Hopp til innhold

Hackermistenkt nordmann skrøt av kortsvindel til FBI-agent

Kripos har startet etterforskning av den norske 25-åringen som FBI mener har drevet med hacking av kredittkortinformasjon.

Kredittkort med pinkoder

25-åringen fra Telemark er én av 24 personer som er siktet for datakriminalitet av FBI.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Mannen ble pågrepet av politiet i Telemark tirsdag og sitter nå i varetekt, forteller politiadvokat Eirik Trønnes Hansen i Kripos til NRK.no.

– Bakgrunnen er at Kripos tidligere har åpnet en sak basert på opplysninger fra FBI som en del av en internasjonalt samordna sak, «Operation Card Shop», sier Hansen.

Ifølge FBI er det foruten Norge gjort pågripelser i Storbritannia, Australia, Bosnia, Bulgaria, Danmark, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia og Japan.

«Operation Card Shop» har pågått i to år, og FBI har blant annet opprettet et nettforum for kortkriminelle hvor de har avslørt de pågrepne .

Kripos har foreløpig siktet den norske 25-åringen for heleri av betalingskortinformasjon, subsidiært datainnbrudd eller medvirkning til datainnbrudd.

– Så får man se om det er ytterligere opplysninger som gjør at siktelsen må utvides.

Skrøt til FBI-agent

Ifølge tiltalen fra FBI skal 25-åringen flere ganger ha snakket med FBI-agenter på det falske nettforumet, og skrytt av ferdighetene sine med kortsvindel.

I februar i år tilbød han en agent å vise et dataprogram han hadde utviklet som hentet ut og dekrypterte kredittkortinformasjon fra nettbutikker.

Mannen ga FBI-agenten tilgang til å se innholdet på maskinen hans mens han demonstrerte programmet. Under denne demonstrasjonen skal nordmannen ha skaffet seg informasjonen til 33 kredittkort.

Mens agenten hadde tilgang til siktedes datamaskin, la han også merke til at navnet til 25-åringen kunne sees i ett av nettleservinduene.

– Der fikk du et glimt av mitt ekte navn hvis du fulgte godt med LOL, skrev 25-åringen da han avsluttet presentasjonen.

Senere i samtalen ga han også FBI-agenten adressen til Facebook-siden sin.

I tillegg til å ha innrømmet å ha drevet med hacking, drifting av såkalte botnets og tyveri av kredittkortinformasjon, mener FBI at 25-åringen har brutt seg inn i datasystemene til den amerikanske banken BANK-1.

Ikke avhørt

Politiadvokat Odd Skei Kostveit i Telemark politidistrikt bekrefter overfor NRK.no at de har pågrepet en person i den aktuelle saken. Utover det vil han ikke si noe mer.

– Det er Kripos som styrer dette. Vi bistår med pågripelse, ransakelse og avhør, sier han.

25-åringen har ennå ikke fått tildelt forsvarer.

– Det vil skje i løpet av dagen, sier politiadvokaten.

Mannen er foreløpig ikke avhørt, men Hansen i Kripos sier dette vil skje i løpet av dagen.

– Han sitter i varetekt hos politiet i Telemark. Det vil bli vurdert å framstille ham for varetektsfengsling senere i dag, sier Hansen.

Politiet gjennomførte i går en ransaking av mannens bolig.

– Ransakingen hjemme hos ham gikk uproblematisk, og det er beslaglagt noe datautstyr, sier Eirik Trønnes Hansen.

24 pågrepet

– Operasjonen har forhindret et økonomisk tap på mer enn 205 millioner dollar og avdekket over 411 000 stjålne kreditt- og bankkort, uttalte etterforskningsleder i FBI Preet Bharara til nyhetsbyrået AFP sent tirsdag kveld.

Operasjonen har pågått over to år, og 24 personer er så langt arrestert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FBIs kort-nettside

Gjennom denne falske nettsiden lokket FBI til seg datakriminelle som drev med hacking av kredittkortinformasjon.

Foto: Skjermdump

FBI har siktet nordmannen for tre forhold; hacking av 15 kort, bruk av kortene og identitetstyveri – førstnevnte med en maksimal strafferamme på ti år, de to andre på 15 år.

Hansen kjenner ikke til om amerikansk politi har begjært 25-åringen utlevert.

– Men dette er en norsk straffesak og amerikansk politi er kjent med at mannen er norsk statsborger, understreker Hansen.

Fikk laptop og penger av FBI

I samtaler med FBI-agenten skal 25-åringen også ha tilbudt å selge kredittkortinformasjon i bytte mot en laptop.

Agenten takket ja til tilbudet, og fikk tilsendt 10 kortnumre som FBI senere fikk bekreftet at stammet fra reelle kort som ikke tilhørte nordmannen.

FBI-agenten sendte både laptopen og senere også penger til 25-åringens adresse i Telemark. Slik fikk det amerikanske føderale politiet kjennskap til hvor mannen bodde.

NRK har vært i kontakt med 25-åringens mor som ble sjokkert da hun fikk høre at sønnen var arrestert.

– Jeg fikk ikke sove i natt. Dette er helt uvirkelig. Dette har jeg ikke hatt noen som helst slags peiling på. Hvis han har gjort dette, har han gjort det i det skjulte, sier moren til NRK.

Etter det NRK kjenner til skal mannen ha avbrutt skolegangen og har drevet mye med data siden barndommen.

– Må være lovlig etterforskning

I Norge er det ikke klare grenser på hvordan politiet kan bruke lokketaktikk for å avsløre kriminelle, og det vurderes fra sak til sak om det er respektable metoder som har blitt brukt.

Hovedregelen i Norge er at straffehandlingen ikke kan framprovoseres av politiet. Hvis politiet gjør dette kalles det ulovlig provokasjon.

Etterforskningsmetoden som ble brukt i USA for å avsløre hackerne må dermed være akseptabel innenfor norsk rettsprosess, for at det kan bli en straffesak.

– Det er forskjeller mellom ulike rettskulturer, men i Norge kan ikke politiet aktivt sette i gang en straffbar handling. Det er vanskelig å kjøre en straffesak i Norge dersom det har vært etterforskningsmetoder utført i USA som ikke er lovlige i Norge, sier Jo Martin Stigen, ekspert på internasjonal strafferett ved Universitetet i Oslo.

– Hvis FBI har brukt etterforskningsmetoder som ikke er tillat i Norge, kan det hende at man ikke kan bruke eventuelle beviser i norsk rett, sier Stigen.