Hopp til innhold

– Gasslekkasjen ute av kontroll

Gasslekkasjen på oljeplattformen Elgin PUQ-plattformen i Nordsjøen er ute av kontroll, og kommer til å være det i lang tid fremover, frykter Bellona.

Video 44ce3ccb-ffa8-4e7e-ba39-4c2816046225.jpg

Nordsjø-plattform evakuert etter gasslekkasje

Fredric Hauge

Bellona-leder Frederic Hauge.

Foto: NRK

Bellona har nå satt ned en gruppe som skal følge utviklingen.

Lekkasjen startet søndag ettermiddag ved olje- og gassplattformen Elgin Well Head i Elgin- og Franklin-feltene, om lag 240 kilometer fra Aberdeen på østkysten av Skottland. Plattformen har franske Total som operatør.

Ifølge oljearbeidere i nærheten kunne man se en gassky over plattformen mandag. Til nå er tre oljeplattformer med 323 arbeidere evakuert.

Tirsdag ble området rundt plattformen sperret som følge av lekkasjen. Britisk kystvakt beordret skip å holde seg minst 3 kilometer borte, mens en flyforbudssone på i underkant av 5 kilometer ble innført, skriver NTB.

Vanskelig å stoppe

Bellona-leder Frederic Hauge er bekymret. Han sier at det var 19 mann igjen på plattformen mandag. De kjempet i 14 timer for å stoppe utblåsningen, men ved 18-tiden måtte de gi opp.

– Nå tyder alt på at det vil bli svært vanskelig å stoppe utblåsningen. Gassen strømmer fritt ut, og det er umulig å komme om bord på denne plattformen igjen, sier Frederic Hauge til NRK.

Årsaken til gasslekkasjen er ikke kjent. Total ønsket mandag kveld ikke å gi noen umiddelbar kommentar om situasjonen. Det er operatøren som har ansvaret for hovedberedskapen ved fare for akutt forurensing, skriver NTB.

– En ekkel brønn

– Området rundt er evakuert. Dette er en ordentlig ekkel brønn, med kanskje verdens høyeste trykk, ned på 6000 meter. Jeg forstår egentlig ikke hvordan denne skal kunne stoppes, sier Hauge.

Han tror en mulig løsning er å bore en avlastningsbrønn, men at dette vil ta måneder.

– Jeg er ikke sikker på om det finnes utstyr som kan bore en slik brønn fordi man må holde seg langt unna gasskyen. Man må også vurdere om man skal sette fyr på brønnen, men dette vil også få store konsekvenser, sier Hauge.

Han tror utslippene kan få store miljømessige konsekvenser.

– Vi risikerer store mengder hydrokarboner ut i vannfasen. Det vil også være enormt store klimagassutslipp av dette fordi metan er så aggressivt, sier Hauge.

– Truer ikke Norge

Gassutblåsningen i Nordsjøen truer ikke norske installasjoner, sier Inger Anda i Petroleumstilsynet til NRK.

– Vurderingene nå er at det ikke er noen problemer i forhold til Norge. Det er en dramatisk situasjon når du får en ukontrollert gassutblåsning. Faren er at en sky skal antenne og eksplodere, sier hun.

Anda sier det er 10 mil til nærmeste felt, som er Ekofisk, og ca. 16 kilometer til to rørledninger.

Men disse rørledningen ligger på havbunnen og vil ikke bli eksponert for gasskyer. Nå må man finne en måte å stoppe den ukontrollerte gasstrømmen, som kommer opp til overflaten, sier Anda.

Giftig gass

Ifølge britiske medier har det dannet seg en gassky som følge av lekkasjen.

– Folk 11 kilometer borte kan se en gassky som kommer fra Total-riggen, sier Jake Molloy i fagforbundet RMT til BBC.

Oseanograf Simon Boxhall sier til BBC at brønnen er dyp og at gassen som blir hentet opp, er såkalt sur gass.

– Gassen har en høy andel hydrogensulfid og karbondioksid, og det gjør den lettantennelig og ganske giftig, sier han.

Totals HMS-sjef i Storbritannia David Hainsworth mener det er mulig at lekkasjen kan stanse av seg selv

West Vanguard-ulykken

Gassen bobler opp fra havbunnen ved boreriggen West Vanguard i 1985.

Foto: Privat
Har skjedd før

I 1985 var det en lignende ulykke på norsk sokkel. En ukontrollert gassutblåsning i boreriggen West Vanguard førte til at én person mistet livet.

Gassutblåsningen skjedde idet borekronen gikk inn i en grunn gasslomme, ifølge Sintets nettsider.

– Riggen ble evakuert under dramatiske omstendigheter. Over tid minket gasstrykket, og hullet kunne tettes, sier Bernard Duncan Lyng som ledet Statoils beredskapsinnsats fra Kristiansund.

– Plattformsjefen viste en særdeles god lederevne da han raskt beordret full evakuering. Det reddet trolig hele mannskapet unntatt én, sier Lyng som mener det ikke var en miljømessig, men menneskelig sett en svært farlig situasjon på grunn av eksplosjonsfaren.

West Vanguard-ulykken

En mann mistet livet i West Vanguard-ulykken. West Vanguard ble senere tauet fra Haltenbanken og inn til Freifjorden like utenfor Kristiansund

Foto: Privat

SISTE NYTT

Siste nytt