Hopp til innhold

Flykter fra flommen i badekar

En viss panikk har begynt å spre seg i Bangkok. Alle, som kan det, forsøker nå å komme seg ut av byen før vannmassene kommer.

Anders Magnus

De viktige flomportene som skulle ha beskyttet byen med 12 millioner innbyggere fra flommvannet, klarer ikke lenger å kjempe mot de sterke naturkreftene.

– Flomportene har mistet sin funksjon fordi vannet står så høyt at det bare renner over hele flomporten, forteller NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

Myndighetene har forsøkt å stanse flomvannet inn mot Bangkok, men altfor mye vann kommer fra den nordre delen av Thailand, og myndighetene ser seg nødt til å slippe vannet inn i byen og gatene.

Forsøker å flykte

– Eiendommene er det ikke så mye å gjøre med. De fleste blir nok oversvømmet. Jeg har sett mange hus, mange av dem har vann opp til taket, forteller Magnus.

Innbyggerne må flytte ut av oversvømte hus, og forsøker å redde så mange eiendeler de kan på flåter og i små båter.

Anders Magnus i flomrammede Bangkok

Anders Magnus, NRKs Asia-korrespondent, står midt i vannmassene i Bangkok og rapporterer.

Foto: NRK

– Akkurat her jeg står nå, så kommer det inn folk hele tida de bruker løse badekar som båter eller lager flåter av tømmer som de frakter TV-er og dyre eiendeler og prøver å få dem inn på tørt land, sier han.

Må bo i militærleire

Guvernøren har sagt at alle må lytte til radioen og følge nøye med i den usikre tida som kommer. Samtidig danner det seg lange køer ut av byen.

– Det er enorme mengder folk som kommer hit fordi hele området de bor i er oversvømt allerede, sier NRK-korrespondenten.

Magnus forteller at det har begynt å spre seg en viss panikk i byen, og at alle som kan, forsøker å komme seg ut av de områdene som kommer til å bli rammet snart.

– Militæret kommer og henter de som er rammet. De får utdelt mat og skal bo i militærleire som er opprettet som redningssentre for folk som ikke lengre har noe sted å være, sier Magnus.

Monsunregn i tre måneder

Årsaken til den kraftige flommen er uvanlig mye monsun-regn som har gjort at det har regnet nesten sammenhengende i tre måneder i Thailand.

Butikkene er i ferd med å slippe opp for viktige varer som drikkevann og egg, og statsminister Yingluck ber folk om å koke vannet i springen.

Dette skal være den verste flommen noen kan huske

Områdene nord for Bangkok er hardest rammet. Det er her de fleste av de over 370 som har mistet livet, har holdt til. Millioner av mennesker har fått hjemmene sine delvis eller helt ødelagt. Titusener holder til på statlige evakueringssentre.