Hopp til innhold

Slik kan Norge rammes av Europa-krisen

Det er bare et tidsspørsmål før krisen i Europa når Norge, mener mannen som spådde finanskrisen i 2008. Handelsnæringen og industrien stålsetter seg allerede.

Tysk børsindeks, demonstranter i Italia og gruvearbeidere som protesterer i Spania.

ØKO-KRISEN I EUROPA: Krisen merkes blant europeiske børser og på gatene i Europa.

Foto: Ap, Afp, Reuters

Allerede i 2006 skjønte Christian Anton Smedshaug at en finanskrise kom til å skape store problemer over hele verden. «Dette er mannen du skulle ha lyttet til dersom du ønsket å bli rik», skrev Finansavisen om Smedshaug i 2008.

Christian Anton Smedshaug

– I MORGEN, ELLER ETT ÅR: Christian Anton Smedshaug mener spørsmålet ikke er om Europa-krisen sprer seg til Norge, men når den gjør det.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Nå sier forfatteren og lederen av Landbrukets utredningskontor at han er helt sikker på at Norge vil bli rammet av den økonomiske krisen. Han vet bare ikke helt når.

– Det kan skje i morgen og det kan skje til høsten. Det er bare et spørsmål om tid, sier Smedshaug til NRK.no.

– Bekymringen stor

Mandag våknet Europa til nyheten om at markeder truer med å dytte Spania, en økonomi større enn de andre kriselandene Hellas, Portugal og Irland tilsammen utenfor det økonomiske stupet, stupet. Usikkerheten er stor, og krisemøter og redningspakker har så langt ikke klart å lindre smertene i et Europa som går en svært usikker økonomisk fremtid i møte.

Christian Anton Smedshaug mener det er på tide at nordmenn tar dette ordentlig inn over seg. Det er ikke gitt at Norge, tross lav arbeidsledighet, høy lønns-, syselsettings- og boligprisvekst og god aktivitet i næringslivet, vil være annerledeslandet for alltid. Det la også statsminister Jens Stoltenberg stor vekt på under sitt oppsummerende pressemøte tirsdag.

– Krisen vil ramme oss også, sier Smedshaug, og lister opp handelsstanden og den tradisjonelle industrien som de to områdene som vil merke det mest.

Og både handelsstanden og industrien er allerede i god gang med å stålsette seg for det som kan komme.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Klesbutikk

SHOPPING-KUTT: Vi vil trolig shoppe mindre klær dersom krisen kommer hit.

Foto: ColourBox

– Når vi spør våre medlemsbedrifter om utsiktene fremover, svarer de ofte at de har mer tro på 2013 enn 2012. Men så legger de til: Det kommer an på om de får orden på Europa. Hvis ikke det skjer, er bekymringen stor, sier administrerende direktør Vibeke Madsen i Virke, som organiserer 15.000 bedrifter innenfor handelsstanden.

Neste uke møtes verdens 20 største økonomier til G 20-møte i Mexico. Madsen sier troen på fremtiden i stor grad faller på hvorvidt man finner en løsning på krisen her, og om man fortsatt klarer å holde finansinstitusjonene i de store økonomiene i sjakk uten å skjerpe kravene til kontroll.

Disse bransjene rammes

Vibeke Madsen

HAR LÆRT: Ifølge administerende direktør Vibeke Madsen i Virke har handelsstanden og norske forbrukere lært av finanskrisen i 2008.

Foto: HSH

– Dersom det motsatte skjer, og vi ser at dette slår over på bedrifter og forbrukeres evne og vilje til å investere, vil tjenesteytende handelssektor få problemer, sier hun.

I første rekke er det forbruksvarer som ikke koster oss så mye å knappe ned på som vil rammes av handelsbransjene, tror Madsen, og lister opp eksempler:

  • Tekstilvarer og sko
  • Elektronikk
  • Sportsutstyr

Går det riktig ille, og bankene får problemer med å skaffe kapital, vil også større varebransjer rammes også i Norge:

  • Hytte
  • Bil
  • Båt

Det var i stor grad dette som skjedde under finanskrisen i 2008, da staten måtte inn med redningspakke til bankene. Men selv om krisepakkene virket raskt og skadene ble minimale, sier både forbrukere og virksomheter ut til å ha lært av det som skjedde den gang:

Nordmenn er blitt mer opptatt av å bruke pengene på investeringer som man anser som sparing, som bolig og oppussing. Og bedriftene lever i større grad etter føre var-prinsippet. Begge deler kan være med på å bremse virkningene dersom krisen smitter til Norge, tror hun.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Video Industri-Norge sliter, men oljeindustrien går som det suser

KAN RAMMES HARDT: Industrien står i fare for å rammes hardt dersom den økonomiske krisen i Europa sprer seg til Norge.

Foto: Nyhetsspiller

– Vi ser allerede at mange bransjer er mer forsiktige i sitt budsjettanslag, de er veldig ute etter å se på hvordan de kan drive mer effektivt gjennom å se på logistikk og arbeidsprosessen, de er forsiktig med nyansettelser, har et kostnadsfokus og tenker seg mer om, sier hun.

– Frykter dere at mange vil miste jobben i handelsstanden dersom krisen slår inn?

– Vi er ikke der i det hele tatt nå, jeg opplever bedriftene som robuste. Men på den annen side: Ingen i næringen kan forberede seg helt på det aller verste. Den forrige finanskrisen kom nærmest over natten, svarer Madsen.

Industrien: – En smørje

Industrien følger også situasjonen med argusøyne.

– Krise er et relativt begrep. Men at det som skjer i Europa kommer til Norge, er hevet over en hver tvil. Uansett scenario kommer det til å bli dårlig konjunktur i Europa noen år fremover, sier direktør for bransje- og industripolitikk i Norsk Industri, Knut Sunde, til NRK.no.

Han ser for seg to mulige scenarier:

  • Oppløsningstendens og euro-kollaps som ikke bare blir et konjunkturproblem, men vil slå ut i finansmarkedet. Hvis dette slår inn i norske banker, som er like avhengig av innlån av kapital utenlands som da de ble tatt på sengen i 2008, fblir Europas problemer importert til Norge på timen.

    – Det betyr knapphet på kapital, økt pris på den tilgjengelige kapitalen og dermed store investeringsproblemer for næringslivet inntil dette går over, sier Sunde.
  • Det aller verste utfallet: Kronekursen skyter i været som en kule. Både den danske kronen og sveitsiske franc er allerede satt under press.

    – Det tør jeg knapt tenke på. Det vil gi et frys av investeringer og tap av tiltro til norsk industri fremover. Det går helt inn på å leve eller dø for industrien, og rammer troen på fremtiden, sier han.
Knut Sunde

– TØR KNAPT TENKE PÅ: Direktør Knut Sunde i Norsk Industri sier han knapt tør tenke på det verste krisescenariet for industrien i Norge.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Norsk Industri har ikke gjort anslag på hvor store tap en eventuell krise kan koste. Sunde sier det er svært utfordrende å planlegge for fremtiden slik situasjonen er nå.

– Vi følger med på dramaet, men når man tror det er funnet en redning, og puster lettet ut, så går det et døgn eller to, og situasjonen er helt annerledes. Det er som å punktere et lekk sykkelhjel om igjen hele tiden, sier han.

– Hypotetisk

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank mener det skal mye til før det som skjer i Europa får så dramatiske konsekvenser i Norge.

– Man skal ikke utelukke at det kan skje, men da må man få skrekkscenariet med kollaps i store økonomier, som igjen gir en hard skrell for det globale finansmarkedet. Vi snakker da om et ukontrollert sammenbrukk av euroen,at store land ikke kan ta gjelden sin, at finans- og kapitalsystemet stopper opp slik som Lehman Brothers-kollapsen i 2008, som igjen gjør at oljeprisen går kraftig tilbake, sier Jullum til NRK.no.

Hvis den globale veksten blir så lav at oljeprisen faller, vil man ikke få investeringsvekst i oljeindustrien. Det vil igjen ramme lønnsveksten og gi en brå oppbremsning i nordmenns økonomiske forbruk.

Men Jullum minner om at norske myndigheter har flere virkemidler for hånden dersom det i ytterste konsekvens skulle skje. Da finanskrisen kom til Norge i 2008 gikk regjeringen inn med to krisepakker.

– Vi kan fremdeles kutte renten, Norges bank kan tilføre bankene likviditet, staten kan skyte inn kapital i bankene og man kan bruke finanspolitikken som virkemiddel ved å bygge veier, og liknende Men det er klart: De bransjer som har rustet seg for kraftig vekst, vil i så fall få den største nedturen, sier sjeføkonomen, som likervel vil illustrere situasjonen i Norge nå slik:

– Vi har hatt det mest kompliserte lønnsoppgjøret i år på lenge fordi man ikke ville godta tre prosents lønnsvekst. Det sier litt om hvor forskjellig vi er fra resten av Europa.

Været styrer båtsalget

MINDRE LUKSUS: Nordmenn vil trolig unne seg mindre luksus i dårlige tider, noe som vil ramme blant annet båtbransjen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK