Hopp til innhold

Telenor mister lisensen for 36 millioner mobilkunder i India

Indias høyesterett har fratatt Telenors selskap i India lisensen for 36 millioner mobilkunder i India. – Sjokkerende, men dette skjedde før vi kom inn i landet, kommenterer selskapet.

Jon Fredrik Baksaas

Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas. Telenor skal nå lese dommen og se på hvordan de kan unngå å miste sine mange millioner mobilkunder i landet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Retten har opphevet lisensen for 122 operatører i landet, melder Reuters.

Avgjørelsen kommer i kjølvannet av en korrupsjonssak rundt tildeling av lisenser for 2G-nettverk i India i 2008.

– Vi vil undersøke rettskjennelsen og gjøre alt vi kan for at Uninor kan forsette å operere i India, skriver Uninor i en uttalelse.

Lisensene trekkes tilbake om fire måneder, og Telenors joint venture-selskap Uninor må trolig gjennom en ny budrunde for å få beholde sine rundt 36 millioner kunder i landet.

Selskapet betegner avgjørelsen som sjokkerende. De føler seg urettferdig behandlet i saken, og informasjonsdirektør Tor Odland framhever overfor NTB at de er uten skyld i saken.

– Det er klart at det er veldig alvorlig når alle lisensene man har fått tildelt og betalt for i et land, trekkes tilbake. Det utgjør jo hele grunnlaget for driften vår i India. Dette er en lang og kompleks sak, men det dreier seg om forhold før vi kom inn på det indiske markedet, sier Odland.

Odland vil ikke si noe om hvorvidt saken involverer personer som fortsatt er ansatt i Uninor.

Flere ministre anklaget

Tidligere minister for telekommunikasjon Andimuthu Raja og de andre 14 tiltalte anklages for å ha solgt de omstridte lisensene altfor billig og dermed å ha påført staten store tap, melder nyhetsbyrået AFP.

De anklages for å ha mottatt goder for å ha rigget tildelingen av konsesjonene, men alle nekter for å ha gjort noe galt.

Også andre tidligere regjeringsmedlemmer og flere industriledere står anklaget i saken. Det er avdekket at lisenser er gitt til selskaper som ikke hadde nødvendig kapital, melder Dow Jones Newswires ifølge E24.

Torsdag bestemte indisk høyesterett at tildelingene skal gjøres på nytt gjennom auksjon.

– Vi skal nå studere dommen nærmere og se hva vi kan gjøre for å sikre våre investeringer i India, sier Odland.

Telenor har også siden i fjor vært i konflikt med medeier Unitech rundt den videre finansieringen i Uninor.

– Hadde rammet for mange

NRKs tidligere Asia-korrespondent Joar Hoel Larsen har fulgt Telenors satsing i India tett. Han betegner nyheten som overraskende, men tror ikke nødvendigvis konsesjonstapet vil få store praktiske konsekvenser.

– Dersom alle disse opratørene mister konsesjonen rammer det opp mot 600 - 700 millioner menneker. Folk i India er helt avhengig av telefonene sine, det blir som å legge telenettet dødt i Norge. Det vil være helt meningsløst å ramme abonnentene, sier Larsen.

Larsen tror et eventuelt inngrep i konsensjone i første omgang blir juridisk, ikke økonomisk eller politisk.

– Det kan godt hende at en ny konsensjonsrunde blir en formalitet, at man skrive under på nytt, sier Larsen, som sier folk i India uansett ikke lar seg påvirke av korrupsjonssaker i særlig grad.

– Indere er ekstremt korrupsjonstolerante, det er korrupsjon i alle bransjer. Slike saker bekrefter bare at «sånn er det», sier Larsen, som presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag om det indiske samfunnet, ikke Telenors engasjement.

– Svindel for 212 milliarder

Beregninger fra riksrevisjonen i New Delhi viser at svindelen kan ha kostet den indiske staten et beløp tilsvarende 212 milliarder kroner.

Saken er pinlig for statsminister Manmohan Singh og hans regjering, som sliter med en rekke andre skandaler. Blant disse er den angivelig elendige organiseringen av det enorme sportsarrangementet Samveldelekene, som ble holdt i India i oktober i fjor.

– Avgjørelsen får en rekke følger for telekomsektoren, Indias posisjon som marked for utenlandske investeringer og troverdigheten til den sittende kongressen, sier analytiker Jigar Shah i Kim Eng Securities til AFP.

– Historisk avgjørelse

Høyesterett har avgjort at en særdomstol skal avgjøre om det fins bevis for at også daværende finansminister og nåværende innenriksminister P. Chidambaram handlet ulovlig i saken i forkant av tildelingene.

– Dette er en historisk kjennelse fordi selskapene som tjente på de illegale lisensene, nå må betale for det. Finansmyndighetene vil finne en måte å kreve inn tapene, sier advokaten som brakte saken inn for høyesterett, Prashant Bhushan.

Han mener saken sender et sterkt signal til korrupte selskaper og folkevalgte om at dette er uakseptabelt.