Hopp til innhold

Forsyner oslorestauranter med smugleralkohol

Tollvesenet har aldri beslaglagt så mye alkohol ved grensene som i fjor. Mye av smuglervarene er ment for det svarte markedet i utelivs- og restaurantbransjen.

Tollbeslag av øl på Svinesund

Så seint som i oktober i fjor beslagla Tollvesenet på Svinesund dette partiet med 8871 liter øl. 2011 ble det gjort rekordbeslag av alkohol på norske grenseoverganger.

Foto: Tollvesenet

Tolldirektør Bjørn Røse

Tolldirektør Bjørn Røse kan rapportere om et rekordbeslag i alkohol i 2011.

Foto: Peter von Tangen / NRK
Hilde Charlotte Solheim

Hilde Charlotte Solheim i Virke mener kundene må ta ansvar.

Foto: Peter von Tangen / NRK
Tore Skjelstadaune

Tore Skjelstadaune i Oslo servitørforening sier det aldri har vært så billig å drikke øl i Norge.

Foto: Peter von Tangen / NRK

415.000 liter øl, 72.000 lite vin og 42.000 liter brennevin. Det er mengden toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røses menn og kvinner har stanset på norske grenser i 2011.

– Vi har aldri tidligere tatt så mye alkohol som i 2011, sier Røse til NRK .

«Faste kunder»

Han forteller at en god del av denne alkoholen er ment for restaurant- og utelivsbransjen i Oslo hvor det selges svart.

– En del av dette går til det vi kan kalle «faste kunder» hvor smugleren rett og slett har mottatt bestillinger. En god del blir også omsatt gjennom litt «shabby» serveringssteder, både over og under bordet.

Overleveringen av smuglervarene skjer gjerne på selve utestedet eller på parkeringsplasser, forteller tolldirektøren.

– Det er snakk om store avgiftsunndragelser, både i forhold til selve smuglingen, men også i forhold til den etterfølgende omsetningen.

Tollvesenet klarer likevel ikke å stoppe all alkoholen som flommer over grensene, og derfor kan du risikere at du drikker svart alkohol når du spiser en bedre middag eller går på nattklubb i Oslo.

– Kundene må ta ansvar

Staten taper dermed avgiftsinntektene, men også de seriøse aktørene i utelivsbransjen rammes av smuglingen, forteller reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Hovedorganisasjonen Virke.

– For den seriøse delen av bransjen er dette en stor frustrasjon, fordi dette gir en veldig urettferdig konkurranse, sier Solheim til NRK.

– Hvis du lønner medarbeiderne dine svart og kjøper smuglervarer, så kan du knipe kostnadene og ha lavere priser, sier Solheim som mener kundene må ta ansvar og styre unna steder hvor de opplever å få servert ulovlig alkohol og be om kvittering.

Selv om det kan virke uskyldig å kjøpe seg en litt for billig drink, så er man med på å finansiere annen kriminalitet, mener Solheim.

– Dette er en del av et større kriminalitetsbilde som vi har sett har gått på livet løs. Vi har hatt drap knyttet til svarte penger i utelivet, sier Solheim.

– Snakker for dårlig sammen

Solheim etterlyser bedre samarbeid mellom tilsynsetatene for å kunne avdekke det svarte markedet.

– Sju-åtte tilsynsetater har regelmessig kontroller av restaurantnæringen, men snakker for dårlig sammen. Vi må ta i bruk mer etterretnings- og politilignende metoder, sier Solheim.

Hun anslår at så mye som 25 prosent av bransjen driver ulovlig.

– Da snakker vi om milliardbeløp i unndragelser. Men bransjen kan ikke rydde opp selv, men den seriøse delen av bransjen ønsker å samarbeide for å få ryddet opp i dette, sier Solheim.

– Aldri vært så billig å drikke øl

Leder i Oslo servitørforening Tore Skjelstadaune kjenner seg igjen i virkelighetsbeskrivelsen fra arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

– Hvis du går ut et sted og halvliteren koster under 45 kroner, kan du være sikker på at det er ett eller annet galt på ett eller annet nivå. Det er greit med billig øl, men det følger altså litt med det også, sier Skjelstadaune som tror lav alkoholpris kan knyttes til faktorer som smugling og sosial dumping.

– Det har relativt sett aldri vært så billig å drikke øl i Norge noen gang. På 60-tallet kostet en halvliter øl en timelønn. I dag får du tre halvlitere for samme lønna, sier Skjelstadaune.

Han mener det i dag stilles alt for små krav til folk som vil starte et utested, og at det er en enkel arena for å hvitvaske penger.