Hopp til innhold

Tidligere Yara-sjef siktet i korrupsjonssak

Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med etterforskningen av selskapets Libya-virksomhet.

Thorleif Enger

Tidligere konserndirektør i Agri Thorleif Enger.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Enger ble pågrepet tidlig fredag morgen i forrige uke, sammen med de to Yara-direktørene Tor Holba og Hallgeir Storvik, skriver Dagens Næringsliv.

– Thorleif Enger ble pågrepet i avhørsaksjonen vi hadde i helgen med sikte på å få avhørt disse personene samtidig, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland til NRK.no.

Enger er mistenkt for medvirkning til grov korrupsjon. Strafferammen for forholdene han er mistenkt for er ti år.

Enger ledet Yara fram til høsten 2008. Det var hensyn til fare for bevisforspillelse som gjorde at Økokrim valgte å pågripe de tre mennene samtidig.

– Enger ble tatt inn til et avhør fredag morgen sammen med de to andre. Siktelsen er et direkte resultat av at Økokrim gikk til pågripelse, sier Engers advokat Knut Smedsrud til NRK.

Thorleif Enger har vært blant de mest profilerte topplederne i Norge i flere tiår. Hans kanskje tyngste verv som styreleder i Telenor fra 2003-2007.

Fra 1999 ledet han Hydros kunstgjødseldivisjon Agri frem til den ble børsnotert som Yara i 2004.

På 1980-tallet ledet han Norsk Hydros første store oljeutbygging i Nordsjøen, Oseberg.

Avhørt både lørdag og søndag

Smedsrud sier at pågripelsen var helt udramatisk, og at Enger ble avhørt på fredag med advokaten til stede.

– Så ble han avhørt på nytt på lørdag før han igjen ble løslatt, sier Smedsrud.

– Foreløpig må vi bare avvente hva som kommer ut av saken, sier advokaten.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland sier til NRK.no at Økokrim hadde mange spørsmål til Enger og de to andre og at det derfor var nødvendig med avhør både fredag og lørdag.

Det er i forbindelse med etableringen av selskapet Lifeco i Libya at Økokrim mistenker at det ble utbetalt bestikkelser til mellommenn.

Signerte tvilsom avtale som toppsjef

Like før Enger sluttet i Yara, signerte han en avtale med Libyas nasjonale oljeselskap om etablering av gjødselselskapet Lifeco, hvor Yara eier 50 prosent.

Holba ledet forhandlingene i Libya, mens Storvik ifølge DN var ansvarlig for forretningsområdet «forsyning og handel».

Holba og Storvik har etter eget ønske fratrådt sine stillinger med umiddelbar virkning inntil saken er ferdig etterforsket. De nekter straffskyld og ble løslatt i løpet av helgen, men er fortsatt siktet. Smedsrud opplyser at også Enger benekter enhver straffskyld.

Trolg påtalevedtak om kort tid

– Enger har tidligere vært inne og avgitt forklaring. Han har opprettholdt og holdt seg til sine tidligere forklaringer. Enger har ikke kjennskap til noe korrupsjon og stiller seg uforstående til siktelsen fra Økokrim, sier Smedsrud til NRK.

Økokrim har i ett år etterforsket mistanker om at Yara, eller noen i Yara-systemet, kan ha vært involvert i korrupsjon. Det var Yara selv som varslet Økokrim om mulige ulovlige forhold.

Smedsrud sier at Økokrim har varslet at det trolig vil komme et påtalevedtak om kort tid, der han forventer at siktelsen mot Enger henlegges.

Økokrim opplyser til NRK at etterforskningen er kommet ganske langt, og at påtalemyndigheten vil konkludere om ikke alt for lenge.

– Jeg kan ikke love noe konkret tidspunkt, men håper at det ikke vil gå for lang tid, sier Djupesland.