Hopp til innhold

– Utbyggingen av Borg Havn må stoppes

Hele mudrings- og utbyggingsprosjektet kommer til å påvirke miljøet og vannkvaliteten rundt Hvaler, sier koordinator i Forum for natur- og friluftsliv i Østfold, Ola Wergeland Krog.

Borg havn, Fredrikstad

Borg havn skal utbedres, men Ola Wergeland Krog håper hele prosjektet blir stoppet.

Foto: Rainer Prang

– Jeg håper i beste fall å få stoppet hel mudringsprosjektet, sier koordinator i Forum for natur- og friluftsliv i Østfold, Ola Wergeland Krog.

Han mener utbyggingen av Borg havn må stoppes av hensyn til miljøet.

Rundt 3,6 millioner kubikkmeter med mudder må fjernes fra bunnen fra Glomma, og prosjektet er landets største mudringsprosjekt.

Lastebiler i to rekker til Roma

Krog tror ikke politikerne har forstått hvor mye mudder det vil si og hvor mye skade den kan påføre miljøet.

– Hvis man skulle legge det mudderet på lastebiler eller boggibiler, så kunne man satt de med støtfanger mot støtfanger fra Oslo til Roma i to rekker. Så mye mudder er det snakk om, sier han.

Han er bekymret for konstant dårlig vannkvalitet ved Hvaler, men tror også konsekvensene kan nå lenger.

– I verste fall tror jeg det kan få konsekvenser helt ned til Koster i Sverige for det er den veien Glommastrømmen går, sier Wergeland Krog.

Kystverket – Vektlegger miljø

Prosjektleder i Kystverket Eivind Edvardsen jobber nå med å ferdigstille søknaden til Miljødirektoratet. Han svarer på kritikken slik:

– Det her er hans mening. Vi er nødt til å forholde oss til fakta om miljøet, svarer prosjektleder i kystverket, sier Edvartsen.

Han sier de vektlegger miljøhensyn tungt.

– Det er derfor vi har lagt så mye hensyn i å kartlegge og finne ut hva som er de beste og mest skånsomme metodene. Der jobber vi sammen med fagmiljøer i både inn- og utland.