Hopp til innhold

Presidenten sier han ble truet til å gå av

Flere tusen tilhengere av den avgåtte presidenten i Maldivene tørnet sammen med opprørspoliti i hovedstaden Male i dag.

Uro i Maldivene

Tåregassen drev i Males gater etter presidentavsettelsen i går. I dag har det vært nye sammenstøt.

Foto: STRINGER / Reuters

Ekspresident Mohamed Nasheed var selv til stede da tilhengerne hans samlet seg i sentrum av hovedstaden i formiddag.

Stein mot tåregass

Demonstrantene ropte slagord til støtte for Nasheed og kastet stein mot politiet som svarte med tåregass og pepperspray, og klarte å presse demonstrantene tilbake.

Mohammed Waheed Hassan

Mohamed Waheed avviser at han har bidratt til forgjengerens avgang.

Foto: Eranga Jayawardena / Ap
Vakt ved presidentpalasset i Male

En soldat står vakt utenfor presidentpalasset i Male.

Foto: Ishara S.KODIKARA / Afp
Soldater i Maldivene

Soldater juble i hovedstaden Male etter at president Nasheed gikk av i går.

Foto: STRINGER / Reuters
Maldivene

Maldivene er kjent for sitt blå hav og hvite strender. Ifølge opposisjonen oppfører ikke alle turistene seg slik de bør.

Foto: SANKA VIDANAGAMA / Afp

– Vi gir oss ikke med dette. Vi omorganiserer oss, og demonstrerer andre steder i stedet. Disse mennesker har tatt makten vår fra oss, sa en av ekspresidentens tilhengere til nyhetsbyrået AFP.

Mohamed Nasheed gikk foran tilhengerne sine til plassen ved politiets og forsvarsmaktens hovedkvarter, etter et ledermøte i Maldivenes demokratiske parti som Nasheed ledet.

– Ble tvunget

I et intervju med AFP etter dette møtet sa ekspresidenten at hæroffiserer og politifolk i går rettet geværene sine mot ham, og tvang ham til å gå av.

– De sa at dersom jeg ikke trakk meg, så ville de bruke våpnene, sa han.

Mohamed Nasheed sa også at han mistenkte den nye presidenten Mohamed Waheed for å ha vært med på å styrte ham. Waheed var visepresident, men avla eden raskt etter at forgjengeren hadde trukket seg.

– Jeg er redd han hele tiden har lekt med tanken om å skulle bli president, og da sjansen bød seg så tok han den, sa Nasheed.

På møtet med partitoppene oppfordret Nasheed etterfølgeren til å trekke seg, og la justismyndighetene etterforske og straffe de skyldige.

Nekter

Waheed avviste på en pressekonferanse at opposisjonsledere og sikkerhetsapparatet sto bak det ublodige kuppet.

– Vi visste ikke at dette skulle skje. Jeg var helt uforberedt, sa Waheed

Der lovet han også å utnevne en virkelig flerpartiregjering i løpet av de neste dagene, og sa at han allerede har samtaler med alle politiske grupper, også med Nasheeds parti.

Langvarig uro

Det har vært politisk uro og demonstranter i flere uker i hovedstaden Male, uro som ble utløst av at Waheed sparket en respektert dommer som han mente hindret et rettsoppgjøre mot forgjengeren Maumoon Abdul Gayoom.

Gayoom hadde styrt Maldivene i 30 år da Nasheed vant landets første demokratiske valg klart i 2008.

Etterpå har prisstigning og høy inflasjon bidratt til å minske populariteten hans. Maldivene er et muslimsk land og økonomisk sterkt avhengig av turistindustrien. Nasheed har også måttet svare for påstander om upassende oppførsel på turiststedene.

Etter kuppet i går stormet ukjente menn inn i landets nasjonalmuseum, og ødela blant annet mange gamle buddhastatuer. Politiet mistenker radikale muslimer for å stå bak.