot det amerikanske marinefartøyet «USS Cole» i Adenbukta utenfor Somalie drepte 17 marinesoldater.

En ladning sprengstoff ble detonert på den ene langenden av skipet, og etterlot seg et hull på 10 ganger 10 meter i skroget.

Al-Nashiri er også anklaget for å ha planlagt andre terrorangrep, blant annet forsøket på å ramme marinefartøyet «USS The Sullivans» i Adenbukta i januar 2000.

Han skal også stå bak angrepet på den sivile, franske oljetankeren «MV Lindburg» i 2002. En bulgarer ble drept i angrepet, som også førte til at 90.000 oljetønner lekket ut i Adenbukta.

«USS Cole»

«USS Cole», etter angrepet i 2000.

Foto: ALADIN ABDEL NABY / REUTERS

Obama tilbake på Guantanamo-stenging

Selve rettssaken, som etter planen vil begynne i løpet av en måned, vil bli den første i Guantanamo siden president Barack Obama tiltrådte i 2009.

Rettsaken vil etter alt å dømme foregå i den nye rettsbygningen på den amerikanse marinebasen på Guantamo Bay.

Noe av det første Obama gjorde som president i 2009 var å stoppe rettssakene i Guantanamo-basen på Cuba og han kunngjorde også at ville stenge det beryktede fengselet på øya.

Men i mars gikk han tilbake på dette, og ga grønt lys for rettssaker i de mye omstridte domstolene.

Obama har likevel fått innført nye regler som skal gjøre forholdene mer humane for de av Guantanamo-fangene man anser for å være for farlige til å slippe løs.

– Iboende urettferdighet

Den amerikanske borgerettighetsorganisasjonen «American Civil Liberties Union» har reagert sterkt på at saken mot al-Nashiri skal gå for en militær domstol.

De mener al-Nashiri ville fått en mer rettferdig rettsak dersom saken hadde gått for en sivil domstol, som ifølge organisasjonen stiller strengere krav til bevis.

– Alle våre bekymringer angående militære domstolers iboende urettferdighet blir sammenfattet i saker som denne, der resultatet kan bli døden, sier Denny LeBoeuf, direktør i organisasjonens dødsstraff-avdeling.

Obama administrasjonen har planlagt å la sakene mot 33 av de 171 fangene på Guantanamo Bay gå for militære domstoler.

SISTE NYTT

Siste nytt