Hopp til innhold

Nordmann (25) tatt av FBI i internasjonal svindelaksjon

En nordmann (25) er blant 24 personer som er pågrepet i en FBI-aksjon mot det internasjonale hackermiljøet. De skal ha drevet med kjøp og salg av over 400.000 stjålne kredittkort.

Hacker

«Operation Card Shop» rettet seg mot «sofistikerte og svært godt organiserte nettkriminelle», opplyser påtalemyndighetene i New York. Illustrasjonsfoto.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Tirsdagens storfangst var resultatet av «Operation Card Shop», en FBI-ledet etterforskning av hackere som stjeler kredittkort- og bankinformasjon på nettet.

«Operation Card Shop» rettet seg mot «sofistikerte og svært godt organiserte nettkriminelle som spesialiserte seg i kredittkortsvindel, dokumentforfalskning og avansert hacking», melder nyhetsbyrået AFP.

– Operasjonen har forhindret et økonomisk tap på mer enn 205 millioner dollar og avdekket over 411 000 stjålne kreditt- og bankkort, sier etterforskningsleder Preet Bharara.

Globalt samarbeid

Elleve personer ble arrestert i USA og 13 andre ble arrestert i sju andre land, opplyser FBI.

Blant disse er en 25 år gammel nordmann fra Porsgrunn.

Ifølge pressemeldingen er han siktet for tre forhold; hacking av 15 kort, bruk av kortene og identitetstyveri – førstnevnte med en maksimal strafferamme på ti år, de to andre på 15 år.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Han skal ifølge siktelsen ha brukt hacke-verktøy til å stjele informasjon fra databaser som tilhørte en bank, et hotel og nettbutikker, for så å selge informasjonen videre til andre. Men det han ikke visste, var at personen han solgte slik informasjon til en februardag i år, i bytte mot en bærbar pc, var FBI-tjenestemann som jobbet i dekning.

Ifølge pressemeldingen fra FBI involverte aksjonen politibetjenter i Norge, foruten Storbritannia, Australia, Bosnia, Bulgaria, Danmark, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia og Japan.

Det har så langt ikke lyktes NRK.no å komme i kontakt med Kripos. Men påtalemyndigheten legger ikke skjul på alvoret i saken. Det verdensvide politisamarbeidet understreker hvor viktig det er å sende et signal til det globale hackermiljøet om at man ikke kan ta seg til rette anonymt på nettet.

– Etter hvert som datakriminaliteten vokser internasjonalt, må myndighetenes tilsvar være like global og kraftfull, sier Bharara i pressemelding.

«Operasjon Card Shop» blir omtalt som den største koordinerte internasjonale politaksjonen mot nettkriminalitet hittil.

Falsk nettside lurte hackerne

FBI har jobbet systematisk mot dette miljøet siden 2010. «Operasjon Card Shop» besto av et nettsted opprettet av føderale politimenn, med formål å lokke til seg hackere.

Her kunne nettkriminelle kjøpe og selge stjålne kredittkort, ID-kort og bankinformasjon, samt diskutere generelle hackingsmetoder.

Samtidig arbeidet politiet med å identifisere og planlegge arrestasjoner av personene som deltok aktivt på den falske nettsiden, skriver ABC News.

I mai i år ble to gutter i slutten av tenårene pågrepet for omfattende datahacking mot norske og utenlandske virksomheter, blant andre Norsk Tipping, DnB, Politiets sikkerhetstjeneste, IT-avisen, den britiske sikkerhetstjenesten SOCA og den tyske storavisa Bild.

Høysesong for ID-tyveri

En rapport fra SIFO viser at rundt 240 000 personer i Norge har en eller annen gang i løpet av sitt liv blitt utsatt for identitetstyveri.

Om sommeren er det en enklere oppgave for ID-tyver å skaffe de opplysningene de trenger for å stjele identiteten.

Bruken av kredittkort øker når folk er ute og reiser i innland og utland. Mange informerer aktivt om ferieplaner gjennom sosiale medier. Postkassen er lett tilgjengelig for de fleste og fylles ofte av personlig informasjon som for eksempel medlemskort med navn og fødselsnummer. Kombinasjonen av dsse tingene gjør sommeren til en høysesong for ID-tyveri.

Slik kan du forebygge ID-tyveri

Slik forebygger du ID-tyveri

  • Skaff deg lås på postkassen din. ID-tyvene kan lett hente sensitiv informasjon fra posten din, dersom postkassen din er åpen.
  • Aldri ha samme passord for ulike tjenester på nett. Blir dette passordet snappet opp, kan ID-tyven i verste fall logge seg inn og bruke flere tjenester i ditt navn.
  • Bruk avtalegiro og e-faktura der du kan.
  • Google deg selv med jevne mellomrom, og se hva som finnes av informasjon av deg på nett.
  • Sjekk nettbanken for alle type transaksjoner. I starten skjer det gjerne små transaksjoner slik at ID-tyvene får sjekket hvor oppmerksom du er.
  • Hvis du får kredittvurderinger i posten, men uten at du helt vet hvorfor, kan noen ha spurt om å få kreditt i ditt navn.

SISTE NYTT

Siste nytt