Hopp til innhold

Putin ønsker gassfusjon med Ukraina

Gazprom i Russland og Naftogaz i Ukraina bør fusjoneres, mener Russlands statsminister Vladimir Putin.

Putin

Russlands statsminister Vladimir Putin mener Gazprom i Russland og Naftogaz i Ukraina bør fusjoneres.

Foto: RIA Novosti / Reuters

- Jeg foreslår en fusjon mellom Gazprom og Naftogaz, sa Putin da han møtte Ukrainas statsminister Mykola Azarov fredag, melder NTB.

Overraskende forslag

Ifølge ukrainas statsminister Mykola Azarovs pressetalsmann Vitalij Lukjanenko kom Putin med sitt forslag uten å ha drøftet saken med Ukraina først.

Ukrainas statsminister Mykola Azarov og Russlands statsminister Vladimir Putin.

Ukrainas statsminister Mykola Azarov og Russlands statsminister Vladimir Putin møttes i Sochi fredag.

Foto: RIA Novosti / Reuters

- Regjeringen vil nå se nærmere på forslaget, sier han til nyhetsbyrået Interfax.

Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov understreker på sin side at forslaget er gjennomtenkt og alvorlig ment.

- Forslaget understreker hvor langt Russland er villig til å gå i samarbeidet med Ukraina, sier Peskov til nyhetsbyrået RIA Novosti.

Gazproms administrerende direktør Aleksej Miller sier samtalene med Naftogaz om en mulig fusjon vil starte i løpet av mai.

Forslaget om en gassfusjon kommer som et nytt ledd i en kjede av tiltak for å styrke båndene mellom Russland og Ukraina etter at russiskvennlige Viktor Janukovitsj overtok som president i Ukraina tidligere i år.

Verdens største gassselskap

Russiske Gazprom er verdens største gasselskap, og Russlands største konsern, med over 300.000 ansatte. Dmitrij Medvedev har selv vært styreformann i selskapet i flere perioder.

Russland og Ukraina har nylig inngått en avtale hvor Ukraina får russisk gass 30 prosent billigere i bytte mot at Russlands svartehavsflåte får bli ved sin base på Krim fram til 2042. Avtalen ble svært dårlig mottatt av opposisjonen i Ukraina, og resultatet ble slåssing i nasjonalforsamlingen da avtalen skulle ratifiseres.

Dmitrij Medvedev og Viktor Janukovitsj

Russlands president Dmitrij Medvedev (t.v.) og Ukrainas president Viktor Janukovitsj inngikk for en uke siden byttehandelsavtalen i Kharkov i Ukraina.

Foto: VLADIMIR RODIONOV / AFP

- Russland absorberer Ukraina

Også dette forslaget blir blankt avvist av opposisjonen i Ukraina.

- Dette forslaget om å fusjonere Gazprom og Naftogaz kunne sett ut som en vits, hadde det ikke vært for den omfattende planen om å kjøpe opp Ukrainas uavhengighet som dag for dag tar form, sier tidligere statsminister Julia Timosjenko.

Ifølge henne vil det ikke være snakk om en fusjon, men et oppkjøp fra russisk side.

Ukrainas statsminister Julia Timosjenko

Tidligere statsminister Julia Timosjenko avviser forslaget fullstendig, og mener Russland er i ferd med å absorbere Ukraina.

Foto: Aleksander Prokopenko / Scanpix/AFP

- Dette er ikke krefter som forenes på en likeverdig basis, det er Russland som absorberer Ukraina fullstendig, sier Timosjenko.

Store konflikter

Russland leverer omtrent en firedel av all gass som blir brukt i Europa, og 80 prosent av denne gassen går via Ukraina. Gassleveransene via Ukraina har vært gjenstand for store konflikter mellom de to landene, noe som også har gått utover EU-borgere.

Ved nyttår for halvannet år siden stengte Russland gassleveransene til Ukraina fordi Russland mente at myndighetene i Kiev ikke hadde gjort opp for seg.

Alle leveranser til EU-området ble stanset i en uke, og Russland beskyldte Ukraina for å stjele gass.

Ukraina gassrør

Trykkmålerne sto på null da Russland stanset gassleveransene gjennom Ukraina i januar 2009. Samtidig var det rekordkulde i store deler av Europa.

Foto: SERGEI CHUZAVKOV / AP

Kald krig

Dette skjedde midt under en av de verste kuldebølgene i Sentral- og Øst-Europa på mange år. Konflikten rammet millioner av mennesker i til sammen 17 land, de fleste øst i Europa. Flere land varslet kriser, og både Slovakia og Romania erklærte unntakstilstand. EU krevde at Russland og Ukraina ryddet opp, og mente kuttene er at det er i strid med forpliktelsene Russland og Ukraina har med Unionen.

LES OGSÅ: Gasskrise i europeisk vinterkulde

LES OGSÅ: Europa får russisk gass igjen

Redusert omdømme

Gassleveransene ble startet opp igjen etter at Ukraina undertegnet en ny 10-årig gassavtale med Russland.

Begge land var under hardt press fra EU for å løse konflikten som naturlig nok også førte til dårligere omdømme for de to landene som pålitelige energipartnere.

Mye av gassen som eksporteres til Europa via Ukraina, importerer Gazprom fra flere sentral-asiatiske land. Turkmenistan, Kazakhstan og Usbekistan eksporterer store mengder gass til Russland, som Gazprom igjen selger videre via gassrørledningen gjennom Ukraina.

Russiske gassrørledninger til Europa
Foto: Samuel Beiley / Creative Commons