Hopp til innhold

Barn jobber for Telenor

Telenors mobilselskap i Bangladesh bruker leverandører som bruker barnearbeidere, og lar folk jobbe ved etsende syrebad uten fnugg av beskyttelse.

Bangladesh

Barn ned i 13-årsalderen jobber på fabrikken.

Foto: Lotte La Cour

Det blir avdekket i en Brennpunkt-dokumentaren "Et tårn av løfter".

I dokumentaren kommer det fram flere kritikkverdige forhold hos underleverandører av mobilantennemaster.

NETT-TV: Dokumentaren "Et tårn av løfter"

Gir garantier

Norske Telenor og svenske Ericsson spiller begge en dominerende rolle i utviklingen av det globale mobilnettverket, og står i spissen for utviklingen av det mobile nettverket i Bangladesh.

GrameenPhone, som kontrolleres av Telenor, har satt opp nesten 6000 mobile nettverk i landet.

Begge telegigantene garanterer på sine hjemmesider at deres sosiale, etiske og miljømessige ansvar gjelder uansett hvilket land de arbeider i.

Men den danskproduserte dokumentaren avdekker nedslående forhold.

Familiebilde

Dette bildet er alt familien har igjen som minne om Bellal Hussein Begum.

Foto: Privat

Falt i etsende syrebad

Ved fabrikken som produserer mobiltelefonmastene for Telenor og Ericsson jobber de ansatte med etsende syrebad og galvaniseringskar med flytende sink som holder opptil 500 varmegrader. Det gjør de uten noen form for beskyttelse, avskjerming eller utlufting.

- Treffer dette større deler av huden har man brannskader som kan være livstruende, sier professor ved Norges teknisk naturvitenskaplige universitet, Bjørn Hilt.

I juli i fjor døde en 22-åring etter at han falt i et ubeskyttet bad med syre. Kort tid etter fikk moren hans en sjekk på rundt 20.000 kroner.

Under 60 øre i timen

Dokumentaren viser også at barn ned i 13-årsalderen jobber på fabrikken, selv om dette er ulovlig også i Bangladesh.

Grameen Phone

Telenor er godt synlige i bybildene i Bangladesh.

Foto: Lotte La Cour

Disse barna får utbetalt under 60 øre i timen.

Fabrikken renser heller ikke det giftige spillvannet, og saltsyre, oppløste metaller og andre kjemikaler ledes rett ut i områdets vanningskanaler, og havner i nabobøndens rismarker.

Legger seg flate

Direktøren ved fabrikken tilbakeviser påstandene. Han benekter at barnearbeiderne er ansatt av fabrikken, og forklarer at de jobber for forskjellige underleverandører. Han sier at 22-åringen som døde, falt i et kar med kokende vann.

Forurensningen avvises også. Det at fabrikken betaler kompensasjon til lokale bønder forklarer han med at fabrikken vil opprettholde et godt forhold til naboene.

Men Telenor legger seg flate.

- Dette er forferdelig trist og totalt uakspetabelt. Vi har ikke klart å følge opp, men skal til bunns i saken, sier kommunikasjonsdirektør i Telenor, Hilde Tønne, til det danske TV-teamet.

- Burde har fulgt opp bedre

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sier til E24 at dette er uakseptabelt, og at de burde ha fulgt opp underleverandørene bedre.

Etter at Telenor ble kjent med dokumentaren har de gjennomført inspeksjoner hos fem leverandører, og ett av selskapene er sagt opp.

Også svenske Ericsson har sendt representanter til Bangladesh.

- De ble møtt av et bedrøvelig bilde, og konstaterer at forholdene ikke fyller kravene vi stiller, sier informasjonsdirektør Ericsson, Henry Stenson.