Hopp til innhold

Fortsatt kraftige etterskjelv i Italia

Det kommer fortsatt kraftige etterskjelv i Nord-Italia etter det store skjelvet som rammet området i dag tidlig. Folk oppholder seg i biler av frykt for nye skjelv.

Jordskjelv i Italia

Rådhuset i Sant'Agostino i nærheten av Ferrara fikk store ødeleggelser i skjelvet.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Litt etter klokken 19.30 forteller NRKs reporter Lisbeth Skei at det rister kraftig i bakken.

– Folk tør ikke bo i husene sine, og jeg har snakket med flere som vil oppholde seg i bilene sine i natt i frykt for flere skjelv. Men det går folk stille og rolig rundt i gatene her i den hardest rammede byen, Sant'Agostino, der minst fire personer mistet livet. Akkurat nå rister det kraftig i bakken her, sier Skei.

NETT-TV: – Akkurat nå rister det kraftig
Video Lisbeth Skei fra Nord-Italia

NETT-TV: Lisbeth Skei rapporterer fra Nord-Italia.

Evakuerte

Tusenvis av innbyggere i flere byer nord i Italia er sterkt preget av jordskjelvet som rammet natt til søndag. Skjelvet, som varte i rundt 20 sekunder, hadde en styrke på 5,9 og ble utløst forholdsvis nær jordoverflaten, ifølge US Geological Survey. Episenteret lå 35 kilometer nordvest for Bologna. Senere har det kommet flere etterskjelv.

Om lag 3.000 personer ble evakuert fra sine hjem i Emilia-Romagna-regionen, opplyser sivilforsvaret. Flesteparten av de evakuerte bor i Modena-området, mens også 500 personer i Ferra-området ble bedt om å forlate sine hjem.

– Jeg følte at huset danset rundt. Det var kaos. Vi løp i alle retninger, forteller 68 år gamle Claudio Bignami om nattens drama.

Totalt har seks personer mistet livet som følge av jordskjelvet, og i tillegg er minst 50 skadd, de fleste av dem lettere. Fire av de omkomne jobbet nattevakt på forskjellige fabrikker i området da de ble rammet av skjelvet.

Flere mennesker ble også innesperret i sammenraste bygninger.

Nordmenn rammet

Noen nordmenn opplevde dramatikken på nært hold.Linn Støme frå Oslo studerer i Modena og merket det kraftige jordskjelvet godt. Hun og vennene løp ned fra sjette etasje og ut på veien da bygget begynte å riste.

– Vi arrangerte en fest hjemme hos meg, så vi var mange venner som var samlet. Plutselig begynte gulvet å skjelve, og bygget startet å gynge, forteller Linn Støme som studerer samfunnsøkonomi i den italienske byen.

– Så gebynte bilder og pynt å falle ned fra hyller og vegger, så vi løp ned trappa fra sjette etasje og ut på veien, fortsetter hun.LES: Gatene fylte seg opp gråtande folk

Kulturarv

Mens mange moderne bygg og hjem var uberørt, gikk det ikke like bra for eldre bygg, kirker og klokketårn. Noen raste sammen, andre fikk stygge skader.

Sentrum av Ferrara, som står på UNESCOs verdensarvliste, ble hardest rammet.
Også en gammel 1300-tallsfestning ble rammet i San Felice Sul Panaro.

– Vi har i praksis mistet hele vår kunstneriske arv, sier Alberto Silvestri, ordfører i byen.

Italia

Bygninger raste sammen, og flere kirketårn har gått tapt i jordskjelvet. Skaden på kulturarv er betydelig, ifølge det italienske kulturdepartementet.

Foto: Stringet

I Sant'Agostino løsnet en kirkeklokke fra tårnet.

– Ifølge de første meldingene er skaden på kulturarv betydelig, sa det italienske kulturdepartementet søndag formiddag.

I tillegg førte etterskjelv til ytterligere skader på bygninger som allerede hadde fått hard medfart i det første skjelvet.

Ruiner

Et lokalt kapell i San Carlo, som akkurat var blitt gjenåpnet etter åtte års restaurering, ligger i ruiner etter skjelvet, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Vi kommer aldri til å klare å bygge det opp igjen, sukker Flaudio Fabbri, en arkitekt fra Modena som hadde jobbet med restaureringen.

– Vi hadde til og med en internettkampanje for å få inn penger til å gjenopprette terrakottagulvet. Mange lokale innbyggere bidro, forteller arkitekten videre.

Fra den lille byen Sermide, mellom Bologna og Verona, kom det meldinger om at et tak hadde rast sammen. Folk på stedet hørte en kvinne rope om hjelp inne fra den ødelagte bygningen.

Også i området ved byen Bondeno skal folk ha blitt innesperret. Midt i all tragedien var det også enkelte lysglimt å se søndag. En fem år gammel jente ble gravd fram i live fra sitt sammenraste hjem i nærheten av Finale Emilia.

Flyktet ut

I Bologna, som er kjent for å huse Europas eldste universitet, vekket rystelsene folk rett etter klokken 4. Bilalarmer ble utløst, og folk gikk ut på balkongene sine eller flyktet ut i gatene for å se hva som hadde skjedd. Alarmsentralen ble nedringt.

Helsepersonell ved flere sykehus valgte å evakuere pasienter i tilfelle også disse bygningene skulle rase sammen.

Forrige gang et stort jordskjelv rammet Italia, var i 2009, da nesten 300 mennesker omkom i byen L'Aquila i den sentrale delen av landet

SISTE NYTT

Siste nytt