Hopp til innhold

– Nerver utløste prisfall på boliger

Nervøse kjøpere og strengere banker bidrar til lavere boligpriser, mener sjeføkonom Roger Bjørnstad. Under nettmøtet mandag fikk han mange spørsmål fra usikre kjøpere og selgere.

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i Pöyry management consulting

NETTMØTE: Økonom Roger Bjørnstad svarte på spørsmål om boligmarkedet mandag 2. desember. Mange søkte råd om sin egen situasjon.

Foto: Johan B. Sættem

– Man kan trygt si at mange er mer usikre nå enn de var for en stund tilbake. Boligtallene som kom i dag viser ytterligere nedgang, og det vitner om økt usikkerhet, sier Bjørnstad til NRK.no.

I over en time mandag formiddag svarte lederen for Samfunnsøkonomisk analyse på spørsmål fra NRK.no sine lesere.

De på husjakt ville vite om det lønner seg å kjøpe nå, mens mange av dem som allerede er inne på markedet lurte på når det er smart å selge.

– Sesongmessig lurt å kjøpe nå

«Driver og ser etter hus for tia. Lønner det seg å vente med å kjøpe, sånn utpå vårparten?», ville Trude vite.

«Det er stor usikkerhet om hvordan prisene vil utvikle seg framover. Forhåpentlig skal du bo i huset lenge, da vil ikke endringene nå og fram til våren bety så mye. Kanskje er det større risiko for at drømmehuset blir solgt før du er klar? Sesongmessig kan det være lurt å kjøpe nå, for prisene har en tendens til å stige over årsskiftet, for så å falle litt på våren igjen», svarte Bjørnstad.

Leseren Camilla fortalte at hun planla å selge en treroms på Bølerlia i Oslo i januar, men lurte på om det var best å vente en måned eller to med å legge den ut for salg.

«Jeg ville gjort alt klart slik at den ligger ute for salg tidlig i januar. Normalt kommer det mange kjøpere på markedet da og prisene stiger. Jeg tror det også skjer i januar 2014, selv om usikkerheten er større nå. Hvis valget står mellom januar og noen måneder senere, ville jeg valgt januar», svarte Bjørnstad.

Beroliget ferske eiere

Sjeføkonomen beroliget også dem som kjøpte leilighet tidlig i vår rett før prisfallet startet. En bekymret boligeier som kaller seg «Friedensreich» ville vite hvor dårlig stilt han er nå som prisene faller.

«Trolig ikke noe. Forhåpentlig skal du bo der lenge, og du vil ikke få noe større utgifter selv om boligprisene faller. For du har vel ikke kjøpt for å spekulere. Dersom du ikke har råd til å bo der, og må selge, kan du selvsagt tape penger», svarte Bjørnstad.

Økonomen har liten tro på at renten kommer til å øke nevneverdig de neste årene, men anbefalte likevel potensielle kjøpere å budsjettere med høyere rente enn dagens nivå.

«Dette er et vanskelig spørsmål. I 2008 nådde boliglånsrenta åtte prosent. Selv om jeg synes det er svært usannsynlig at den kommer dit før om mange år, kan jo det være et greit rentenivå å regne på», rådet Bjørnstad og minnet om at skattefradraget på renteutgiftene må med i regnestykket.

Tror markedet vil normalisere seg

Ifølge Bjørnstad har bankenes råd om å selge før man kjøper ny bolig bidratt til at prisene nå faller.

«Men kun fordi forholdene var til rette for det gjennom det høye prisnivået og at norske husholdninger hadde strukket strikken langt. Når prisene først tok til å falle, så endret dette forventningene til videre prisoppgang og atferden til kjøpere og selgere ble endret. Det utløste altså en spiral fordi mange nok var nervøse», skrev han i nettmøtet.

Én leser ville vite hvor stor påvirkning medias dekning av boligprisene har på markedet. «Og hvor avgjørende er psykologi og følelser? Markedet virker veldig følsomt. Hvorfor er det slik?»

Bjørnstad svarte at pressedekningen spiller en rolle fordi det påvirker folks forventninger til boligprisutviklingen:

«Når tilstrekkelig mange snur fra å forvente oppgang til å forvente nedgang, skjer det store endringer i tilbud og etterspørsel. Tilbudet av boliger stiger fordi mange nå vil selge før de kjøper og skynder seg før prisene faller enda mer. Tidligere ville de kjøpe først for å få enda bedre pris for sin. Det er selve endringen i atferd som skaper ubalanser i markedet. Når tilbudsoverskuddet er absorbert, normaliserer dette seg».

Hans prognoser for neste år viser en prisvekst på 2,8 prosent. Deretter vil prisene stå nærmest stille de to neste årene.

Bjørnstad har tidligere jobbet som sjeføkonom i Pöyry Management Consulting. Han har også vært forskningsleder i SSB. Han har tidligere deltatt i SVs økonomipolitiske utvalg.