Hopp til innhold

Syrisk opposisjon ber om hjelp

Syriske opposisjonelle ber om umiddelbar militær inngripen utenfra etter meldingene om at 47 kvinner og barn er blitt drept i Homs.

Video Sikkerhetsrådet møtes etter massakren i Homs

NETT-TV: 40 tidligere FN-topper og statssjefer har i dag sendt brev til FNs sikkerhetsråd der de krever at volden i Syria stoppes umiddelbart.

– Vi ber om umiddelbar arabisk og internasjonal militærintervensjon, sier Georges Sabra fra Det syriske nasjonalrådet (SNC).

På en pressekonferanse i Istanbul mandag ba han om at det snarest opprettes en flyforbudssone over Syriam, melder NTB.

Opposisjonsalliansen tar også til orde for angrep mot syriske styrker.

Det som begynte som fredelige demonstrasjoner mot regimet for et år siden har utviklet seg til en fryktelig situasjon i Syria. I dag ble det kjent at 47 kvinner og barn er funnet drept på bestialsk vis i den syriske byen Homs. SNC omtaler hendelsen som en massakre.

Opposjonen i landet hevder myndighetene står bak massakren, mens regimet hevder terroristgrupper står bak drapene.

Norge reagerer sterkt

Norske myndigheter reagerer sterkt på dette.

– Det som kommer frem er enda mer skremmende enn vi hadde fryktet. Selv om vi gjennom alle de dagene og ukene med massiv bombing mot Homs har gjort at vi ha skjønt at tallene på sårede og drepte har vært høye, sier statssekretær Torgeir Larsen i utenriksdepartementet til NRK.

– Vi har tidligere sammen med en rekke andre land oppfordret FNs sikkerhetsråd til at saken som sådan skal sendes til den internasjonale straffedomstolen, sier han.

FN har i stor grad har hatt fokus på den humanitære situasjonen i landet. De humanitære organisasjonene ber om stans i krigshandlingene for å slippe til med nødhjelp.

LES: Ber Norge hjelpe opposisjonen

Slipper ikke inn hjelpearbeidere

Syriske myndigheter slipper verken journalister eller hjelpearbeidere inn i landet.

– Man kan jo lure på hvorfor det er slik. En årsak er nok at da unngår de vitner til det som skjer der inne. Vi har i stor grad måtte smugle inn medisiner og medisinsk utstyr til undergrunnsnettverk av leger. Legene jobber under svært vanskelige forhold i klinikker som opprettes leiligheter. Mange av disse legene blir jaget av sikkerhetspolitiet og blir arrestert og torturert, sier han.

Ifølge Leger uten grensers rapporter er dødeligheten på disse klinikkene 30–40 prosent fordi legene ikke har mulighet til å behandle de skadde på en skikkelig måte.

Ødelagte biler i Homs

Ødelagte biler i en gate i Homs, fotografert 28. februar i år. Opposisjonsgruppen Committee of the Syrian Revolution, som offentliggjorde bilde i går, sier at syriske regjeringsstyrker ødela bilene ved å kjøre over dem med tanks.

Foto: - / Afp

– Det ligger også mennesker og dør langsomt fordi de ikke får behandling, sier generalsekretær Morten Rostrup.

Han forteller at de offentlige sykehusene er militarisert, og derfor utilgjengelige for alle som ikke støtter regimet.

– Sikkerhetspolitiet er på disse sykehusene og folk som kommer dit og knyttes til opprørere kan bli arrestert og torturert og drept. Og det har ifølge våre rapporter skjedd. I tillegge angripes leger og andre som behandler folk som er skadet. De blir sett på som fiender av regimet. Det er logikk som er helt uakseptabel, sier Rostrup.

Les: Annan har møtt Assad i Damaskus
Les:
Frykter nytt blodbad nord i Syria

Ber FN gripe inn

FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, Kofi Annan, skal tirsdag møte representanter for SNC i Ankara.

FN opplever på sin side sterkt press fra flere tidligere FN-topper, tidligere diplomater, presidenter og nobelprisvinnere som i dag ber FNs sikkerhetsråd gripe inn for å stanse volden mot sivile i Syria.

– Splittelsen i verdenssamfunnet har gitt Assad-regimet blankofullmakt til å drepe. Denne fullmakten må trekkes tilbake, heter det i et åpent brev publisert i Financial Times.

Flere velkjente navn, deriblant tidligere FN-diplomat Jan Egeland, ber spesielt Russland bidra til å stanse president Bashar al-Assads brutale håndtering av protestene mot regimet.

– Situasjonen i Syria forverres fra dag til dag. Massakrene blir verre. Dette er en konflikt rettet mot sivilbefolkningen. Dette er et regime som skyter mot ubevæpnede sivilister. Dette må stanse, sier Egeland.

– Russerne og kineserne gir Assad mulighet til å drepe. Så lenge det ikke er press fra sikkerhetsrådet så vil dette fortsette. Minst 700 mennesker er drept på ett år, sier Jan Egeland til NRK.

– Vi forstår at det ikke er noen enkel vei ut av denne krisen. Men det moralske ansvaret for å bygge bro og løse dagens fastlåste situasjon ligger hos medlemmene i Sikkerhetsrådet, er budskapet fra gruppen.

Blant dem som har underskrevet brevet er Paddy Ashdown, som var den internasjonal representanten i Bosnia, Brasils ekspresident Fernando Henrique Cardoso, tidligere president i Sør-Afrika F.W. de Klerk og den tyske ekspresidenten Richard von Weizsacker.

Også de tidligere utenriksministrene K.C. Sing fra India og Marwan Muasher fra Jordan har signert. Det samme har fredsprisvinnerne Shirin Ebadi fra Iran og Leymah Gbowee fra Liberia.

Les: Grusomme bilder av døde barn etter massakre i Syria
Les: – Minst 33 sivile syrere drept

SISTE NYTT

Siste nytt