Hopp til innhold

Krigshistorie dag for dag, 200 år etter

Sommeren 1814 var en spennende tid, ikke minst i Østfold. I et fylke med 55.000 innbyggere stod det 50.000 soldater. Vi tar dere gjennom historien dag for dag, på dagen 200 år etter.

1814 - dag for dag

Kommandant Dag Strømsæther på Fredriksten festning intervjuet av Jørn Enger.

Foto: Ketil Strebel/NRK

Grunnlovens 200-årsjubileum er feiret med pomp og prakt denne våren. Men historien om Grunnloven endte ikke med undertegningen på Eidsvold den 17. mai 1814.

I slutten av juli kom Carl Johan med store styrker, og det brøt ut krig mellom nabolandene før en revidert utgave av Grunnloven ble vedtatt og godkjent av svenskekongen senere på høsten.

19 innslag

Denne sommeren gjenforteller vi den spennende historien, dag for dag. Oberst Dag Strømsæther er kommandant på Fredriksten festning i Halden, og kan mye om det som skjedde noen hektiske sommerdager for 200 år siden.

Reporter Jørn Enger har reist rundt til de ulike åstedene for hendelsene sammen med Strømsæther. Resultatet har blitt 19 radioinnslag. Det som skjedde i 1814 blir presentert dag for dag, på dagen 200 år etter. Innslagene blir presentert i ulike sendinger, på NRK Østfolds morgen og ettermiddagssendinger og i Radiolangs på P1+ på DAB.

– Vi har vært på 33 ulike steder for å lage denne serien. Og betegnende nok ligger 31 av disse stedene i Østfold og i nordre Bohuslän. Med unntak av de svenske angrepene mot Kongsvinger og kampene ved Skotterud i Hedmark i begynnelsen av august skjedde de dramatiske hendelsene i Østfold, forteller Jørn Enger.

Svenskene kommer

Kommandant Dag Strømsæther, Fredriksten

Kommandant Dag Strømsæther foran bautaen over hans forgjenger i 1814, Johan Andreas Ohme. Strømsæther er iført kopi av en kommandantuniformen Ohme bar i 1814.

Foto: Ketil Strebel / NRK

Hele serien begynner med en prolog onsdag 23. juli, om situasjonen som oppstod etter at grunnloven var vedtatt på Eidsvold.

Deretter går turen til Strömstad. Svenskene forbereder krig, flåten og troppene samles. På Hvaler forbereder den norske flåten seg, men både den norske flåten og hæren har mangler.

Den 26 juli er krigen i gang, svenskene angriper Hvaler. Nordmennene rømmer, og svenskene tar Hvaler.

Hadde dårlig tid

– Det var Carl Johans mareritt i denne krigen at nordmennene trakk seg unna. Han hadde nemlig dårlig tid, og ønsket å få avsluttet det hele. Men retrettene gjorde at det trakk ut i tid, forteller Strømsæther.

I Europa var Napoleonskrigen slutt. Stormaktene hadde berammet et møte i Wien der Europa-kartet skulle tegnes. Den siste rest av krig i Europa var den som ble ført i Østfold. Det var viktig at dette var avklart før de høye herrer møttes i Østerrikes hovedstad.

Svenskene hadde nok et styrkemessig overtak, mange av dem soldater som hadde vært i strid nede i Europa. Det var i hovedsak svenske soldater, men også vervede soldater fra ulike land.

Kamper i Hedmark

I slutten av juli var det i Østfold det skjedde. 29. juli tok svenskene seg over Svinesund, på en flytebro. Dagen etter kom de over Kornsjø. 31. juli går alarmen på Fredriksten.

Fredriksten ble omringet, men svenskene klarte aldri å innta festningen.

Den 4. august tok svenskene Fredrikstad. Noen få soldater faller i kampene, alle på svensk side.

På samme tid marsjerer svenskene mot søndre deler av Hedmark. Den 2. august gikk de mot Kongsvinger, og det var kamper ved Lier. 5. august stod kampene ved Skotterud, helt sør i Hedmark.

Spydeberg prestegård

Svenskene etablerer hovedkvarter ved Hafslund i Sarpsborg og forbereder seg på å krysse Glomma.

På Spydeberg prestegård innkalles det til statsrådsmøte, og det vedtas godta det svenske tilbudet om å innlede forhandlinger. Både svenskene og nordmennene hadde utfordringer med forsyninger til soldatene.

I midten av august finner forhandlingene sted på Konvensjonsgården i Moss. Så blir avtalen med Carl Johan undertegnet på Kommandantgården i Fredrikstad. Som en følge av unionsavtalen ble Fredriksten festning overlevert til svenskene.

Dag for dag

– Vi tar for oss historien dag for dag, og gjenforteller den på dagen 200 år etter slik at lytterne kan følge utviklingen, forteller Jørn Enger. – Men vi sender innslagene på ukedagene fra mandag til fredag. Det skjedde en god del ting på de dagene som faller på lørdager eller søndager. Det tar vi enten på forskudd på fredagene eller oppsummerer på mandagene.

Innslagene går fra onsdag 23. juli til og med mandag 18. august.