Hopp til innhold

Libya ber USA om unnskylding

I dag ba Libya offisielt USA om unnskyldning etter at den amerikanske ambassadøren ble drept av rasende demonstranter og militsgrupper i Benghazi.

lederen av den libyske nasjonalforsamlingen, Mohammed al-Mearyef

Mohammed al-Mearyef ba USA om unnskyldning på en pressekonferanse i Tripoli i dag.

Foto: ISMAIL ZITOUNY / Reuters

– Vi ønsker å be USA, det amerikanske folk og resten av verden om unnskyldning for det som skjedde i går, sier lederen av den libyske nasjonalforsamlingen, Mohammed al-Mearyef.

Libyske myndigheter anklager militsgrupper som støttet tidligere diktator Muammar al-Gaddafi for å stå bak angrepet som tok livet av ambassadør Christopher Stevens og tre av hans kollegaer.

– Jeg fordømmer på det sterkeste disse barbariske handlingene. Dette er et angrep på Amerika, Libya og frie mennesker over alt, skrev landets visestatsminister Mustafa Abu Shagur i en twittermelding.

Bakgrunnen for opptøyene og drapene i Benghazi er filmen «Innocence of Muslims», som er sterkt satirisk og som gjør narr av profeten Muhammeds liv.

Filmen tegner et bilde av profeten som bedrager og knytter ham til utstrakt seksuell omgang, både til kvinner og barn og til menn.

Som jøde og rabbiner er jeg skamfull over budskapet i denne filmen.

Rabbiner Michael Melchior

Fordømmelse i Egypt

Også den amerikanske ambassaden i Kairo ble stormet på grunn av filmen, uten at det gikk så langt som i Benghazi.

Den egyptiske regjeringen stiller seg bak dem som mener filmen krenker profeten og at den er umoralsk. Samtidig ber de egypterne beherske seg.

– Vi ber det store egyptiske folk om å vise tilbakeholdenhet når de uttrykker sitt sinne, sa statsminister Hisham Kandil på en pressekonferanse i Kairo i ettermiddag.

– Vi beklager det som hendte utenfor den amerikanske ambassaden, det kan verken forsvares eller rettferdiggjøres. Spesielt fordi personene som har laget filmen ikke har noen forbindelser til den amerikanske regjeringen, sa Kandil.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Protest i Kairo mot Muhammed-film

Protesterende egyptere tok seg inn på den amerikanske ambassadens eiendom i Kairo i går kveld, uten at egyptisk politi og sikkerhetsstyrker løftet en finger.

Foto: - / Afp

Egyptiske sikkerhetsstyrker har i tidligere tider vært kjent for sin røffe behandling av demonstranter. I går stod de rolig i flere timer og så på at protesterende egyptere tok seg over muren til den amerikanske ambassaden, tagget ned veggene og rev i stykker og brant det amerikanske flagget.

Flere politifolk rømte også stedet da demonstrantene ble i flertall. Da var de amerikanske diplomatene blitt fraktet vekk av amerikansk sikkerhetspersonell.

Den egyptiske statsministeren opplyste at de har bedt sine amerikanske kolleger reagere overfor dem som har laget og spredt filmen, med hjemmel i internasjonal lov som forbyr diskriminering på grunnlag av rase og religion.

Foreløpig har ikke Egypts president Mohamed Morsi kommet med noen reaksjoner, verken fordømmelse av angrepet på den amerikanske ambassaden eller fordømmelse av filmen.

Derimot har Det muslimske brorskapet og dets politiske fløy, Frihets- og rettferdighetspartiet, som Morsi er sterkt knyttet til, på det sterkeste fordømt «Innocence of Muslims».

Brorskapet har også bedt alle egypterne møte opp til en fredelig protest utenfor de større moskeene over hele landet etter fredagsbønnen.

Fordømmelse i Israel

Mannen bak den kontroversielle filmen, Sam Bacile, betegner seg selv som israelsk jøde, selv om han er bosatt i California.

Han hevder filmen vil hjelpe Israel, når islams «skavanker» avsløres for verden.

Ifølge Bacile har rundt 100 jødiske givere finansiert filmen, som det har kostet 5 millioner dollar å produsere. Også egyptiske kristne knyttes til filmen, men det er uklart om det dreier seg om flere enn en person som er bosatt i USA. Også den amerikanske pastoren Terry Jones, som ble fordømt av en hel verden for sin Koran-brenning, skal være inne i bildet.

Det israelske innenriksdepartementet vil overfor internasjonale nyhetsbyråer ikke bekrefte om Sam Bacile er israelsk statsborger, gitt at de ikke kommenterer enkeltpersoners statsborgerskap.

Både israelske politikere og religiøse ledere er samstemte. Filmen har ingenting med Israel å gjøre.

– Israel har overhodet ikke noe med dette å gjøre, sier talsmannen for den israelske utenriksministeren, Yigal Palmor, til AFP.

Han kaller filmen «amatørmessig» og «fullstendig fordomsfull».

– Hvis han er israelsk statsborger, hva så? Han har ikke laget filmen for oss, ikke i samarbeid med oss og han står ikke i forbindelse med med noen israelske institusjoner, sier Palmor og betegner Bacile som en «totalt løs kanon».

Melchior skamfull

Michael Melchior

Michael Melchior er rystet over angrepet på muslimer.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Som jøde og rabbiner er jeg skamfull over budskapet i denne filmen, sier Michael Melchior, tidligere rabbiner i Oslo og tidligere sosialminister i Israel.

Han betegner filmen som «søppel».

– Selv om friheten til å ytre seg og friheten til å bruke satire er hellige demokratiske prinsipper, bør de ikke brukes som en unnskyldning for å offentliggjøre «søppel»og «skitt», sier Melchior til nyhetsbyrået AFP.

– Dette er en film som tramper på troen og verdigheten til millioner av muslimer og på profeten Muhammed, på den aller mest nedrige og stygge måten, sier rabbineren.

SISTE NYTT

Siste nytt