Hopp til innhold

– Lønnstakere bør stå på pensjonskravene

Norske lønnstakere må begynne å interessere seg mer for den pensjonsordningen man har, mener Tom Staavi, tidligere sjefredaktør i Dine Penger. I dag startet vårens lønnsoppgjør.

Tom Staavi

Tidligere sjefredaktør i Dine Penger, Tom Staavi forstår ikke hvorfor arbeidstakerne ikke kan være med og diskutere tariffesting av pensjon i årets lønnsoppgjør.

Foto: NRK

Tariffesting av pensjon i privat sektor blir et av de viktigste kravene fra arbeidstakerorganisasjonene i lønnsoppgjøret.

LO og YS går inn i hovedforhandlingene med krav om tariffestede pensjonsordninger i privat sektor. NHO på sin side, har blankt avvist at pensjon skal bli en del av årets lønnsoppgjør, og mener dette vil innebære økte kostnader og svekket konkurranseevne for bedriftene.

Tidligere sjefredaktør i Dine Penger, Tom Staavi forstår ikke hvorfor arbeidstakerne ikke får lov til å være med og diskutere tariffesting av pensjon i årets lønnsoppgjør.

– Pensjonen utgjør en betydelig del av lønnen som du ikke får utbetalt, men som tvangsspares for deg. Det er helt naturlig for en arbeidstaker at den avtalte pensjonen faktisk står i arbeidsavtalen, sier Tom Staavi til NRK.

– Hadde blitt rasende om man kuttet i lønna

Han mener norske lønnstakere må begynne å interessere seg mer for den pensjonsordningen man har og stå på kravene.

I mange arbeidsavtaler står det ofte at arbeidstakeren «er med i den til enhver tid gjeldende pensjonsordning i bedriften.»

– Mange ansatte kan godta litt lavere lønn, mot en god pensjonsordning fordi man prøver å tenkelangsiktig. Men slik det er i dag, kan man etter noen år med lavere lønn, få man beskjed om at pensjonsordningen ikke blir så god likevel, sier Staavi.

Ifølge Dine Penger-redaktøren koster en god pensjonsordning rundt 20 -30 000 i året for den ansatte.

– Folk ville ha blitt rasende om arbeidsgiver kuttet i lønna med 20 – 30 tusen kroner i året. Ingen ville vel ha skrevet under på en en arbeidsavtale hvor lønna ikke er avtalt på forhånd. Det er rart at arbeidstakere finner seg i at pensjonen ikke er definert i arbeidsavtalen, sier Staavi.

Han mener det bør være helt naturlig å tariffeste tjenestepensjon i privat sektor.

– Da er man nødt til å ha en ordning som gjør at arbeidsgiver kan ha en trygghet for hva utbetalingen blir hvert år, slik at innbetaling til pensjonsordningene ikke varierer mye fra år til år. Men dette må være fullt mulig å diskutere under forhandlingene, sier Staavi.

LO: – Vi vil være med å ha styring

Ved å kreve at pensjonsordningen blir tariffestet, vil arbeidstakerorganisasjonene YS og LO ha innflytelse over noe som tradisjonelt har falt inn under bedriftenes styringsrett.

– Vi vil være med å ha styring. Det vil vi aldri få før vi får pensjon inn i tariffavtalene, sa LO-leder Gerd Kristiansen til NRK før forhandlingene startet.

LO ønsker å få flest mulig arbeidstakere over til den nye hybridløsningen – en slags mellomting mellom ytelses- og innskuddsbasert pensjon.

YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund) vil ha tariffestet eller lovfestet en bedre pensjonsordning for dem som er født i 1963 eller senere i offentlig sektor, og ha likere pensjonsordninger i offentlig og privat sektor for å hindre «innelåsning» av arbeidstakere.

Organisasjonen mener det er behov for å endre pensjonsreglene fordi de er for ulike i privat og offentlig sektor, og vil jobbe for å få mer innflytelse på pensjonsreglene i bedriftene.

Arbeidsgiverne i NHO-systemet har kategorisk avvist tariffesting av pensjon, blant annet fordi dette vil gå ut over bedriftenes styringsrett.