Hopp til innhold

Ny terrorallianse kan få store konsekvenser

Alliansen mellom Al Qaida og Al Shabaab kan få store konsekvenser på begge sider av Adenbukta, og føre til flere internasjonale angrep, mener terroranalytiker.

Al Shabaab og Al Qaida-leder Ayman al-Zawahiri

Al Qaida-leder Ayman al-Zawahiri har fått med seg Al Shabaab som samarbeidspartnere.

Foto: AP/AFP

Atle Mesøy

Atle Mesøy frykter at alliansen vil styrke Al Qaida sentralt.

Foto: Privat

Al Qaida-leder Ayman al-Zawahiri kunngjorde torsdag at den somaliske islamistgruppen Al Shabaab formelt er en del av Al Qaida.

Terroranalytiker og Jemen-ekspert Atle Mesøy mener sammenslåingen er urovekkende.

– Dette er utrolig viktig. Al Shabaab har i lang tid gitt sin støtte til Al Qaida, og det som er mest urovekkende nå, er at vi får to Al Qaida-grupper på hver side av Adenbukta, sier Mesøy.

Adenbukta mellom Somalia og Jemen er en av de viktigste passasjene for oljetransporten mot vest, men de siste årene har somaliske pirater herjet i farvannet.

– Nå vil de få en klart styrket posisjon, og det vil være en trussel mot trafikken gjennom Adenbukta, sier Mesøy.

Kan bli ny Taliban-bevegelse

Al Shabaab kontrollerer store områder sør i Somalia, og har hatt et stadig tettere samarbeid med Al Qaida på Den arabiske halvøy.

– Jemen er i en situasjon hvor landet er svært sårbart, og Al Qaida i Jemen holder på å bli mer lik en Taliban-bevegelse, slik Al Shabaab er, sier Mesøy.

Les også: Terrormilits satser på Twitter

I løpet av fjoråret mistet Al Qaida Osama bin Laden, mens Al Shabaab trakk seg ut av den somaliske hovedstaden Mogadishu.

Mesøy tror noe av grunnen til sammenslåingen er at både Al Qaida og Al Shabaab er hardt presset.

– Nå kan man få en situasjon hvor de sterkeste filialene av Al Qaida er på Afrikas horn. Det kan ses på som en svakhet at Al Qaida går til dette skrittet, men det kan likevel få stor betydning at det bli såpass konsentrerte grupper på Den arabiske halvøy, sier Mesøy.

Les: Dette er Al Qaida
Les: Al Shabaab: Islamistene i Somalia

– Vil styrke Al Qaida

Da Al Qaida-leder Ayman al-Zawahiri kunngjorde sammenslåingen torsdag, sa han at Al Shabaab «skal gå inn i den hellige krigen mot sionistene og deres svikefulle agenter i muslimske land».

Mesøy mener det er vanskelig å spå hvem som får mest ut av samarbeidet, men frykter at alliansen vil styrke Al Qaida sentralt.

– Vi kan forvente at det vil prege Al Shabaabs treningsmetoder og mål, og de vil også få mer ressurser. De vil kunne koordinere innsatsen på en helt annen måte, og dermed får de store fordeler, sier han.

Al Qaidas ideologi og strategi kan også påvirke Al Shabaab til å angripe internasjonale mål samtidig som de tar kontroll over større områder.

– De vil kunne bygge opp baser og sette inn større angrep. Både mot lokale og regionale mål, men også internasjonale. Det er svært betydningsfullt, sier Mesøy.

Nordmenn kriger for Al Shabaab

I november i fjor bekreftet en talsmann for Al Shabaab at ti nordmenn deltok i krig for gruppen, og Mesøy mener samarbeidet også kan få konsekvenser for opplæringen i Somalia.

– Det er etter hvert mange som har reist dit for å få trening, også flere fra Skandinavia. Det er grunn til å frykte at de vil få en noe annen opplæring, med et mer internasjonalt fokus, sier han.

Les: Nordmenn i krig for Al Shabaab
Les: – Verver skandinavere til hellig krig i Somalia

Stig Jarle Hansen

Stig Jarle Hansen har skrevet rapport om Al Shabaab for Forsvarets forskningsinstitutt.

Foto: Truls Alsens Antonsen / NRK

Ifølge Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen har Al Qaida lenge vært involvert i opplæringen til Al Shabaab.

– Al Shabaab kommer nok til å konsentrere seg om regionale mål, men kan få impulser utenfra. Jeg er glad det sentrale Al Qaida er såpass svakt, for hvis de setter i gang aksjoner, får de hjelp, sier Hansen.

Hansen tror alliansen først og fremst dreier seg om å sikre seg ressurser, og tror det er lettere å få økonomisk støtte ved å samarbeide med Al Qaida.

– Dette er nok et strategisk spill. Al Shabaab er sårbare, og kriger på tre fronter. De sitter ikke stille, og dette fortoner seg som en mulighet til å skaffe seg internasjonal støtte ved å få sterkere sympati fra andre organisasjoner. Al Qaida er en slags merkevare, som noen tiltrekkes av, sier han.

Les også: – Terrortrusselen er svært stor i forbindelse med London-OL

SISTE NYTT

Siste nytt