Hopp til innhold

- Over 8000 drept i Syria

– Over 8000 mennesker er drept i Syria siden opprøret mot Bashar al-Assad startet for rundt et år siden, sier presidenten i FNs hovedforsamling.

Idlib Syria

Over 8000 mennesker er drept siden opprøret i Syria startet, ifølge FN.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

Nassir Abdulaziz al-Nasser

Nassir Abdulaziz Al-Nasser er for tiden president i FNs hovedforsamling.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters
Jan Egeland

Jan Egeland er en flere tidligere diplomater, presidenter og fredsprisvinnere som ber Sikkerhetsrådet gripe inn mot Syria.

Foto: NRK
Kofi Annan

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan forsøker å skape fred i Syria.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp
Sergej Lavrov

Russlands utenriksminister har bidratt til at situasjonen i Sikkerhetsrådet er fastlåst.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

– Forholdene i Syria er forferdelige. Menneskerettighetsbruddene er omfattende og systematiske, sa Nassir Abdulaziz al-Nasser fra Qatar da han snakket til medlemmene av europaparlamentet i Strasbourg i går kveld.

FN har tidligere opplyst at 7500 personer er drept, mens syriske aktivister har oppgitt at 8500 er drept. Seinest i går ble 47 mishandlede lik funnet i Homs, 26 barn og 21 kvinner .

Inntil i ettermiddag var 34 mennesker drept ulike steder i Syria i dag, ifølge Det syriske menneskerettsobservatoriet som har tilhold i London. 22 av de drepte skal være regjeringssoldater.

Presset mot FN øker

Presset mot FN for å gripe inn øker. Hittil har to av vetolandene i Sikkerhetsrådet, Russland og Kina, stemt ned to resolusjoner som fordømmer regimet, og situasjonen der er dermed fastlåst.

FNs hovedforsamlingen, som Nassir Abdulaziz al-Nasser for tiden leder har imidlertid vedtatt en resolusjon om at Bashar al-Assad må gå av. Ingen har vetorett i hovedforsamlingen, som kan gjøre sine vedtak med vanlig flertall. Resolusjonen er ikke bindene.

– Skulle den fastlåste situasjonen i Sikkerhetsrådet fortsette, kan jeg forsikre om at hovedforsamlingen er klar til å handle, sa al-Nasser i Strasbourg.

I Sikkerhetsrådet fortsetter drakampen. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa i Moskva i dag syriske regjeringsstyrker og opprørsstyrkene må innstille kampene samtdig og trekke seg tilbake fra sine posisjoner.

– Det må være samtidighet. Det må ikke bli en situasjon med krav om at regjeringsstyrkene skal trekke seg ut av byer og boligområder, mens opprørsstyrkene ikke må gjøre det samme, sa Lavrov.

Tidligere diplomater, presidenter og nobelprisvinnere ber FNs sikkerhetsråd gripe inn for å stanse volden mot sivile i Syria.

Les: Syrisk opposisjon ber om hjelp

Les: – Syrias hær stormer opprørsbyen Idlib

Les: Annan har møtt Assad i Damaskus

– Fullmakt til å drepe

– Splittelsen i verdenssamfunnet har gitt Assad-regimet blankofullmakt til å drepe. Denne fullmakten må trekkes tilbake, heter det i et åpent brev publisert i Financial Times.

Flere velkjente navn, deriblant tidligere FN-diplomat Jan Egeland, ber spesielt Russland bidra til å stanse president Bashar al-Assads brutale håndtering av protestene mot regimet.

– Det er blant de verste tilfellene av forsettlig vold mot en sivilbefolkning som vi har sett de seneste årene, påpeker de.

FNs høykommissær for menneskerettigheter vil sende observatører til Syrias naboland forå samle opplysninger om vold og overgrep i grenseområdene.

Venter på svar fra Assad

I helgen hadde FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan to møter med al-Assad i Damaskus. Annan er utsending fra Den arabiske liga og FN for å forsøke å skape fred.

Annan sa før han reiste fra Damaskus at han hadde lagt fram konkrete forslag for Assad om å stanse drapene og sikre humanitær hjelp til beleirede byer som Homs og Idlib.

Møtene med al-Assad var tilsynelatende lite fruktbare, men han har lovet å svare på Annans forslag i løpet av dagen.

SISTE NYTT

Siste nytt