Hopp til innhold

Kjærlighetens Mekka på lånt tid?

(AGRA) Verdens vakreste byggverk Taj Mahal, også kalt Kjærlighetens Tempel, lider under tidens tann.

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Australia har operaen i Sidney, Brasil har Sukkertoppen i Rio og USA har Frihetsgudinnen i New York.

Noen land i verden har et bygg, et fjell eller et naturfenomen som definerer landet. Et bilde av Machu Picchu og «alle» sier umiddelbart Peru. Det er kanskje det eneste de vet om den søramerikanske republikken. Pyramidene er synonyme med Egypt.

I India er de lykkelige over at de har et av verdens mest gjenkjennelige nasjonalsymboler og et av verdens vakreste ikoner: Marmorpalasset Taj Mahal.

Det er egentlig et mausoleum, til minne om mogulherskeren Shah Jahan som sørget over sin favorittkone Mumtaz Mahal. Hun døde i barsel i en alder av 38 år.

Taj Mahal er et uttrykk for hans grenseløse kjærlighet til henne, og representerer i ettertiden akkurat dét. Et vakrere nasjonalt symbol skal man lete lenge etter.

Vil rase sammen om få år

Nylig gikk denne dramatiske nyheten verden rundt: Taj Mahal står for fall - bokstavelig talt. Det åttekantede gravkammeret med en kuppel på 57 meter er bygget på en sokkel på 100 x 100 meter. Alt i hard indisk marmor.

Taj Mahal

Yamuna-elven som renner forbi blir beskyldt for å ødelegge Taj Mahal.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

Men sokkelen hviler på påler av tre, stukket ned i elvebredden. Pålene er laget av en spesiell tresort som må stå fuktig. Hvis de tørker blir den svekket og kan knekke.

I løpet av de 350 år - og vel så det - som er gått siden fundamentet til Taj Mahal ble anlagt, har vannstanden i elven endret seg.

Den hellige Yamuna er en del av Ganges-systemet. Den har sin opprinnelse i Himalaya, renner gjennom den nåværende hovedstaden New Delhi og den tidligere mogulhovedstaden Agra og så ut i Ganges ved Allahabad.

Vannet i Yamuna holdt bæresøylene under Taj Mahal fuktige i hundrevis av år. Men nå er det fare på ferde, ifølge Daily Mail, som første siterte en bekymret lokalpolitiker i Agra.

Men kilden har moderert seg og tatt avstand fra sin egen - angivelige - tidsfrist. Det han mener, sier han nå, er at hvis ikke mer gjøres, så kan det skje en katastrofe.

Hør også:

Turistidyll

Et oktoberbesøk i Agra er vanligvis behagelig, men denne uken har det vært uvanlig varmt. Men det var ingen katastrofestemning.

Køene var lange og turistene mange. Sikkerhetstiltakene er omfattende og souvenirselgerne pågående. Vaktene er påpasselige og kamelene bedagelige.

Det er ingen grunn til å legge skjul på at Taj Mahal i dag - i tillegg til å være et av verdens syv nye underverker - er en turistmaskin, et terrormål - og et mulig miljøoffer.

Men de indiske myndighetene mener å ha kontroll. Alle kommentarer etter Daily Mails «avsløringer» går ut på at dette er gammelt nytt, at de kjenner til utfordringene og at de vet hva som skal til.

Mohammed Arif er statsautorisert guide i Indias arkeologiske undersøkelser, som har ansvar for vedlikeholdet av Taj Mahal.

– Det er nettopp derfor indiske myndigheter har bestemt at tresøylene må vannes, for å bevare trepålenes bæreevne, sier han.

India er et land av ingeniører og teknikere. Sannsynligheten for at de vil la et av verdens fremste symboler forsvinne i Yamuna-elven er forsvinnende liten.

For Taj Mahal er mer enn en turistattraksjon. Indus-kulturen er 5000 år gammel og Taj Mahal er et fornminne som viser hva inderne var i stand til å fremstille før de europeiske kolonimaktene tok seg til rette. Den britiske okkupasjonen blir bare en parentes.

Det kan alle kan se - og ikke minst fatte - ved å besøke Taj Mahal og høre om mogulherskerens hengivenhet til sin avdøde favoritthustru.

Taj Mahal

22 forskjellige steinslag er brukt i byggingen av Kjærlighetens Tempel. Graden av lys reflekteres i marmoren og i skumringen står den som en lyskilde.

Foto: GURINDER OSAN / AP

Mystikk og romantikk

Det er lett å glemme at Taj Mahal er en grav. At både den avdøde - og mannen som ikke tok hensyn til tanken om «inntil døden skiller dere ad» - er gravlagt her. e har vært uadskillelige i snart 400 år.

Men i dag er det mausoleets arkitektur og ikke de to gravlagte som er hovedattraksjonen. Marmoren skifter farge avhengig av lysforhold og tid på døgnet.

– Hvis du kommer om morgenen er Taj Mahal rosa, sier Mohammed Arif,

– Om kvelden skinner den i gult. Men når det er fullmåne er den melkehvit.

I tilegg kommer fargespillet i de 22 forskjellige steinslagene som er brukt i den detaljrike mosaikkutsmykkingen.

Hagen og blomstene, gangveiene og fontene er en kombinasjon av tyrkisk, persisk og muslimsk kultur - påvirket av indiske tradisjoner.

Fire millioner besøkende hvert år er på jakt etter den spesielle atomsfæren som omgir anlegget.

– Wunderschön!, sier noen tyske turister.

– Jeg tror maharajaen var svært betatt av sin hustru og at han ga henne sitt hjerte og sin sjel, sier en poetisk amerikaner.

Andre varierer mellom «Fabulous!» og «Fantastic!». Mange har vært her før, men de kommer tilbake.

Flere understreker hele anleggets betydning - beplantningen, ornamentene og de fire minaretene danner en ramme og skaper en helhet som er med på å løfte opplevelsen.

Bildet på benken

Taj Mahal er noe mer enn et museum.

Det er et Mekka for kjærestepar, men det er også et sted der indiske muslimer holder sin ukentlige fredagsbønn. Ikke i det velkjente hvite gravkammeret, men i moskeen som ligger ved siden av. Så midt på dagen på fredager er området forbeholdt lokale muslimer, betalende turister må vike og vente.

Andre ganger slipper ikke langveisfarende til av mer tvilsomme årsaker. De har for lav kjendisfaktor!

Taj Mahal

Flere enn prinsesse Diana blir fotografert – alene.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK
Prinsesse Diana foran Taj Mahal

Bildet av prinsesse Diana - alene på benken foran Taj Mahal - gikk verden rundt i 1992.

Foto: Ken Goff / CAMERA PRESS
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit

Stemningen var noe bedre mellom det norske kronprinsparet på benken i 2006.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

De fleste internasjonale størrelser som besøker India har Taj Mahal høyt på dagsorden. Det gjelder også norske superturister som Harald og Sonja, Håkon og Mette Marit, Jens og Ingerid.

Når VVIP's - de viktigste av de viktige personlighetene - kommer så stenges alt for vanlige dødelige. Verdenskjente politikere og Bollywood-stjerner, globale superkjendiser og lokale cricketidoler, «alle» skal besøke Taj Mahal.

Berømte par blir fotografert på den like berømte benken foran selve mausoleet, mens kuppelen speiler seg i det lille bassenget i bakgrunnen. Men det er også tatt bilder her som vitner om fravær av kjærlighet.

Da den 31-år gamle prinsesse Diana i 1992 ble fotografert, alene, foran det tomme bassenget uten et levende menneske i bakgrunnen, ble bildet et uttrykk for ensomheten i ekteskapet.

Prins Charles glimret med sitt fravær og senere samme år ble det slutt.

Taj Mahal – ingen over, ingen ved siden

«Juvelen i Indias muslimske kunst og et av de universelt beundrede mesterverk i verdensarven"» heter det i UNESCO’s omtale.

Så har da også Taj Mahal stått på FN’s kulturorganisasjon sin verdensarvliste siden 1983 og denne «indiske juvelen» er stadig med på alle slags lister over det mest imponerende menneskeheten har skapt.

Så det er ikke bare indiske myndigheter som har interesse av at Taj Mahal ikke raser i elven med det første.

Verdenssamfunnet har tatt ansvar for «Kjærlighetens Tempel». Men den særegne posisjonen Taj Mahal har fått, gjør at den er sårbar.

Én ting er forurensning, dårlig luft og sur nedbør, noe annet er fanatikere med behov for oppmerksomhet.

For 20 år siden kunne man kjøre helt frem og parkere så og si «på trappen» til Taj Mahal. Senere måtte biler stanse ved porten. Nå må man parkere en kilometer unna.

Ved inngangen står en gedigen plakat med i alt 24 forbudsskilt. Forbud mot våpen og eksplosiver er det lite å si på.

I tillegg er det blant annet ikke lov med skitne hender eller møkkete sko, sigaretter eller cola, mat eller vin, kjæledyr eller leker. I praksis alt som kan forvolde skade eller sette merker.

For en journalist er det verre at det ikke er tillatt med blokk og blyant, videokamera eller båndopptager. Det hadde vært enklere å vise til hva som er tillatt: Fotoapparat og mobiltelefon kan man ta med. At moderne telefoner kan ta opp både lyd og levende bilder er en annen sak.

Taj Mahal

I kampen mot tagging og terrorisme er det meste forbudt.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

Terrormål

Religiøst er Taj Mahal et muslimsk minnesmerke, men som symbol er Taj Mahal alle inderes nasjonale felleseie. Det er derfor lite sannsynlig at noen indere vil tro at de tjener sin sak ved å skade Taj Mahal.

Men de fleste terrorhandlinger i India er utført av fundamentalistiske muslimske separatister med opplæring i Pakistan. Mange av dem har tilknytning til Kashmir, men som kashmirske separatistekstremister føler de seg ikke indiske. Dette er grupper som tidligere har angrepet både muslimer og muslimske symboler.

Derfor er det ikke usannsynlige at enkelte ytterliggående elementer kan mene at et angrep på noe så kjent har et stort PR-potensiale.

Den 13. juli i år ble 26 mennesker drept i en terroraksjon i Mumbai. Den 7. september ble 14 mennesker drept av en bombe ved høyesterettsbygningen i New Delhi.

Det har vært mange terrorbomber i India de siste årene. Denne uken ble en ny terroraksjon forhindret.

En spesialtrenet hund fant eksplosiver som skulle vært brukt i en bilbombe i forbindelse med den store hindiske lysfestivalen diwali senere denne måneden. Bilen var allerede utstyrt med detonator og tidsinnstillingsmekanismer.

I 2005 ble 62 mennesker drept i diwalibomber i New Delhi. Bor man i India er terror en realitet. Også for de som dyrker kjærligheten.

Derfor går sikkerhetsforanstaltningene ved Taj Mahal foran – og på bekostning av - romantikken. Og det er i grunnen like greit. Det er ikke noe sjarmerende eller romantisk over forelskede par som er blitt ofre for en terrorhandling.