Hopp til innhold

Kan bli streik i offentlig sektor

En rekke institusjoner som blant annet universiteter, barnehager og rehabiliteringssentre i kommunesektoren og staten, kan bli tatt ut i streik dersom partene ikke blir enige.

Krever 12 ekstra fridager

Forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio og fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud etter bruddet i statsoppgjøret 26. april.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Meklingen i tariffoppgjøret i offentlig sektor går nå inn i siste fase. Fristen går ut ved midnatt onsdag, og hvis ikke meklingen fører frem vil over 8.500 Unio-medlemmer stå klare til å streike fra torsdag 24. mai kl. 06.00.

– Vi gjør nå alt vi kan for å få til en forhandlingsløsning. Vi har tre døgn på oss til å løse store utfordringer. Men er det umulig å bli enige, er streik et virkemiddel som vi vil ta i bruk. En eventuell streik vil merkes fra dag én. Det er store og tunge distrikter som rammes, sier forhandlingsleder i Unio stat, Arne Johannessen i en pressemelding.

– Tar hensyn til liv og helse

I kommunal sektor tar Unio i første omgang ut i underkant av 6000 medlemmer i følgende kommuner: Tromsø, Narvik, Trondheim, Ålesund, Bergen, Askøy, Sandnes, Larvik, Drammen, Asker, Lillehammer og Oslo.

Dersom meklingen ikke fører fram, vil streiken ramme sykehjem, hjemmesykepleie, ergo- og fysioterapitilbud, kommunal administrasjon, videregående skoler, grunnskoler og barnehager.

– Unio har til hensikt å ramme arbeidsgiver og ikke tredjepart. Uttaket tar derfor hensyn til liv og helse. Det er opp til kommunen og fylkeskommunen å ta stilling til hvilke institusjoner som eventuelt må stenges ved en streik, sier forhandlingsleder i Unio kommune, Mimi Bjerkestrand.

Høyere lønn

Et av kravene er at høyere utdanning skal lønnes bedre.

– Unio vil at folk skal ha gode kommunale tjenester. Kvaliteten på tjenestene er avhengig av kompetente arbeidstakere, og for å sikre kompetent arbeidskraft, må utdanning lønnes bedre, sier Bjerkestrand.

Hun legger til at streik er et kraftfullt, men lovlig virkemiddel.

– Vi ønsker å finne en løsning gjennom meklingen, men om nødvendig er vi klare til å streike, sier hun.

Værvarsling i fare

Også Forskerforbundet kan bli rammet av streik dersom fagforbundet ikke får innfridd kravene i lønnsforhandlingene gjennom hovedorganisasjonen Unio. Det vil blant annet føre til at værmeldingen for deler av landet ikke rapporteres, da meteorologene er en av gruppene i Forskerforbundet som tas ut i streik, skriver forskerforum.no.

I første omgang vil streiken ramme værevarslingen for Vestlandet og kysten utenfor. Om partene ikke kommer til rask enighet vil flere deler av landet rammes.

Det eneste som blir varslet i streikeperioden er farlig vær. Utover det blir det helt enkelt tomt på kartet.

– Befolkningen vil merke at det ikke produseres noen værvarslinger for Vestlandet ved at det ikke blir noen symboler på værkartet og ingen tekster på Yr for Vestlandet eller bankene i perioden det er streik. Det eneste som går ut er det vi kaller «liv og verdier», som er en beredskapstjeneste ved kuling og storm, men ikke vanlig værvarsling, sier Terje Alsvik Walløe, statsmeteorolog og leder av Forskerforbundets lokallag ved Meteorologisk institutt i Oslo.

Det kan dermed spøke for værvarslingen for pinsehelgen i store deler av landet.