Hopp til innhold

Nederland skal forby «sterk» cannabis

Myndighetene har nå bestemt at nederlandske marihuana-kafeer ikke lenger får selge «sterk» cannabis.

Nederland

Ifølge nye regler som trår i kraft i mars neste år får ikke cannabisen inneholde mer enn 15 prosent av virkestoffet tetrahydrocannabinol (THC).

Foto: - / Afp

Nederland

Den nederlandske «toleransepolitikken» ble innført i 1976.

Foto: PETER DEJONG / Ap

Den nederlandske regjeringen vil klassifisere «sterk» cannabis i samme gruppe som kokain og ecstasy. Dette er den siste innstrammingen i den berømte nederlandske «toleransepolitikken».

Beslutningen vil bety at det meste av den «sterke» cannabisen som blir solgt i Nederlands mange hasjkafeer – mest kjent som «coffee-shops», må byttes ut med mildere narkotika.

– Har ført til dårlig helse

Ifølge nye regler får ikke cannabisen inneholde mer enn 15 prosent av virkestoffet tetrahydrocannabinol (THC).

– Vi ser på cannbis med over 15 prosent THC som et tungt narkotisk stoff, som utgjør en uakseptabel risiko, sa visestatsminister og finansminister Maxime Verhaging på en pressekonferanse i Hague lørdag, ifølge Al Jazeera.

Det sterke stoffet har bidratt til å svekke allmennhelsa i landet, la han til.

Forbudet vil gjelde fra mars-april neste år, men skeptikere mener det blir vanskelig å utføre i praksis, og at det vil føre til at brukerne røyker enda mer av det svakere stoffet.

Les også: Smuglet cannabis for 623 millioner kroner

I kraft i mars

Selv om cannabis teknisk sett er forbudt i Nederland, har myndighetene avkriminalisert besittelse av mindre enn fem gram, og tillatt særskilte kafeer å selge cannabis over disk. Det blir altså solgt i all åpenhet i utvalgte kafeer. De som dyrker marihuana får derimot straff om de blir tatt.

Rundt 80 prosent av all cannabisen som ble solgt på nederlandske coffee shops i fjor hadde et THC-innhold høyere enn 15 prosent, ifølge NTB.

«Hasjturister» valfarter kaffehus

Hvert år strømmer millioner av mennesker til Nederland på grunn av landets tolerante narkotikapolitikk, som tillater begrenset salg av såkalte soft drugs (milde stoffer).

I juli 2009 sa regjeringen at situasjonen var kommet helt ut av kontroll, og varslet at de ville presentere et utkast til en ny narkotikapolitikk.

Cannabis

Forbudet vil gjelde fra mars-april neste år.

Foto: PETER DEJONG / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt