Hopp til innhold

USA trekker ut personell ved ambassader i Tunisia og Sudan

USA trekker ut personell fra sine ambassader i Tunisia og Sudan, opplyser amerikanske myndigheter lørdag kveld.

Røyk stiger opp fra USAs ambassadebygning i Khartoum, Sudan

ANGREPET: Røyk velter ut fra den amerikanske ambassaden i Sudans hovedstad Khartoum fredag, under en demonstrasjon mot en omstridt amatørfilm om profeten Muhammed.

Foto: Afp

Bakgrunnen er urolighetene etter protestene mot den omstridte amatøfilmen «The Innocence of Muslims».

Det er i første omgang aktuelt å trekke ut personell med lavere funksjoner og familiene til personellet.

– Det norske utenriksdepartementet trekker ikke ut norsk personell som tjenestegjør i disse områdene, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD til NRK lørdag kveld.

Utenriksdepartementet følger situasjonen tett, men det er ikke aktuelt med noen evakuering, sier han.

Blir nektet styrking

Jemenittiske og sudanske myndigheter nekter USA å sende styrker for å beskytte egne ambassader mot ytterligere angrep.

Talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet George Little sa fredag at USA har sendt en marineenhet til Sana – men der får den ikke være, ifølge myndighetene i landet.

I en uttalelse avviser Jemens nasjonalforsamling «enhver form for utenlandsk tilstedeværelse». Det er opp til landet selv å sørge for sikkerheten ved utenlandske ambassader.

Også myndighetene i Khartoum har avvist en amerikansk marineenhet.

– Sudan klarer å beskytte diplomatiske representasjoner i Khartoum og staten er forpliktet til å beskytte dets gjester i den diplomatiske korpset, sier den sudanske utenriksministeren Ali Ahmed Karti.

Nei også i Sudan

Jemenittiske sikkerhetsstyrker brukte tåregass og vannkanoner for å spre den store folkemengden som protesterte mot «Innocence of Muslims» etter fredagsbønnen.

Amerikanske og europeiske utenriksstasjoner er blitt stormet og angrepet av demonstranter i flere land i Nord-Afrika og Midtøsten den siste uka.

Det verste angrepet skjedde tirsdag kveld i byen Benghazi øst i Libya, hvor USAs ambassadør Christopher Stevens og tre andre diplomater ble drept.

SISTE NYTT

Siste nytt