Matblogger Elisabeth Holm byr på sunn grøt som minner mer om fristende dessert. Dama fra Greåker er nok mest kjent for sine gode kaker, men har dilla på grøt også.
Vant kakekrigen
Hun var med i programmet Kakekrigen på TV-kanalen FEM i fjor, og stakk like godt av med førsteplassen. Men dama kan altså mer enn å bake, hun er nemlig god på å lage grøt i alle varianter.
Hun er ikke alene om å digge grøt. Stadig flere av oss har fått øya opp for hvor både godt og sunt en porsjon grøt kan være
Fire år etter at grøt ble spådd en lysende fremtid, spiser vi nemlig mer grøt enn på lenge. Ifølge trendforsker Gunn-Helen Øye er det fordi vi vil ha sunn og ukomplisert mat.
Kjente og trygge råvarer
– Grøt er enkelt, og alle de nye typene basert på norske råvarer, som bygg og havre, til og med urhavre, appellerer til vårt behov for kjente og trygge råvarer, sier Øye til NTB.
Elisabeth Holm har alltid vært glad i grøt, og sier hun liker å variere og eksperimentere med grøt som hun gjør med kaker. Og så er det jo et pluss og kunne kose seg med god samvittighet, for grøten hun lager er sunn. På bloggen sin Bareholm er det den gyldne middelvei som gjelder, sunt og godt i en salig blanding. Hun bruker bær og en klunk fibersirup på toppen på grøten sin, og det får dessertmagen til å rumle. (Fibersirup er sukkerfri og passer til diabetikere.)
Her er tre varianter.
Bokhvetegrøt ( 4 porsjoner)
4 dl bokhvete, legges i bløt i 6 timer.
Hell av vannet, og bland inn 2 dl store havregryn.
Tilsett 8 dl melk og kok i 25 minutter under omrøring.
1 klype salt
1 ts vaniljeekstrakt
Toppes med gresskarkjerner, bær og fibersirup. .
Speltperlegrøt (2 porsjoner)
2 dl speltperler
4 dl melk
En klype salt
kokes i 25 minutter, under lokk
Toppes med bær og fibersirup
Kokkospalmesirup er også et søtningsalternativ for sukkervegrere.
Kjøleskapsgrøt/Overnattingsgrøt
Ha en ønsket mengde lettkokte havregryn i en bolle. Dekk med valgfri væske. Både vann, melk eller juice fungerer.
Ha i Gojibær og kakaonibs.
La stå natten over i kjøleskap.
Grøten holder seg fint i matboksen til lunsj også, ifølge Holm.