Hopp til innhold

Med enkespiss mot Det hvite hus!

I en amerikansk valgkamp er ingenting for smått til å bli gjort viktig. Det gjelder også Paul Ryans' «widows peak». Dette er en sak om visepresidentkandidatens hårfeste!

Paul Ryan

Håret til Republikanernes visepresidentkandidat Paul Ryan er blitt debattemne.

Foto: Tom Uhlman / Ap

USA-valg: Joar Hoel Larsen
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Folk i alminnelighet og amerikanere i særdeleshet er opptatt av «den første som...».

Og er man først «den første som...» - uansett hva det gjelder - så er veien til å bli historisk kort.

Dette er beretningen om den første visepresidentkandidaten i amerikansk historie som har en liten forpigg i hårfestet, altså en hårlinje fra øre til øre som ender i en liten spiss midt i panna.

Å ikke være Sarah Palin

Den republikanske kongressmannen Paul Ryan, som om to uker blir nominert som Det republikanske partiets presidentkandidat ved valget i november, står på sine egne politiske ben.

Og det er viktig, for han må for all del ikke bli assosiert med Republikanernes forrige visepresidentkandidat: Sarah Palin.

Sarah Palin

Sarah Palins 'look' ble en hit under valgkampen i 2008. Både brillene og sveisen ble bedømt og kopiert.

Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS

Selv om de står hverandre politisk nær, er karismatiske og var ukjente for velgere flest da de ble foreslått.

Men der Palins kvalifikasjoner, talenter og attributter ble gransket først etter at hun var nominert, blir Paul Ryan nå studert - inkludert hud og hår - før nominasjonsmøtet.

Enke(manns)spissen!

Da Mitt Romney nominerte den treningsglade 42-åringen Paul Ryan ble «bar overkropp» raskt en vinner på Google hva Ryan angikk.

Men det var Christian Science Monitor som skrev at mer enn kroppen hans, så var de interessert i sveisen! Mer spesielt den særpregede hårodden som stikker frem mellom to usynlige viker, og som er omgitt av mange myter.

Opprinnelsen til det svært forunderlige navnet - «widows peak» - skal være at den «heldige» kommer til å leve lenger enn sin ektefelle.

Dette er kun gammel overtro og det finnes ikke medisinsk belegg for noe slikt - men navnet festnet seg.

Kulturhistorikere, på sin side, har antydet at den lille spissen kan stamme fra sjal, skjerf eller hetter som sørgende kvinner bar etter at ektemannen hadde gått bort. Da kunne fort en tøybit legge seg i en liten trekant i enkens panne.

Hår er makt

Mange håpefulle ser til Ronald Reagan, den eneste presidenten med snev av «widows peak», ifølge hårobservatører.

Ronald Reagan

Ronald Reagan er fortsatt den store republikanske helten. Nå trekkes også hårsveisen inn.

Foto: FRED PROUSER / REUTERS

I Republikanernes evige drøm om en ny Ronald Reagan er det allerede de som ser Ryans hårfeste som et «tegn».

For det finnes andre og mer attraktive myter om egenskaper knyttet til denne eksklusive hårlinjen, ifølge amerikanske medier.

En professor har til og med uttalt at politikere med «widows peak» blir vurdert som dyktigere og med høyere integritet enn andre.

Og når mye hår angivelig skal være mer troverdig i politikken enn lite hår, så begynner Paul Ryan å nærme seg Det hvite hus.

Arv og gener

USA første president George Washington bar parykk i embets medfør, og den mest beundrede Abraham Lincoln hadde godt med hår da han ble skutt 56 år gammel.

Man kan si hva man vil om Nixon, men han var ikke i nærheten av å være skallet.
At han fremsto som ubarbert under den første TV-debatten med John F. Kennedy kan imidlertid ha kostet ham presidentjobben i 1960.

Å tolke politisk talent inn i hårvekst og hårfeste er dristig, for den nå så omtalte V-formede hårlinjen er noe så enkelt som arvelig.

Den skyldes en mutasjon i noen gener som har med håret å gjøre, og Paul Ryans slekt, som ikke akkurat er full av politikere, skal ha hatt dette familiekjennetegnet lenge.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Paul Ryan og Joe Bide

Ifølge ekspertene er det helt forskjellige hårgener hos de to som konkurrerer om visepresidentposten. Joe Biden regnes for en av USAs mest erfarne og kunnskapsrike politikere. Men han har altså ingen «enkespiss».

Foto: Ap

Du vart skræmt no!

NRK fjernsynets sminkører, som er utdannet frisører, kjenner hårfenomenet, men hevder det ikke har noe etablert navn på norsk.

Og selv om Trond Kirkvaags «Skremmer'n» ikke hadde enkespiss, så er mange andre fryktinngydende figurer i populærkulturen ofte fremstilt med en litt skummel enkespiss.

Asosiale monstre som Grev Dracula, Hannibal Lecter og «The Joker» i Batman har i forskjellige sammenhenger hatt den særpregede lille V'en i panna.

Til glede for noen

Det er uklart hvor stor V'en må være før man rent medisinsk får «godkjent» en «widows peak».

Men etter at en mann med denne «defekten» nå har nådd så godt som til topps, vil - muligens - menn med vikende hårfeste heller skryte på seg en enkespiss enn å innrømme at aldringsprosessen har satt inn og vikene vokser.

Skulle Republikanerene vinne, vil det bli en stor dag for «millioner av amerikanere landet rundt som har tilsvarende hårlinje», skriver New York Magazine, mens Christian Science Monitor henter det hele ned og viser til Ryan selv som i fjor ønsket å dempe ryktene om hans politiske fremtid.

– Når jeg ser meg i speilet, ser jeg en brukket nese og en enkespiss, sa han og la til «jeg ser ingen fremtidig president!»