Hopp til innhold

- Jeg trodde aldri jeg skulle se familien min igjen

Syria holder titusener av sine innbyggere fanget i leirer spredt over hele landet. Her blir de jevnlig banket opp og utsatt for elektrosjokk og andre former for tortur, dokumenterer internasjonale Human Rights Watch.

Fengsler i Homs

Bare i Homs har tidligere fanger påvist disse fire fangesentrene

Foto: Afp

– De startet med tenger mot fingrene mine, forteller en 31 år gammel mann som ble fanget i Idlib-området i juni, tatt med til interneringsleiren og tvunget til å kle av seg.

– Så satte de stifter i fingrene, i brystet og i ørene mine. Jeg fikk bare ta dem ut hvis jeg snakket. Stiftene i ørene var de vondeste, sier mannen til Human Rights Watch.

– De brukte to ledninger koblet til et bilbatteri for å gi meg elektriske støt. De brukte elektrosjokkvåpen - stun guns - mot kjønnsorganene mine to ganger. Jeg trodde jeg aldri skulle se familien min igjen. De torturerte metg på denne måten tre ganger på tre dager, forteller 31-åringen.

27 tortursentre

I en fersk rapport fra Human Rights Watch dokumenterer den New York-baserte organisasjonen 27 fengsler eller interneringsleirer rundt i Syria. Her holdes flere titusen mennesker som er tatt til fange gjennom regjeringens 16 måneder lange, brutale angrep mot fredelige demonstranter og væpnede opprørsgrupper.

SE DAGSREVYENS REPORTASJE:

Human Rights Watch dokumenterer 27 tortursentre og fangeleirer i Syria

Ifølge rapporten blir de internerte i sentrene blant annet slått med batonger og kabler, brent med syre, seksuelt mishandlet og får trukket ut negler - og utsatt for fiktive henrettelser.

Også barn som er blitt torturert forteller sine historier i rapporten.

– Skal stå til ansvar

- Vi har dokumentert torturen, men enda viktigere er det at vi har fått påvist den nøyaktige beliggenheten til mange av de verste sentrene. Torturen her er systematisk og omfattende, sier Ole Solvang, etterforsker i Human Rights Watch.

Ole Solvang

Ole Solvang i Human Rights Watch

Foto: EBU

I mange tilfeller har Human Rights Watch navngitt lederne for interneringsleirene, som drives av Syrias etterretningstjeneste.

– Ved å offentliggjøre hvor de ligger, beskrive torturmetodene deres og identifisere de ansvarlige, varsler vi dem om at de kommer til å måtte stå til ansvar for de horrible forbrytelsene, sier Ole Solvang.

Han mener det er på høy tid at det internasjonale samfunnet reagerer.

– Uheldigvis har ikke Syrias regjering vist noen som helst vilje til å stanse mishandlingen. FNs sikkerhetsråd bør derfor oversende denne saken til Den initernasjonal straffedomstolen i Haag, som er rette instans for å etterforske og straffeforfølge slike forbrytelser mot menneskeheten som vi beskriver i vår rapport, mener han.

Solvang ber også Sikkerhetsrådet kreve at observatører fra FN, samt representanter fra Røde Kors, får tilgang til interneringssentrene.

Sett medfanger dø etter tortur

Rapporten er på 81 sider og er basert på intervjuer av mer enn 200 mennesker siden mars 2011.

Nesten alle de intervjuede har blitt torturert selv eller vært vitne til tortur, mange av dem har flyktet til Syrias naboland og er intervjuet der. De forteller at leirene eller fengslene er overfylte, det er lite mat og folk for ikke medisiner eller legehjelp. Flere har sett medfanger dø av torturen.

Fangeleirer i Syria

Et utdrag fra kartet som viser de 27 tortursentrene som er påvist i Syria.

Foto: Afp

Leirene og fengslene befinner seg på skoler, på idrettsarenaer, militærbaser og sykehus.

Ifølge britisk-baserte Syrias menneskerettsobservatorium er over 16.500 mennesker drept i konflikten i Syria.

SE: Hele rapporten fra Human Rights Watch

SISTE NYTT

Siste nytt