Hopp til innhold

– En festdag for norsk industri

Statoil og det russiske oljeselskapet Rosneft har blitt enige om å lete etter olje sammen i den russiske delen av Barentshavet. – En festdag, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Statoil-avtale

Vladimir Putin ser på at Statoils Helge Lund signerer avtalen med Eduard Khudainato, som er sjef i Rosneft.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

Ledelsen i Statoil og Vladimir Putin signerte avtalen lørdag ettermiddag.

– Det er en meget stor avtale, i den forstand at det er områder som er over hundre tusen kvadratkilometer store. Det passer veldig godt med Statoils letestrategi, sier konsernsjef Helge Lund til NRK.

Selskapene skal også samarbeide om noen muligheter på land.

– Dette er områder hvor det har vært lite letevirksomhet tidligere. Det kan være meget store ressurser, og det kan være mindre. Det er for tidlig å si noe om det nå, sier Lund.

Stoltenberg: – Meget viktig

Statsminister Jens Stoltenberg omtaler avtalen som meget viktig.

– Avtalen i dag viser at Norge og Russland samarbeider tungt på det som er et viktig område for begge land, sier Stoltenberg til NRK.

Jens Stoltenberg

– En festdag for norsk energiindustri, sier Jens Stoltenberg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Han mener avtalen gjør at Statoil både bekrefter og forsterker sin rolle som et stort, internasjonalt selskap med verdensledende kompetanse på leting av olje og gass.

– For Norge er det viktig fordi vi utvikler et tett og nært tillitsforhold til en stor nabo. Vi samarbeider nå i det som tidligere var et omstridt område. Det understreket også Vladimir Putin da jeg snakket med ham tidligere i dag, sier Stoltenberg.

– Så dette er en festdag for norsk energiindustri?

– Det er det, svarer statsministeren.

Putin vil lokke flere investorer

Siden statsminister Putin vant presidentvalget i mars, har han fått gjennomslag for flere skattekutt som skal lokke utenlandske investorer til å delta i utviklingen av olje- og gassvirksomheten på russisk sokkel.

Den har lenge vært kjent at Statoil vil være med i kampen om å bli utenlandsk partner til Rosneft. I januar ga Putin Rosneft eneretten til det nye arealet på russisk side av Barentshavet.

Selskapet har ingen offshoreerfaring og er avhengige av utenlandske partnere for å kunne operere på sokkelen.

SISTE NYTT

Siste nytt