Hopp til innhold

– Norsk gissel befridd i Litauen

En norsk forretningsmann som skal ha blitt tatt som gissel i Litauen ble torsdag sluppet fri.

vilnius

– BORTFØRTE: Politiet i Vilnius i Litauen viser fram bilde av en nordmann som ble arrestert i en politiaksjon mandag mistenkt for å ha å ha kidnappet en norsk foretningsmann.

Foto: Scanpix Baltics / SCANPIX

Mannen skal ifølge nyhetsbyrået AP ha blitt holdt fanget i flere dager i en leilighet i hovedstaden Vilnius, og ble sluppet fri etter at politiet stormet leiligheten mandag. Ifølge nyhetsmeldingen har den norske forretningsmannen sittet fanget helt siden forrige uke.

Politiet mener ifølge AP at en internasjonal, kriminell bande står bak, og har pågrepet fire personer – tre litauere og en nordmann. Sistnevnte skal være den antatte hovedmannen, og slapp nylig ut av fengsel etter å ha sonet en lengre narkotikadom. I tillegg skal to norske statsborgere være pågrepet i Sverige.

– Krevde løsepenger

Ifølge politikommisjonær Visvaldas Rackauskas ble det krevd en større sum løsepenger for mannen, men det er uklart om dette ble utbetalt. Politiet i Vilnius fikk ifølge Rackauskas bistand fra norske og svenske kolleger under aksjonen mot leiligheten.

Den litauiske avisen Lietouvas Rytas skriver at det var norsk politi som varslet Litauen-politiet om at mannen ble holdt som gissel. Under et døgn etterpå skal litauens anti-terrorpolitistyrke «Aras» ha stormet bygget og sluppet nordmannen fri.

Det er politiet i Sør-Trøndelag som jobber med saken i Norge. Der ønsker man ikke å kommentere saken torsdag kveld, utover å varsle en pressekonferanse fredag formiddag.

Kripos kjenner til saken, men ønsker heller ikke å kommentere den.

Utenriksdepartementet er orientert om saken.

– Vi har fått en melding fra litauiske myndigheter om at en nordmann er pågrepet og varetektsfengslet, og at dette er en politisak videre. Vi har ikke noen videre rolle enn det annet enn å tilby konsulattjenester, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Kopstad i Utenriksdepartementet til NRK.no.

NRK.no kommer tilbake med mer

SISTE NYTT

Siste nytt