Hopp til innhold

– Streikefaren sannsynligvis over

Det går mot en løsing i meklingen for frontfagene. Riksmekler Kari Gjesteby la ved 11-tiden søndag frem et forslag til løsning.

Kari Gjesteby og Vidar Grønli

Riksmekler Kari Gjesteby i en pause lørdag kveld i meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Till venstre informasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Jeg har lagt fram et forslag til partene som de nå skal gå gjennom, sier Gjesteby.

Hun forventer svar fra partene i løpet av kort tid, og sier det er god grunn til å tro at streikefaren er avblåst.

Hun vil ikke si noe om hva oppgjøret koster. Dermed ser det ut til at 29.000 industriarbeidere ikke blir tatt ut i streik. Fristen for en løsning i lønnsoppgjøret gikk ut ved midnatt.

Partene i Norsk Industri og Fellesforbundet har siden midnatt meklet på overtid. Riksmekler Kari Gjesteby har hele tiden trodd på en løsning.

Da hun møtte pressen etter fem timer på overtid, trodde hun fortsatt på en løsning.
– Det kan ta en time til. Det kan ta to timer til eller mer. Vi gir oss ikke før vi er ferdige, sa hun i natt.

Ifølge Gjesteby var da mye på plass, men enighet om en del punkter koster penger, og derav ble det en del diskusjoner rundt hele pengepotten før Fellesforbundet og Norsk Industri enten blir enige om en avtale, eller det blir brudd.

29.000 ansatte i godt over 800 industribedrifter kan bli tatt ut i streik fra søndag dersom partene ikke blir enige.

– Hva er bakteppet for dette oppgjøret?

– Bakteppet er den situasjonen industrien er i, som er veldig todelt. Noen har en veldig god økonomisk situasjon, mens andre sliter veldig. Dette er det spenninger i.

Dersom det ikke blir enighet i oppgjøret, vil dette være første gang på 10 år det skjer.

Går tariffpraten over hodet på deg? Les om lønnsoppgjøret fra A til Å.

Vil gjøre det dyrere å leie inn vikarer

Hovedkravene fra Fellesforbundet er økt kjøpekraft og forbedringer for de lavest lønnede. Fellesforbundet krever også fedrepermisjon med lønn i 14 dager for sine medlemmer.

De ønsker også at det skal bli dyrere å leie inn vikarer, slik at de ikke kan underby fast ansatte.

Flere industribedrifter er bekymret for de økonomiske konsekvensene, dersom en eventuell streik blir langvarig.

– Mange bedrifter sliter med økonomisk usikkerhet. Vi håper i det lengste at det ikke blir streik, sier distriktssekretær i Fellesforbundet i Nord-Trøndelag, Geir Ottesen til NRK Trøndelag.

Kan gi avisstopp

Den tvungne meklingen hos Riksmekleren har vært i gang siden det ble brudd tirsdag.

Hvis partene blir enige om et anbefalt forslag, vil dette bli sendt ut til uravstemning blant medlemmene. Men hvis det ikke blir enighet vil det være streik fra arbeidstidas begynnelse søndag morgen

En eventuell streik kan blant annet ramme storaviser som VG, Aftenposten, Dagens Næringsliv og Dagsavisen samtidig som terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik pågår. Årsaken er at Fellesforbundet har varslet plassfratredelse for de ansatte som sørger for vedlikeholdet av maskinparken ved Media Norge Trykk i Nydalen i Oslo, skriver NTB.

Trykkeriets direktør Bjarne Andersen sier til Aftenposten at samtlige aviser uansett vil komme ut som normalt på søndag, men at streiken kan skape problemer utover i uka. Han vil søke Fellesforbundet om dispensasjon fra streiken og viser til at 22. juli-saken gjør det ekstra viktig å få avisene i trykken.

Flere lønnsoppgjør

Lørdag ble det kjent at Fellesforbundet også har brutt meklingen for Riksavtalen for hotell og restaurant. Partene har fire dager på seg før meklingen avsluttes onsdag ved midnatt.

Hvis ikke riksmekleren klarer å få til en avtale som begge parter er enige om, vil det bli streik fra arbeidstidas begynnelse torsdag den 19. april.

2.348 medlemmer på over 200 spisesteder, kantiner og hoteller i Rogaland, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag er tatt ut i første streikeuttak.

Torsdag ble også meklingen brutt for byggfagene. Fristen for å bli enig er midnatt mandag 16. april.

Hvis det ikke blir enighet i meklingen for byggfagene vil 17 300 medlemmer på i underkant av 800 bedrifter gå ut i streik fra tirsdag morgen.

Fellesforbundets forhandlingsleder Clas Delp sier i en pressemelding at heving av minstelønningene er den viktigste saken i meklingen foruten felleskravene som behandles av frontfagene.