Hopp til innhold

Fra euro til drakmer i hemmelighet

Hvis Hellas må gå over til drakmer, kommer det til å skje om natten. Uten forvarsel.

Paller med drakmer

Paller med drakmer fra den gang Hellas gikk inn i eurosamarbeidet.

Foto: THANASSIS STAVRAKIS / AP

Terje Erikstad

Terje Erikstad i finansavdelingen i Dagens Næringsliv.

Foto: Paal Wergeland / NRK

– Ved valutaskifte må myndighetene overumple folk for å forhindre panikk, sier lederen av finansavdelingen i Dagens Næringsliv, Terje Erikstad.


Hvis et land skal skifte valuta, så må det bokstavelig talt skje over natten, forklarer han.

– Hvis befolkningen tror at euroen de har i banken kommer til å være mer eller mindre verdiløse drakmer i morgen, så kommer alle til å ta pengene sine ut av bankene, sier Erikstad.

Da knekker det greske banksystemet sammen, og det blir en akutt økonomisk krise.

Stor risiko

Eksperter tror det er stor risiko for at Hellas ryker ut av eurosamarbeidet. I dag bestemte Den Europeiske Sentralbanken seg for å beholde renten uendret i eurosonen.

Den har vært holdt historisk lav siden desember i fjor og er på 1 prosent.

Les også:

Analytikere regner med at Hellas vil miste 55 prosent av sin nåværende inntekt per hode, mens nasjonaløkonomien vil falle med over 22 prosent hvis grekerne forlater eurosonen.

Bankene sliter med en akutt kapitalmangel og hvis Hellas går ut av eurosonen må landet håndtere sin utenlandsgjeld på godt over 190 milliarder kroner, uten bistand utenfra. Da vil det ikke hjelpe å trykke opp mer penger.

Resultatet vil nødvendigvis bli en devaluering av drakmen og en kraftig inflasjon. Og det er en virkelighet som de fleste grekere har fått med seg.

For meningsmålinger viser nå av over 80 prosent av grekerne ønsker for enhver pris å bli i eurosonen.

Håndskrevne kuponger

Når økonomien kollapser og jobbene forsvinner, kan det vokse frem en ny trend: Bytteøkonomi. Dette har skjedd på landsbygda i det kriserammede Hellas.

På en liten gård utenfor Volos i Hellas har Apostolos Arabatzis noen bikuber. De gir ham verdifull honning. Honning han kan ta med seg til det lokale markedet og bytte i håndskrevne verdikuponger.

For disse kan han skaffe seg det meste, også legehjelp.

– Dette er rett og slett en ny måte å selge våre produkter på. Det gir oss også ny form for sosial omgang og frigjør oss så mye som mulig fra penger, forklarer Arabatzis.