Hopp til innhold

Solstormen skaper flytrøbbel i USA

Solstormen har nådd jorden, og med den følger problemer. Flyselskaper tvinges til å legge om flyvningene.

Solutbrudd

Solstormen traff jorden tirsdag. Delta Airlines i USA var i fare for å bli strålefast, og måtte endre rutene.

Utblåsningen på solen skaper ikke kun vakkert nordlys for skuelystne her til lands, den har også stelt i stand problemer for flytrafikken i USA.

Amerikanske Delta Airlines tvinges til å legge om rutene på flere av sine flyvninger i frykt for at radiokommunikasjonen om bord skal bli brutt. Solstormen har foreløpig påvirket seks av flyselskapets ruter på tirsdag.

– Vi endrer rutene for noen av våre flyvninger. Vi er nødt til å fly lengre sør enn vi normalt gjør, sier talsmann for flyselskapet, Anthony Black, til nyhetsbyrået AP.

Største utbrudd på seks år

Solen har hatt sitt største utbrudd på over seks år. Det første utbruddet har lagt til rette for et virkelig nordlysshow når den nye gass-skyen når frem til oss.

Klokken fem mandag morgen meldte U. S. Space Weather Prediction Center i Colorado at solen hadde et utbrudd.

Strålingen nådde jorden en time senere, ifølge AP. Eksplosjoner på solen kan slynge gass-skyer ut i rommet med flere millioner kilometer i timen.

Når disse treffer jorden, vil magnetfeltet til planeten vår styre solgassene mot polområdene, og føre til at de øverste delene av atmosfæren gløder. Sett fra bakken blir det et vakkert nordlys.

Måtte omdirigere fly over Nordpolen

Enkelte fly over Nordpolen måtte mandag omdirigeres for å hindre at mannskap og passasjerer ble utsatt for farlig høye strålingsnivåer, ifølge Doug Biesecker ved varslingsenteret for romvær.

– Virkningene av stormen til å varei noen dager, sier Biesecker til AP.

Solstormen vil fortsette fram til onsdag. I 1989 forårsaket en solstorm et omfattende strømavbrudd i Quebec, Canada.

Utbrudd på sola

Det hvite blaffet oppe til høyre på solskiven er et M9-utbrudd som tirsdag kveld kan gi et virkelig flott nordlys i Norge.

Foto: SDO/NASA

SISTE NYTT

Siste nytt